De paneldiscussie tijdens het Startup festival 2022
  • Investor ready worden

Vergis je niet: een leuk Festival kan ook nut hebben

Eindelijk, het werd ook tijd. Een festival waar je zelf beter van wordt – en dat geen gat in je bankrekening slaat. Het tegendeel is zelfs heel goed mogelijk, lees zo maar even op je gemak door. Misschien wel het mooiste ééndaagse festival van allemaal – en niemand hoeft in de rij voor de toiletten. Na alle zotte zomerfestivals waar je eindeloos kon dansen en drinken, verstand op nul, komen we nu keihard ter zake: het Startup Festival of the Northern Netherlands 2023. Donderdag 14 september in Groningen.

En ‘the Northern Netherlands’ zegt het al. De ambitie van onze regio is hoog. Samenwerken tussen ecosysteempartijen versterkt de kwaliteit en kwantiteit van startups. En daar gaan we dit festival mee aan de slag. De NOM, Founded in Groningen, Founded in Friesland, de Provincie Drenthe, Investeringsfonds Groningen en Cottonwood Technology Fund hebben een waardevol programma samengesteld. Binnen 1 dag kom je de ins en outs te weten over de wereld van startups en scale-ups. In de ochtend ‘van idee naar haalbaar business concept’ en in de middag dompelen we je onder in de materie over de groeifase van startup naar scale-up.

Het ochtendprogramma is samengesteld voor jong ondernemend talent in Noord-Nederland: early stage startups, en alle studenten met een ondernemende ambitie. Een dag die je toekomst als ondernemer zomaar grondig kan veranderen. Inspirerend, buitengewoon leerzaam, gezellig en verrassend, dankzij een rijtje handzame, nuttige workshops onder leiding van toonaangevende experts. Je wandelt straks de deur uit met een stevig fundament voor later, de basisvaardigheden van het ondernemerschap op zak.

En dan hebben we het alleen nog maar over het ochtendprogramma . . .
’s Middags ontdek je meer over de feiten en kwetsbaarheden die je tegenkomt als je onderneming zich van fase van startup naar scale-up beweegt door de founder van de prachtige onderneming VIE People, Wendy van Ierschot. Ook zit het middagprogramma boordevol tips van industry leaders en investors, er is een uitdagende Pitch Competition, plus boeiende keynotes (‘De lessen die ik trok uit mijn Sillicon Valley jaren’ door Alain le Loux, partner Cottonwood). En – het is tenslotte een Festival – het middagprogramma eindigt met ‘Networking Drinks’.

Het belangrijkste resultaat van het festival: jij loopt naar huis met goede tips en tricks waar je morgen mee aan de slag kunt en je hebt ook nog waardevolle ontmoetingen opgedaan.

De zes workshops!

Ze hebben titels waarbij je al bij nummer 1 denkt: deze workshop mag ik dus voor geen goud missen. En die andere vijf eigenlijk ook niet. Stuk voor stuk interactieve sessies met waardevolle lessons learned over de ‘bumpy road’ die de periode van startup naar scale-up kan zijn. Een enerverende weg, met fantastische vooruitzichten, maar die ook hier en daar hickups kent. We zijn graag open over de positieve feiten én de (onverwachte) kwetsbaarheden onderweg. Daar heb je wat aan.

Een paar voorbeelden. Binnenkort (veel) geld nodig om te groeien of om überhaupt te kunnen starten? Volg de workshop ‘Making fundraising a no-brainer’. Door Alain le Loux. Als er iemand is die wereldwijd veel businessplannen heeft beoordeeld, is hij het wel. Vandaag vertelt hij je over de bouwstenen van een succesvol pitchdeck. Reken ook op smakelijke anekdotes over mislukkingen.

Wat is ook weer ‘steward-ownership’ en hoe kun je het als startup of scale-up inzetten?
Hoe meet je je ‘impact’? En waarom is het zo gunstig om ‘impact driven’ te zijn? Heb je er zelf invloed op? Wat kan je mee beginnen? Ook hier is een interessante workshop over te volgen.

Ook biedt het festival een workshop aan over, je kent het vast wel, de dure beginnersfouten van startups: ‘How to not get screwed by investors when signing a termsheet?’ Of zoals het gezegde in Sillicon Valley luidt: ‘You pick the valuation, we pick the dealterms.’ Is dit nog hogere wiskunde voor je? Geeft niks. Thomas Mensink (van Golden Egg Check) legt haarfijn uit hoe je dealterms moet opstellen, zodat je goed beslagen ten ijs komt bij investors.
Nog zo’n goede vraag, die je veel lelijks kan besparen, of die je als dromer net op tijd met beide voeten op de grond plaatst: ‘Let’s find out if you are Investor Ready’. Deze workshop wordt geleid door Gilles Meijer van Golden Egg Check.

Ben jij er klaar voor?

Dan zien we je op 14 september in The Social Hub, Groningen. Aan het Boterdiep, op een paar minuten lopen van de Grote Markt.

Meer weten? Alvast aanmelden voor ochtend of middag?

Kijk op startupfestival.tech. Daar telt de klok langzaam af naar 14 september. Gelukkig heb jij hem al in je agenda staan.