Wat betekent een aandeelhouder voor mijn bedrijf
  • Groeien met je bedrijf

Groeien met je bedrijf: 10 uitdagingen waar je zeker mee te maken krijgt

Als je start-up het heeft gemaakt, ben je binnen. Dat is een misvatting die bij veel mensen leeft. Het zou nu alleen nog maar een kwestie van opschalen zijn voordat de miljoenen binnenstromen.

Helaas is dat niet het geval. Je bedrijf laten groeien gaat gepaard met een groot aantal uitdagingen, waar je in de start-up-fase nog niet mee te maken hebt gekregen. In dit artikel zetten we 10 uitdagingen voor je op een rij, waar je vrijwel zeker tegenaan gaat lopen als je wilt groeien met je onderneming. We geven je ook tips om deze uitdagingen te overwinnen.

10 uitdagingen waar je mee te maken krijgt als je bedrijf groeit

Als ondernemer met een groeiend bedrijf weet je natuurlijk dat uitdagingen er zijn om overwonnen te worden. Anders was je nooit gekomen waar je nu al bent. Maar het laten groeien van je onderneming zorgt voor hele andere uitdagingen dan je tot nu toe hebt ervaren.

Uitdaging 1: gebrek aan financiële middelen

Een bedrijf laten groeien gaat bijna niet zonder te investeren. Maar om te kunnen investeren heb je geld nodig, en dat is soms best lastig. Je start-up is waarschijnlijk nog niet winstgevend genoeg om alle noodzakelijke investeringen te kunnen doen.

De oplossing

Veel bedrijven kiezen ervoor om op zoek te gaan naar externe financierders. Met zo’n financiële impuls kun je vaak hele grote stappen zetten in de groei van je bedrijf. Laat je wel goed informeren, zodat je niet te veel van je bedrijf weggeeft in ruil voor een investering.

Uitdaging 2: het bedrijf laten groeien heeft niet meer de focus

Naarmate je het bedrijf hebt laten groeien, is de kans groot dat je steeds meer tijd kwijt bent aan de dagelijkse gang van zaken. Je hebt veel rollen binnen je bedrijf, waardoor je de focus verliest en te weinig tijd hebt om je groei te plannen.

De oplossing

Geef prioriteit aan het maken van je groeiplannen en plan vaste moment in om erop te reflecteren. Doe je dat niet, dan is het heel lastig om je onderneming te laten groeien in de richting die jij voor ogen hebt. Schrijf levensdoelen, jaarlijkse doelen, maandelijkse doelen en wekelijkse doelen uit. Zo kun je elke dag zien of je nog in de juiste richting beweegt.

Uitdaging 3: geschikt personeel vinden

Wie z’n business wil laten groeien, kan dat niet alleen. Dus heb je personeel nodig. Een proces dat veel tijd en energie kost en waarvan de uitkomst niet goed vast te stellen is. Je leest cv’s en motivatiebrieven en voert sollicitatiegesprekken om de beste kandidaten te vinden. En dan is het nog hopen dat ze bij je willen werken.

De oplossing

Bepaal van tevoren zo nauwkeurig mogelijk wat je van je personeel verwacht en communiceer daar zo duidelijk mogelijk over. Hoe vager je vacature, hoe groter de kans dat je niet de goede kandidaten krijgt. Besteed veel aandacht aan de competenties, vaardigheden en ervaring die iemand moet hebben en staar je niet blind op cv’s. Vraag ze ook wat ervoor nodig is om ze lange tijd aan je te binden en kijk of je dat waar kunt maken. Je zoekt tenslotte gemotiveerde, competente medewerkers die de groeiambities waar willen maken.

Uitdaging 4: niet weten hoe te groeien

Je leest dit artikel omdat je tegen de grenzen van je groei aanloopt. In de huidige structuur lukt het je niet om de volgende stap te zetten. Dat is een uitdaging waar bijna elke ondernemer vroeg of laat tegenaan loopt, juist omdat er veel wegen zijn die naar Rome leiden. Welke manieren zijn er om verder te groeien en welk pad is voor jou het meest geschikt?

De oplossing

Er zijn veel manieren om hulp te krijgen bij het laten groeien van je bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld online advies inwinnen, of mensen aantrekken die al vaker met dit bijltje gehakt hebben. Maar wat ook een groot probleem is, is dat ondernemers slecht kunnen delegeren. Hierdoor heb je geen tijd om te ontdekken hoe je verder kunt groeien. Ga eens bij jezelf na of je taken kunt afstoten, zodat jij tijd vrijmaakt om aan het laten groeien van je onderneming te werken.

Uitdaging 5: je vergeet je netwerk

Je hebt ongetwijfeld al een mooi netwerk opgebouwd. Veel ondernemers vergeten alleen gebruik te maken van dat netwerk. Het is heel waardevol om input uit je netwerk te verzamelen over het laten groeien van je bedrijf.

