enerGQ: al jaren pionier op het gebied van kunstmatige intelligentie
  • Energie
  • Investeren
  • Investor ready worden
  • Exits

enerGQ: al jaren pionier op het gebied van kunstmatige intelligentie

Al ruim voordat CO2-reductie een heet hangijzer werd, had enerGQ, samen met partners, een slimme manier ontwikkeld om energieverbruik te meten en te interpreteren. Hun software verbindt verschillende datasets waardoor het verbruik niet alleen inzichtelijk wordt, maar ook wordt gerelateerd aan in- en externe factoren door middel van kunstmatige intelligentie.

Dit geeft bedrijven en organisaties grip op hun verbruik en aanknopingspunten voor het terugdringen daarvan zonder dat prestaties daar onder lijden. Maar dat is niet alles: het systeem kan ook het falen van apparaten voorspellen, vliegtuigen wegen en in de toekomst wellicht diabetespatiënten waarschuwen bij een dreigende hypoglycaemie. Rob Burghard is oprichter en managing director bij enerGQ en vertelt over hun pionierschap op het gebied van artificial intelligence .

“Nu zijn zaken als big data, machine learning en kunstmatige intelligentie erg populair. Congres na congres en vergadering na vergadering worden er aan besteed, bedrijven vinden dat ze er iets mee moeten. Maar dat was toen wij begonnen absoluut niet zo. Ons zelflerend monitoringssysteem verkopen was dus best wel een uitdaging. Mensen geloofden maar moeilijk dat wat wij vertelden ook echt kon.” Het is 2009 als Burghard het meetsysteem een paar keer verkoopt, onder andere aan een Albert Heijn filiaal. “We konden toen al heel inzichtelijk maken wat de grote energieverbruikers waren binnen een gebouw, maar ook welke weersomstandigheden daar invloed op uitoefenden. En dus ook adviseren over hoe bedrijven hun verbruik konden minderen.

Albert Heijn wilde echter meer en bracht ons eigenlijk op het idee voor de huidige software, want we gingen data met elkaar vergelijken. Dus: het stroomverbruik vergelijken met stroomverbruik dat is gemeten op vergelijkbare tijdstippen en vergelijkbare weersomstandigheden. Dat geeft waardevolle inzichten in de zoektocht naar oorzaken van een hoger of juist lager stroomverbruik van bijvoorbeeld koelingen. Als producten tegen de achterwand van de koeling werden geplaatst, verbruikten ze meer stroom onder dezelfde omstandigheden. En is simpel op te lossen.” enerGQ verrijkte hun systeem daarom met een zelflerend algoritme dat specifieke factoren meeneemt in de metingen en resultaten.” Inmiddels besparen klanten in industrie, utiliteit en infrastructuur tussen 5% en 30% energie zonder het doen van grote investeringen.

Zoek zo snel mogelijk klanten

Software wordt niet “even” gebouwd. Helemaal niet als het een innovatief karakter heeft. Daarom klopte enerGQ aan bij Flinc voor begeleiding bij het financieringstraject. Flinc adviseerde over de meest kansrijke vorm van het business plan en bemiddelde in hoog tempo tussen enerGQ en geïnteresseerde ondernemers. “Het heeft ons ontzettend geholpen dat we al een aantal betalende klanten hadden. Er was omzet, er was alleen geen budget om de software zoals wij die voor ogen hadden te laten bouwen.”

Het traject resulteert in een achtergestelde lening van de NOM en een lening van Rabobank. “We zijn toen echt in samenspraak met onze klanten gaan ontwikkelen. Dat zou ik alle tech-ondernemers op het hart willen drukken: ga zo snel mogelijk op zoek naar klanten, vraag, luister en verwerk wat je hoort. Wat willen klanten weten? Op welke manier willen ze die informatie gepresenteerd krijgen? Wij hadden een aantal early adopters die hebben geholpen om ons product klaar te stomen voor een grotere groep. Zorg wel dat je gelijk wordt betaald, trouwens. Het hoeft niet gratis, je helpt hen ook.”

