Demcon
  • Innoveren

Demcon zet grote innovatieve stappen

Demcon begon vijfentwintig jaar geleden als spin-off van de Universiteit Twente en is inmiddels in Nederland een begrip geworden. Met vestigingen in Enschede, Delft, Oldenzaal, Son (bij Eindhoven), Groningen en Münster (D) blijft het technologiebedrijf gestaag groeien. Demcon levert mechatronische producten en systemen, vaak gebaseerd op nieuwe technologie, zoals een operatiesysteem voor oogchirurgie of een 3D-printer voor metaal.

“De klant heeft een functionele vraag en wij maken een ontwerp en een product”, verklaart Lars de Groot, businessunit manager industrial systems & vision. “Denk aan klanten als een arts met een idee om een medische handeling te verbeteren, of juist een industriële partij, een bedrijf dat wil innoveren. Wij werken in vijf focusgebieden: hightech systems, industrial systems & vision, medical systems, optomechatronic systems en embedded systems.”

Twentse mechatronica
Het verhaal van Demcon begon op de Universiteit Twente, waar Dennis Schipper en Peter Rutgers tot de eersten behoorden die met mechatronica aan de slag gingen. Ze werkten er samen aan een autonome robot en richtten in 1993 Demcon op om complexe technische systemen te ontwerpen en bouwen. Ze zijn op hun best als ze aan een totaal nieuw product mogen werken.

De Groot: “Het DNA van ons bedrijf is belangrijk. Het gaat om innovatie en techniek, we willen uiteindelijk een fysiek werkend product leveren. Een klant komt in de regel naar ons toe met een uitdagend idee. Wij gaan daarmee aan de slag, maken een ontwerp en kunnen eventueel ook de productie nog verzorgen.”

Demcon zet grote innovatieve stappen

 

Dicht op de bron
Dat ontwerpen, produceren en leveren doet Demcon inmiddels met een kleine 450 medewerkers; de groei gaat snel. In 2017 opende de zesde vestiging, in Groningen, haar deuren. Binnen vijf jaar moeten daar vijftig mensen werken. Dat is haalbaar, ook al is de concurrentie om goede werknemers groot. “De uitdaging om goede mensen te vinden, kan een beperking zijn. Maar het lukt ons, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt, om jonge talenten en zelfs ervaren seniors aan te trekken. Mede daarom zitten we graag in de omgeving van technische universiteiten, inclusief Groningen. Daar werken we voor klanten van over de hele wereld. Al komt het merendeel van onze omzet nu nog uit Nederland en Duitsland.”

We zitten graag in de omgeving van technische universiteiten, inclusief Groningen

Industrie 4.0
De band met de eigen omgeving is belangrijk voor de Demcon-vestigingen. “Onze oprichters willen iets terugdoen in de regio, soms door een aandeel te nemen in een bedrijf, soms ook door partnerships aan te gaan.” Dat is terug te zien in de band die het bedrijf heeft met de NOM. “Wij maken deel uit van de Region of Smart Factories, georganiseerd door de NOM. De Region bestaat uit een groep partners die allemaal geloven in Smart Factories en Industrie 4.0: hooggeautomatiseerd en met hoge kwaliteit en minder medewerkers snel en flexibel op maat gemaakte producten leveren.”

Dat is al dichterbij dan het wellicht lijkt; in Emmer-Compascuum werkt Demcon samen met andere partijen aan een Smart Factory. Demcon ontwikkelt daarvoor de vernieuwende technologie die het hart van de slimme machines moet gaan vormen. De Groot: “Een mooi voorbeeld van samenwerking en kruisbestuiving tussen bedrijven.”