De oplossing

Voordat je om gunsten gaat vragen, is het slim om ze uit te delen. Investeer daarom regelmatig in je netwerk door waardevolle kennis te delen en anderen te helpen. Je kunt per slot van rekening ook geen geld van de bank halen als je er niet eerst iets op gestort hebt.

Uitdaging 6: innoveren lukt niet (meer)

Als je bedrijf groeit, wordt het steeds lastiger innovatief te blijven. In een groter bedrijf ontstaat er vaak meer bureaucratie. Dit kan ertoe leiden dat je organisatie minder flexibel en innovatief is dan eerder.

De oplossing

Veranker innovatie in je bedrijf. Door er vanaf het begin af aan voor te zorgen dat je medewerkers de ruimte krijgen om te innoveren, wordt het onderdeel van het DNA van je bedrijf. Stimuleer samenwerking, sta open voor mislukkingen en blijf leren.

Uitdaging 7: “het is wel goed, zo.”

De juiste mindset is van levensbelang als je je bedrijf wilt laten groeien. Wie wel tevreden is met een stabiele omzet, durft nooit de risico’s te nemen die nodig zijn voor groei. Wie te klein denkt, mist juist die unieke kansen om de volgende stap te zetten.

De oplossing

Zorg dat het voor jou kraakhelder is wat je wilt met je bedrijf en waarom je dat wilt. Natuurlijk is het niet verplicht om te groeien, maar als je dat wel wilt, moet je er ook naar durven handelen.

Uitdaging 8: niet binnen de lijntjes kleuren

Het wemelt in allerlei sectoren van de ondernemers. Toch is het risico groot dat je te star vasthoudt aan je eigen sector en daardoor interessante oplossingen misloopt voor jouw problemen.

De oplossing

Simpel: durf buiten de gebaande paden te lopen. Je bent zover gekomen door innovatief te zijn en risico’s te nemen, blijf dat doen. Kijk over de grenzen van je eigen branche om te zien hoe andere ondernemers hun bedrijf hebben laten groeien.

Uitdaging 9: geen grip op je financiën

Hoe groter je bedrijf, hoe meer geld erin omgaat. En hoe lastiger het wordt grip op je financiën te houden. De problemen nemen ook exponentieel toe: dat je jezelf een keer geen loon uit kunt betalen, is tot daar aan toe. Maar zodra je je personeel niet kunt betalen, heb je echt een probleem.

De oplossing

Zorg dat je grip houdt op je financiën en altijd weet hoe je ervoor staat. Een goede boekhouder is daarbij het halve werk. Een professional die je kan helpen je geldstromen in de juiste banen te leiden, is praktisch onmisbaar. Wil je het toch zelf blijven doen? Zorg dan dat je altijd bij blijft met het versturen van je facturen, maak een begroting, kijk kritisch naar je kosten en zorg dat je weet hoe je moet boekhouden. Maar in het kader van het delegeren van taken is zo’n boekhouder een goede stap.

Uitdaging 10: je raakt je product/markt fit kwijt

Je bent zo ver gekomen omdat je een product of dienst verkoopt die een probleem van mensen oplost. Dat is heel simpel gezegd je product/markt fit. Maar zodra je bedrijf groeit, is het een uitdaging die ‘fit’ te behouden. Misschien is het omdat je doelgroep andere eisen stelt of omdat de concurrentie is toegenomen.

De oplossing

Wees je ervan bewust dat je een product/markt fit kunt kwijtraken. Het is al te verleidelijk om te denken dat, zodra je ‘m gevonden hebt, je geramd zit. Blijf luisteren naar je klant en pas zo nodig je product of dienst aan. En blijf bovenal in beweging.

Bonustip: groeipijn? Wanhoop niet!

Als het laten groeien van je business makkelijk zou zijn, zou iedereen het doen en kunnen. Dat heb je al ontdekt toen je begon met ondernemen, maar het is belangrijk niet te vergeten dat groeipijn er altijd bij blijft horen. Het is logisch dat je soms aan jezelf twijfelt en wilt opgeven, maar succesvolle ondernemers laten zich niet uit het veld slaan.

Voor wie volhoudt en weet dat groeien met vallen en opstaan gaat, liggen er geweldige mogelijkheden. Zolang het voor jou duidelijk is waar en voor wie je het doet, zal geen uitdaging je te machtig zijn. Blijf werken aan je doelen en besef dat je niet de eerste bent die het af en toe moeilijk heeft. En zoek hulp waar dat kan!

Hoe laat ik mijn bedrijf groeien met financiering?

Externe financierders spelen een belangrijke rol in het laten groeien van bedrijven. Wil je weten wat je moet doen om investeerders te krijgen? Download dan onze whitepaper!

Whitepaper Investor Ready
Investor ready worden?

In deze whitepaper:

  • Welke uitdagingen kom je tegen en hoe ga je daar mee om?
  • In vier stappen investor ready worden!
  • Een overzicht van alle financieringsmogelijkheden