Hoe kies ik een investeerder kiezen financiering NOM
  • Investeren
  • Investor ready worden

Hoe kies ik de beste investeerder voor mijn bedrijf?

Hoe kom ik aan geld voor mijn eigen bedrijf? Het houdt veel ondernemers bezig. Stel, je hebt met een aantal investeerders gesproken. Dat is alvast goed nieuws. Nog beter is het als meer dan één investeerder heeft aangegeven met je in zee te willen gaan. Hoewel dat natuurlijk wel weer een uitdaging met zich meebrengt, want nu moet je een investeerder kiezen. In dit artikel helpen we je de keuze voor de juiste investeerder te maken!

Het kiezen van de juiste investeerder is minstens zo belangrijk als het bouwen van een goed team. Er zijn helaas genoeg voorbeelden van bedrijven die zijn gestrand omdat ze niet de goede investeerder hebben gekozen.

Match tussen levensfase van je bedrijf en investeerder

Er zijn verschillende soorten investeerders. Afhankelijk van de fase waar je bedrijf zich in bevindt, ligt de ene investeerder meer voor de hand dan de andere. Zo ben je in de idee-/planfase bijvoorbeeld vooral op je eigen spaargeld aangewezen, terwijl je in de vroege groeifase eerder bij een business angel uitkomt. In de neergang- of doorstartfase is het weer logischer om met een participatiemaatschappij in zee te gaan.

Ga dus eerst na in welke fase jouw bedrijf zich bevindt. We gaan er nu even vanuit dat je je in de startfase en vroege groeifase zit. Dan ligt het voor de hand om met informal investors, participatiemaatschappijen of clusterspecifieke fondsen te praten.

4 Vragen die je jezelf kunt stellen

Als je erachter bent of je potentiële investeerders bij de levensfase van je bedrijfsfase passen, kun je de volgende stap zetten. Door jezelf deze 4 vragen te stellen, kom je gegarandeerd een stuk dichter bij het kiezen van de juiste investeerder.

Vraag 1) Heeft de investeerder de basis om je bedrijf verder te helpen?

Een investeerder kiezen gaat niet alleen om geld. Met de juiste expertise, ervaring en het juiste netwerk, levert een investeerder ook op andere manieren een bijdrage aan de groei van je bedrijf. Zorg er dus voor dat je een investeerder kiest die ervaring heeft met jouw markt, werkgebied of de uitdagingen waar je voor staat. Wil je bijvoorbeeld internationaal gaan verkopen, dan is het heel waardevol dat je een investeerder kiest die dat al eerder gedaan heeft. Of heeft de investeerder contact met grote venture capital investeerders? Dan komt deze connectie misschien van pas in een volgende financieringsronde.

Vraag 2) Kun je een investeerder kiezen die gelooft in jou en je team?

Het liefst wil je een investeerder kiezen die direct razend enthousiast is over je bedrijf en de plannen die je hebt.

Dat betekent niet dat een investeerder geen kritische vragen mag stellen en jouw keuzes als ondernemer mag testen. Waar het wel om gaat, is dat je met iemand in zee gaat die je vertrouwen geeft. Nogmaals, het gaat niet alleen om geld. Een investeerder moet ook motiveren, inspireren en jouw bedrijf samen met jou naar grote hoogte willen stuwen.

Vraag 3) In wat voor bedrijven heeft je investeerder eerder geld gestoken?

Het klopt: in het verleden behaalde resultaten… Maar dat betekent niet dat je niks van het verleden kunt leren. Sterker nog, het is belangrijk om te achterhalen in wat voor bedrijven jouw potentiële investeerder eerder heeft geïnvesteerd. Zit er niets tussen dat lijkt op jouw bedrijf, dan kun je je afvragen of dat de juiste investeerder is. Daarnaast is het waardevol om met deze eerder gefinancierde bedrijven contact te zoeken, om te ontdekken hoe de samenwerking met de investeerder is en hoe het ze verder is vergaan.

Vraag 4) Hoe graag willen ze met je samenwerken?

Als je investeerders gaat kiezen, stel je je in zekere zin kwetsbaar op. Jij biedt een stuk van je bedrijf aan, waar je met hart en ziel aan hebt gewerkt. En je wilt natuurlijk graag investeerders, dus ben je bereid best wat in te leveren. Het is wel belangrijk daar niet te ver in te gaan. Laat je niet uitwringen door een investeerder, en let er vooral op dat het in je onderbuik goed voelt. Er moet van beide kanten een klik zijn, anders wordt samenwerken erg lastig.

Het gaat om meer dan geld

Het is heel verleidelijk om te kiezen voor de investeerder met de diepste zakken. Toch moet je daar voorzichtig mee zijn. Zoals je hierboven hebt gelezen, zijn er ook andere factoren die een belangrijke rol spelen. Vergeet dit niet als je de aanbiedingen op een rijtje hebt staan. Natuurlijk geeft meer geld je meer mogelijkheden, maar laat het niet leidend zijn!

Hoe kom ik aan geld voor mijn bedrijf?

Om aan geld te komen voor je bedrijf is een investeerder kiezen een goede optie. Het is een belangrijke stap in het financieringsproces van je bedrijf. Wil je weten wat je nog meer moet doen? Download dan ons whitepaper!!

Whitepaper Investor Ready
Investor ready worden?

In deze whitepaper:

  • Welke uitdagingen kom je tegen en hoe ga je daar mee om?
  • In vier stappen investor ready worden!
  • Een overzicht van alle financieringsmogelijkheden