AVY Is De Winnaar Van De AFAS Young Business Award 2023 3

Uniek, slim, wereldverbeterend en toekomstgericht. We hebben een winnaar

De finale van de AFAS Young Business Award gaat over keuzes, impact, groeicapaciteit en uiterst moeilijke jury-overleggen. Maar het is weer gelukt. We hebben een winnaar!

Eigenlijk hebben we vier winnaars. De finalisten van de AFAS Young Business Award wonnen immers allemaal hun voorronde. En nu mogen ze het nog eens tegen elkaar opnemen voor de finale hoofdprijs: gesprekken met en begeleiding van enkele van de belangrijkste investeerdersclubs van Nederland. Met een voor de hand liggend gevolg, namelijk een injectie van kapitaal en kennis in hun scale-up.

Het is kiezen tussen appels en peren voor de jury. Waar leg je meer nadruk op? Als het gaat om technologie, dan moet dronebouwer Avy winnen. Ben je meer van een eerlijke toekomst van kledingproductie? Dan is Textracer zegevierder. Voor slimme tech om meubelen rechtstreeks van fabriek naar klant te brengen, moet je bij Naduvi zijn. Ga je voor een platform voor de handel in tweedehands meubelen, dan draagt Reliving je voorkeur weg.

Om te bepalen wie ‘the best of the best’ is, ondervraagt een grotendeels met nieuwe namen bezette jury de finalisten. Meer weten, verder kraken is het motto. Gemma Bloemen (Creandum) wil van Naduvi-founder Itai Gross weten wat zijn concept nou zo uniek maakt. Het antwoord: ,,We hebben geen voorraad, geen warehouse. We leveren direct op vraag. Zo kunnen we een hogere marge pakken en zijn de risico’s lager.’’

Superslimme marketing

Je vraagt je als kijker af hoe hij dat kan volhouden als Naduvi zou schalen tot veel grotere proporties. Grootste risico voor deze scale-up is ongetwijfeld het retourbeleid. Gross is een begenadigd overtuiger, maar heeft ook moeite om uit te leggen wat hij met retouren doet op een vraag van Thomas Hendriks (De Ondernemer). ,,We halen de bank op en zorgen dat hij een mooie oplossing krijgt.’’ Welke precies, blijft onduidelijk.

Dat is bij Reliving anders, want dat platform faciliteert vooral de handel tussen koper en verkoper van gebruikte meubelen. Ananda van Doorn – nog altijd even fijn om naar te luisteren – denkt dat haar scale-up een Unicorn-status kan bereiken. Heleen Dura-Van Oord (Peak Capital & Vivid Ventures) vraagt zich vooral af hoe dan, zeker met relatief lage marges. Het antwoord: superslimme marketing, plus het model van koop en verkoop, dat een eindeloos aanbod (aan marge) garandeert.

Marco Aarnink (Print.com) stelt de vraag die ons allemaal op de lippen brandt: wat maakt Reliving nou anders dan Marktplaats? Ananda van Doorn geeft het juiste antwoord: ,,De ervaring. Bij ons voelt het alsof je iets nieuws koopt. Geen afspraken die niet worden nagekomen, geen veel te lage biedingen, geen fraude, geen oplichting.’’

De Airbus van de drone-industrie. Dat is de ambitie van Patrique Zaman van Avy. Die spettert van het scherm trouwens, vol ambitie en overtuiging. Zijn Avy blijft een wonderlijk verhaal. ,,Wij hebben het enige drone-vliegtuig dat volledig autonoom vliegt. We vliegen nu in Afrika en sturen dat aan vanuit Amsterdam. We hebben de drone modulair opgebouwd, zodat we hem steeds kunnen aanpassen en uitbreiden, bijvoorbeeld om meer gewicht te kunnen dragen.’’

Aaibaarheid

De aaibaarheidsfactor van Avy is gigantisch. De scale-up laat de drones alleen vliegen om mensen te helpen. Door bloed en AED’s rond te vliegen bijvoorbeeld, of bosbranden en drenkelingen te ontdekken. Als juryvoorzitter Bas van der Veldt vraagt naar hoe het in zijn werk gaat bij een noodsituatie, weet je als kijker zeker: Avy gaat winnen. ,,De melding bij de meldkamer komt in ons systeem, de dichtstbijzijnde drone stijgt op en vliegt aan de hand van tal van systemen, onder meer GPS en detectie om andere vliegtuigen te ontwijken, naar de plek waar hij moet zijn. Volledig
autonoom.’’

Jolanda Kooi van Textracer heeft een goed verhaal. Zij gaat de textielindustrie naar verduurzaming leiden. Door de hele keten in beeld te brengen, kan ze bedrijven laten zien wat er nog beter kan om milieu te sparen een sociale omstandigheden te verbeteren. Presentator Jörgen Raymann (of eigenlijk zijn vrouw) heeft misschien wel de beste prijs. Zij wil weten of de goedkope kledingmerken hier ook aan willen en wat dat betekent voor de consumentenprijzen. Jolanda Kooi: ,,Voor 0,03 procent van de waarde van een product, verzamelen we alle data.’’ Waarmee de vraag natuurlijk blijft of die kledingketens toehappen.

Het zal moeten komen van de consumenten. Die kunnen een bewustere keuze maken als dankzij Textracer duidelijk wordt hoe hun kleding wordt gefabriceerd. Als de consument voor bewust gaat, volgt de industrie vanzelf, is het idee. Waarschijnlijk klopt die aanname, voor een steeds groter deel van de bevolking. De vraag blijft wel wanneer de grote bulk van textielleveranciers én hun klanten zo ver zijn. Supersympathiek concept, met een mooi platform inclusief blockchain dus, maar is het moment al hier, of is Textracer nog iets te vroeg?

Alles op een rijtje zettend, kan er eigenlijk maar één winnaar komen uit deze editie van de AFAS Young Business Award. En die winnaar komt er ook. Want als het je lukt om aan extreem strenge regelgeving te voldoen, zelf ingewikkelde technologie te ontwerpen en bouwen, in een unieke markt te opereren en óók nog eens grote impact te maken, dan ben je de beste. Avy is het. Onthoud die naam.

Finalisten AFAS Young Business Award

Naduvi ontsluit meubelen van gerenommeerde merken. Die komen rechtstreeks van de leverancier naar de klant. Dat scheelt geld en uitstoot, beloven founder Itai Gross en zijn honderd medewerkers. De dik 18 miljoen aan investeringsgeld zegt dat die belofte waargemaakt wordt.

Ananda van Doorn en Jody Klaassen bouwden vanuit Amsterdam een marktplaats voor tweedehands meubelen en vintage. Inmiddels bieden 30.000 mensen al meubelstukken aan op het platform Reliving, dat een antwoord is op de consumptiewoede en het weggooien van bruikbare spullen.

Met het in Amsterdam gevestigde Avy werkt Patrique Pi Zaman samen met inmiddels ruim vijftig medewerkers aan zijn droom: het bouwen van uitstootvrije, zelf vliegende vliegtuigen die ingezet worden voor humanitaire doeleinden.

Eveneens in Amsterdam werkt Tex Tracer aan het veranderen van de fashion-wereld. Jolanda Kooi begon de startup, die inzicht biedt in de supply chain van mode, om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. En dat is goed nieuws voor de aarde.