Een gezonde situatie
  • AgroFood
  • Investeren

Mastiline ‘Een gezonde situatie’

Gezonde koeien en gezonde melk: dat is het dagelijks werk van Mastiline in Heerenveen. Met geavanceerde apparatuur helpt het bedrijf boeren om hun koeien te monitoren. Evert van de Werfhorst nam het bedrijf in 2016 over en werkt sindsdien intensief samen met Elnaz Khatami om het bedrijf verder vorm te geven. Bij de financiering kreeg het tweetal ondersteuning van de NOM. “Zij zijn nu ook aandeelhouder. In onze ogen een gezonde situatie.”

Met speciale apparatuur meet Mastiline het somatisch celgetal in melk. Die geven de maat voor de gezondheid van een koe. Komt het celgetal boven een vastgestelde waarde? Dan kan er bijvoorbeeld sprake zijn van ontstekingsreacties of andere gezondheidsproblemen. Belangrijk om te weten. De instrumenten van Mastiline worden rechtstreeks aangesloten op de melkrobots van een melkveehouderij en nemen dagelijks een klein monster. Met de regelmatige uitslagen wordt snel duidelijk of een koe ziek is en daardoor kan de boer al in een vroeg stadium ingrijpen. Elnaz: “En dat gegeven kan op termijn veel geld besparen.”

Een tweede leven
De techniek waarmee Mastiline werkt, genaamd Luci, is hypermodern. “En daardoor kostbaar”, zegt Elnaz. “Bij de overname van dit bedrijf moesten we erg veel geld investeren in apparatuur. En daarnaast in de turn-around van het bedrijf. Daarvoor zochten we een kapitaalkrachtige partner.”

Een gezonde situatie

 

Evert heeft in het verleden al meer bedrijven gestart en verkocht en was bekend met de NOM. “Ik vind het een fijne partij om mee samen te werken”, vertelt hij “Onderschat ze niet hoor. Het zijn professionele investeerders en ze gaan er stevig in als het nodig is, maar ze kijken ook naar zachtere factoren zoals werkgelegenheid, samenwerking en de toekomst van het bedrijf.”

Soms heb je kapitaalkrachtige partners achter je nodig

Aandeelhouder aan boord
Toen de NOM investeerde in Mastiline, kwam daar een aandelenpakket bij kijken. “Een gezonde situatie in onze ogen”, zegt Evert. “De NOM heeft zo’n grote investering gedaan dat het niet meer dan logisch is dat zij aandeelhouder worden en meekrijgen hoe we met hun geld omgaan. Nu werken we met de NOM écht samen aan de toekomst van dit bedrijf – we hebben hetzelfde doel en zitten hetzelfde in de wedstrijd.”

Structureel goed
Het mag duidelijk zijn dat gezonde koeien zorgen voor betere melkproductie, een hogere kwaliteit melk en verhoogde voedselveiligheid. Evert: “Om dat te bereiken, moet ook ons eigen bedrijf gezond zijn. De NOM heeft niet alleen geïnvesteerd, maar ook geholpen om Mastiline structureel goed te krijgen. Ze hebben ons nooit een ‘big brother’ gevoel gegeven. De hechte samenwerking is voor ons juist een groot voordeel, maar tegelijk de reden dat ik dit niet iedere ondernemer zou adviseren. Zoek je een financierder om snel een bedrijf over te nemen en weer te verkopen? Kijk dan verder. De NOM is gericht op de lange termijn, op de succesvolle toekomst van een bedrijf.”