Hoelang duurt het om kapitaal te krijgen voor mijn startup?
  • Investeren
  • Investor ready worden

Hoelang duurt het om kapitaal te krijgen voor mijn startup?

Een van de grootste fouten die je kunt maken bij het ophalen van kapitaal – en zeker bij startkapitaal voor je startup – is dat je jezelf te weinig tijd geeft. Dat gaat ten koste van je pitch deck voor investeerders en bovendien neem je onder tijdsdruk niet altijd de beste beslissingen. En als je pech hebt, is het zelfs einde verhaal voordat je een investering binnen hebt. Om dit te voorkomen, beschrijven we hoe het financieringsproces in z’n werk gaat en hoe lang het normaal gesproken duurt om financiering rond te krijgen. Een tipje van de sluier: het hoeft geen jaar te duren.

Simpel stappenplan voor startkapitaal

Hoewel het ophalen van financiering niet altijd even simpel is, is het proces van het verkrijgen van startkapitaal wel simpel te maken. In 9 van de 10 gevallen zet je in ieder geval de volgende stappen als (startende) ondernemer:

1. Data verzamelen en documenten voorbereiden

Een financieringsaanvraag begint met een goed businessplan. Dat is precies waar je je in de eerste stap op richt. Verzamel gegevens over de afgelopen periode en de toekomst, zoals de markt, concurrentie, klanten, trends en ontwikkelingen. Denk ook goed na over het bedrag dat je nodig hebt en waar je het voor gaat gebruiken.

2. Pitch deck voor investeerders maken

Je gaat een pitch deck voor investeerders maken; een korte presentatie die je gebruikt om je plannen te delen met potentiële geldschieters. Eigenlijk is het een korte samenvatting van je businessplan. Op internet kun je allerlei filmpjes vinden die voor jou een goed pitch deck voorbeeld kunnen zijn. Vertel onder andere iets over je team, de uitdaging waar je voor staat, je investeringsbehoefte en je product/markt-fit.

3. Zoek contact met investeerders

Dit is een stap waar je je als ondernemer continu mee bezig moet houden. Meestal is het namelijk niet genoeg om een mailtje te sturen naar een investeerder met de vraag of je langs mag komen. Steek tijd en energie in het onderhouden van waardevolle relaties met investeerders of mensen die je bij investeerders aan tafel kunnen krijgen.

4. Ga in gesprek met investeerders

Een logische vervolgstap is dat je je pitch houdt bij investeerders. Dit is je kans om te laten zien waarom ze met jou in zee moeten gaan. Hoe vaker je bij investeerders aan tafel zit, hoe beter je in deze gesprekken wordt. Bereid je goed voor op mogelijke vragen die ze gaan stellen!

5. Heb geduld. Veel geduld

Investeerders willen graag weten waar ze hun geld in steken. Daarom vragen ze veel documenten bij je op, zoals belastingaangiften of uitgebreide marktanalyses. Dit heet het due dilligence proces. Dit proces kan behoorlijk lang duren. Dat voelt vooral zo omdat je er zelf maar weinig invloed op hebt.

6. Onderhandelen en ontvangen van startkapitaal

Als je de eerste 5 stappen gehad hebt en de investeerder wil zaken met je doen, is het tijd om te onderhandelen over de voorwaarden van je startkapitaal. Jij hebt wensen en eisen, net als je investeerder. Het is nu de uitdaging om het met elkaar eens te worden over de voorwaarden.

Hoe lang kan het kapitaal ophalen duren?

Zoals je ziet, is kapitaal ophalen voor je bedrijf geen klusje dat je even snel tussendoor doet. Hoe lang het precies duurt, hangt natuurlijk van een hoop factoren af: de grootte van de investering, je relatie met investeerders en zelfs de tijd van het jaar. Sommige investeerders hebben het in 1,5 maand geregeld, soms duurt het wel 9 maanden.

Geef jezelf tijd voor de kapitaalinjectie

Jij bent de belangrijkste schakel in het veiligstellen van de kapitaalinjectie voor de groei van je bedrijf. Jij bent namelijk de ondernemer met het idee, de passie en de overtuiging. Dit moet je zien over te brengen op potentiële investeerders.

Het is goed om te realiseren dat je waarschijnlijk niet zomaar bij de ideale investeerder aan tafel komt. Of dat je gelijk in het eerste gesprek met een investeerder beet hebt. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je jezelf de tijd geeft.

Genoeg tijd om je goed voor te bereiden, om gesprekken met investeerders te voeren en om uiteindelijk de onderhandelingen succesvol af te ronden.

Doe je dat niet, dan wordt het aan alle kanten lastiger. Je hebt te weinig tijd voor een goede voorbereiding, waardoor je met minder of überhaupt niet met investeerders aan tafel komt. En als 1 van die investeerders hapt, dan is de kans groot dat je meer water bij de wijn moet doen dan je van tevoren had bedacht. Dus begin op tijd!

Investor ready worden?

Sta je aan het begin van je investeringsavontuur en ben je op zoek naar startkapitaal? Download dan onze whitepaper en ontdek wat er moet gebeuren om investeerders aan je te binden!

Heb jij financiering nodig om je innovatieve plannen waar te maken? Met onze ervaring en uitgebreid financieringsnetwerk ondersteunen we je met het vinden van investeerders.

Whitepaper Investor Ready
Investor ready worden?

In deze whitepaper:

  • Welke uitdagingen kom je tegen en hoe ga je daar mee om?
  • In vier stappen investor ready worden!
  • Een overzicht van alle financieringsmogelijkheden