Mentoring: onmisbaar voor een succesvolle startup
  • Investor ready worden

Mentoring: onmisbaar voor een succesvolle startup

Een startup runnen is geen eenvoudige opgave. Die startup vervolgens succesvol maken en uitbouwen tot een volwaardig bedrijf is van weer een hele andere orde. Met een goed team om je heen heb je weliswaar een hoop expertise in huis, maar er zijn vaak nog steeds zaken waar nog geen ervaring mee opgedaan is. Bovendien verlangt elke fase van je bedrijf weer om andere expertise en ervaring. Een vorm van mentoring is daarom bij veel startups een onmisbaar ingrediënt voor succes. In dit artikel lees je over het belang van mentoring en op welke manier je dat kunt gaan inrichten.

Het belang van een mentor

De ene na de andere startup ziet het levenslicht in Nederland. Goede ideeën worden in de markt gezet in een poging om uit te groeien tot de volgende multinational. Er zijn ook genoeg financieringsmogelijkheden, waardoor een gebrek aan geld de groei niet in de weg hoeft te staan. Een groter probleem is het gebrek aan ervaring met het runnen van een bedrijf. Zelfs als je al jaren werkervaring hebt, kan het runnen van een startup je nog tegenvallen. Daarom is het handig om te investeren in mentoring. Met een mentor neem je iemand in vertrouwen die de ervaring heeft die jij ontbeert. Er zijn een aantal redenen waarom een vorm van mentoring onmisbaar is als je een bedrijf wilt laten groeien.

Andere kijk

Een mentor geeft je inzichten waar je zelf niet op was gekomen. Niet alleen weten ze simpelweg meer dankzij hun ervaring, maar ze kijken ook op een andere manier naar hetzelfde probleem. Zo kunnen ze je helpen je bedrijf, product of dienst beter en toekomstbestendiger te maken.

Minder stress

Het runnen van een bedrijf kan behoorlijk stressvol zijn. Zeker als je niet veel ervaring hebt. Een mentor kan je ondersteunen in barre tijden en je laten zien dat het allemaal misschien wel meevalt. Stress is een niet te onderschatten factor als het gaat om het falen of groeien van een bedrijf.

Waardevolle relaties

Een goede mentor helpt je niet alleen met het runnen van je bedrijf: je krijgt ook toegang tot zijn netwerk. En in dat netwerk zitten misschien wel net de launching customers of financiers die je dat laatste zetje richting succes geven!

De overheid ondersteunt: Techleap

De Nederlandse overheid vindt het belangrijk dat Nederland een gezond startupklimaat heeft. Daarom hebben ze bijvoorbeeld een flink bedrag in Techleap.nl gestoken. De komende 4 jaar mag Techleap.nl 65 miljoen euro besteden om technologiebedrijven verder te helpen, onder andere via mentoring. De NOM is committed partner van Techleap.

Dit doen ze onder andere door in te zetten op 3 belangrijke pijlers: de toegang tot kapitaal, de juiste markten en talent.

Kapitaal

Als je wilt groeien, heb je geld nodig. Techleap wil ervoor zorgen dat start- en scaleups in Nederland toegang krijgen tot de best mogelijke investeerders en fondsen. Zo helpen ze bedrijven groeien en opschalen.

Markten

Samen met relevante partners bouwt Techleap het best verbonden en ondersteunende internationale ecosysteem, om Nederland het perfecte vertrekpunt te laten zijn voor snelle groei.

Talent

Er is veel talent in Nederland, maar je moet het wel kunnen vinden. Techleap stelt de benodigde tools en kennis beschikbaar aan scale-ups in Nederland om het talent binnen te halen dat nodig is om te groeien.

250 plekken in het Access-programma

Een concrete vorm van mentoring die Techleap aanbiedt, is het Access-programma. De 250 meest veelbelovende startups van Nederland worden hierin aan de hand meegenomen om uit te groeien tot bedrijven die internationaal een rol van betekenis spelen. Dat gebeurt onder andere door middel van expert sessions, het leggen van contacten met andere scale-ups en verschillende ontmoetingen met investeerders, partners en lokale netwerken over de hele wereld.

Andere mogelijkheden voor mentoring

Naast Techleap zijn er nog allerlei andere vormen van mentoring mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld een businesscoach zoeken, die je op persoonlijke wijze ondersteunt. Want mentoring gaat ook over persoonlijk leiderschap: jezelf helpen groeien, helpt je bedrijf. Daarnaast zijn er landelijk bijvoorbeeld mogelijkheden via NLGroeit , Dutchbasecamp, Impact Hub Amsterdam en Entrepreneur Mentoring Service.

Whitepaper Investor Ready
Investor ready worden?

In deze whitepaper:

  • Welke uitdagingen kom je tegen en hoe ga je daar mee om?
  • In vier stappen investor ready worden!
  • Een overzicht van alle financieringsmogelijkheden