Voorspellende gave

Hartje crisis beginnen met een techbedrijf was gewaagd, maar het lukte. Onderweg deed Burghard een aantal belangrijke ontdekkingen die werden geïmplementeerd in het systeem: “We zagen dat we konden voorspellen dat een machine of mechanisme zou gaan falen.enerGQ: al jaren pionier op het gebied van kunstmatige intelligentie

 

Het energieverbruik onder vergelijkbare omstandigheden neemt dan toe. Die signalering is heel waardevol in fabrieken; als een machine stuk gaat kost dat direct geld. Ook Rijkswaterstaat gebruikt ons systeem. Zij hebben het draaien bij een aantal sluizen. Sluisbeheerders krijgen een alarm als het energiegebruik afwijkt en dit wijst op een aankomende storing. Dat scheelt veel gedoe, tijd en geld.”

Vliegtuigen wegen bespaart brandstof

Deze functionaliteit blijkt op meerdere vlakken waardevol. Inmiddels is het zusterbedrijf enerGQmobility namelijk actief in de luchtvaart. Wij kunnen namelijk het werkelijke vertrekgewicht bepalen zodat de piloot dit gegeven kan invoeren in het flight management systeem. Vooralsnog wordt er een geschat gemiddelde genomen van het gewicht van de passagiers en hun handbagage. Alleen ruimbagage en cargo worden daadwerkelijk gewogen. Maar als het daadwerkelijke gewicht ook maar een half procent lichter of zwaarder is dan het geschat gewicht, betekent dat er in beide gevallen onnodig extra brandstof wordt gebruikt. Voor één vlucht maakt dat niet veel verschil, maar op jaarbasis is dat een substantiële besparing en dat is belangrijk in een markt waar prijs nogal bepalend is voor de concurrentiepositie.”

Mensen geloofden maar moeilijk dat wat wij vertelden ook echt kon

Kansen in de zorg

Genoeg ontwikkelingen om trots op te zijn. Maar ze zijn nog lang niet klaar. Het bedrijf heeft de leningen bijna afgelost en investeert nu zelf in de 2.0 versie van hun technologie. Inmiddels oriënteert het andere zusterbedrijf van energGQ, enerGQcare, zich nu op een hele nieuwe ontwikkeling: een proef in de zorg. Tijdens een informeel gesprek met een kinderarts, hun dochters zitten bij elkaar in de klas, werd bij toeval een idee voor een nieuwe toepassing van het systeem geboren: een zelflerende en signalerende hartslaganalyse. “Onze hartslag is dé energieverbruik-indicator van het menselijk lichaam. Met sensoren kunnen we die heel exact meten. Ons systeem monitort en signaleert vervolgens als er iets afwijkend gebeurt, maar dan wel in een individuele context, niet op basis van een algemene benchmark. Het systeem leert het lichaam en de gedragingen zo goed kennen dat het kan aanslaan op bijvoorbeeld een verhoogde hartslag zonder omgevingsoorzaak als inspanning. Ons experiment richt zich op waarschuwingen bij dreigende hypo’s van diabetespatiënten. Dit is een gevaarlijke daling van de bloedsuikerspiegel die onder andere wordt verraden door een plotseling verhoogde hartslag. Het systeem gaat af, de patiënt kan dan zelf bloedprikken om te checken of de suikers nog binnen de marge vallen. En dit is nog maar een pilot, we geloven dat we met onze software nog veel meer toepassingen kunnen bedenken in de zorgsector.”

Gebruik tegenslag ten goede

enerGQ is nu bijna tien jaar actief en kijkt terug op veel successen. Maar natuurlijk ging niet alles altijd goed. Burghard: “Het is een inkoppertje, maar ik geloof echt dat tegenslag ten goede moet worden gebruikt. Ondernemen gaat gepaard met risico’s en dan gaat er ook wel eens iets mis, maar dan trek je daar lering uit en ga je weer verder met die nieuwe kennis als bagage. Wij hebben veel ‘nee’ gehoord in het begin. Die afwijzing hebben wij altijd gebruikt als uitnodiging om vragen te stellen. Waarom die nee? Dat geeft waardevolle informatie over je product. En over waar de echte pijn zit bij een bedrijf. Heel leerzaam, want daar op focussen zorgt sneller voor een ‘ja’.”

Wil je weten hoe jij investor ready kunt worden?

Wil je meer weten over EnergQ?