NOM Pitch Camp
  • IT
  • Investor ready worden
  • Innoveren

Young Heroes winnaar NOM PitchCamp 2022

Connect met elkaar en ga samen het gesprek aan’, besloot host van de dag Leonie Ebbes haar openingswoord tijdens de NOM PitchCamp 2022. Duidelijker had de business developer van de NOM het belangrijkste doel van het evenement, dat afgelopen 24 november plaatsvond en de Leeuwarder startup Young Heroes als winnaar kende, niet kunnen verwoorden.

Natuurlijk, de PitchCamp biedt vier veelbelovende noordelijke startups de kans om met een onweerstaanbare pitch 15.000 euro prijzengeld te winnen. Maar voor de early stage ondernemers wellicht nog belangrijker is het leren kennen van (regionale) netwerken en investeerders. Om nu of straks eenvoudiger financiering te kunnen aantrekken, een eerste launching customer te vinden of toegang te krijgen tot andere interessante ingangen in het bedrijfsleven. En ja, daarvoor is het evenement een gelegenheid bij uitstek.

Wederom geslaagd

Het decor van de PitchCamp was ditmaal het statige chateauhotel en – restaurant De Havixhorst, fraai gelegen op een eeuwenoud landgoed in het Drentse De Schiphorst, nabij Meppel. Na afloop leunt Reno Minnema, die de PitchCamp namens de NOM organiseerde, tevreden op een statafel. Want inderdaad, ook deze editie, de tweede dit jaar, was meer dan geslaagd.

‘De kwaliteit van de pitches was hoog, de sfeer goed en bovenal was er volop interactie tussen de startups en de investeerders’, blikt Reno terug. ‘Precies zoals we vooraf gehoopt en eerlijk gezegd ook wel verwacht hadden.’ Kort daarvoor zag hij dat de pitch van Young Heroes door het publiek was gekozen tot de uiteindelijke winnaar. Het bedrijf uit Leeuwarden wist daarmee EchtFit, Eenvoudigrecht.nl en Solid voor te blijven.

Young Heroes winnaar NOM PitchCamp 2022

Anders, sneller, beter of duurzamer

Het verhaal van Sarah maakte dus indruk. Maar eigenlijk gold voor de drie andere pitches nagenoeg hetzelfde. Aan alles was te merken dat er, met ondersteuning van de NOM, een gedegen voorbereiding aan vooraf was gegaan. Bovendien delen de geselecteerde startups de ambitie om te laten zien dat zaken anders, sneller, beter of duurzamer kunnen. Dat doen ze stuk voor stuk op verschillende manieren en elk in een ander marktsegment.

Zo heeft Eenvoudigrecht.nl uit Groningen software ontwikkeld waarmee eenvoudig en betaalbaar uiteenlopende juridische documenten kunnen worden gemaakt en gecontroleerd. ‘Een uitkomst voor veruit de meeste ondernemers’, betoogde founder René van der Horst’. Want bijna 90% geeft aan het regelen van juridische documenten als ingewikkeld, duur en saai te ervaren. Terwijl wij het juist enorm leuk vinden.’

Ook Mathijs Dijkstra, CEO van EchtFit, trakteerde het publiek in De Havixhorst op een overtuigend verhaal. ‘Waarom is het zo lastig om fit te blijven?’, vroeg de zelfbewuste ondernemer uit het Friese Luxwoude. ‘Omdat directe bevrediging het wint van uitgestelde beloning. En hoe zorg je ervoor dat directe bevrediging leidt tot een gezonde leefstijl? Simpel: kennis, analyse en terugkoppeling. Dus alles wat een personal trainer ook doet. Alleen met de EchtFit app doen wij het met behulp van een algoritme nauwkeuriger, sneller en vooral schaalbaar.’

Net zo zelfverzekerd betrad, de eveneens uit Friesland afkomstige, Harm Besseling het podium. ‘Solid is een fabrikant van de sterkste motoren en brommers ter wereld’, stak de oprichter en eigenaar van het bedrijf uit Marssum meteen van wal. Om de aanwezigen een concreet beeld te geven, had hij vooraf een brommer de zaal ingereden. Een fraai voertuig, dat zeker. Honderd procent elektrisch aangedreven bovendien en met een doordracht en uitgesproken design. ‘Met name bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar een duurzaam alternatief om bijvoorbeeld naar hun werk te gaan’, verduidelijkte Harm.

Young Heroes winnaar NOM PitchCamp 2022

Groot denken

Tussen de pitches door waren er speeddates met investeerders en vertelden mede-eigenaren Judith le Fèvre en Richard Bruins van Ferr-Tech uit Meppel, dat een revolutionaire oplossing heeft ontwikkeld voor het zuiveren van (afval)water, hoe hun bedrijf van startup groeide naar een scale-up. Ook kwamen ze met een aantal waardevolle tips voor de startups. Zoals: Als je groot inzet, ga je ook groter denken. Of: Blijf onder alle omstandigheden focus houden. Maar ook: Probeer over je eigen ego heen te stappen en zoek partners die complementair zijn.

‘Het verhaal van Ferr-Tech heeft me echt geïnspireerd’, vertelt Eva van Leeuwen, CEO van Young Heroes, nadat ze samen met collega Sarah, de winnende pitcher, de prijs in ontvangst had genomen. ‘Het hele PitchCamp was sowieso een mooie en leerzame ervaring. Wat we met het prijzengeld gaan doen? Dat gaan we gebruiken voor marketing, onder meer voor het maken van een campagne, om ook het komende coaching- en carrièreprogramma vol onder de aandacht te brengen bij Young Professionals.’

Whitepaper Investor Ready
Investor ready worden?

In deze whitepaper:

  • Welke uitdagingen kom je tegen en hoe ga je daar mee om?
  • In vier stappen investor ready worden!
  • Een overzicht van alle financieringsmogelijkheden