Tubber ligt vol op koers
  • IT
  • Investor ready worden

Tubber ligt vol op koers

Tubber wil zeil- en bootvakanties voor iedereen toegankelijk maken en lijkt in die missie te slagen. Het boekingsplatform groeit explosief en is marktleider in Nederland. Momenteel timmert Tubber stevig aan de weg om,
met ondersteuning van Flinc en G-Force Capital, de rest van de wereld te veroveren.

De ambitie is groot en realistisch. ‘Ons doel is om wereldwijd het grootste platform te worden’, zegt Tessa de Vries. ‘Iedereen die een boot wil huren voor een vakantie moet meteen aan Tubber denken.’ Tubber, gevestigd in Groningen en waarvan Tessa CEO is, is een boekingsplatform voor eigenlijk alles wat vaart. Of preciezer: het bedrijf verbindt booteigenaren, voornamelijk professionele verhuurders, met mensen die een boot of zeiljacht willen huren. Het boeken doen de klanten uiteraard zelf, Tubber zorgt voor een veilig betalingsverkeer, handelt alle verdere administratie af en staat garant voor een 24/7 service.

Eigen geld

Het idee ontstond toen ondernemer en fervent zeiler Anne de Vries, de man van Tessa, in 2006 op zeilvakantie ging. Slechts met grote moeite was het hem gelukt een geschikte boot te huren. Aangekomen op de plek van bestemming, in Kroatië, zag hij in de haven tal van aantrekkelijke huurboten liggen. Toch was hij ze op het internet niet tegengekomen. Daar gaat iets niet helemaal goed, realiseerde hij zich. Inderdaad, de markt voor botenverhuur was nu niet bepaald inzichtelijk. Overal werd wel iets aangeboden, maar een helder overzicht ontbrak. Daarin heeft Tubber dus verandering gebracht. De eerste jaren werden de transacties en andere administratieve processen voornamelijk handmatig uitgevoerd. Maar naarmate het aantal klanten toenam werd dat te omslachtig en te tijdrovend. Om die reden werd een krachtig boekingsplatform ontwikkeld dat transacties, waar mogelijk, geautomatiseerd afhandelt. Een schaalbaar platform, grotendeels gefinancierd met eigen geld.

Tubber ligt vol op koers

Tessa de Vries, CEO Tubber

Pitch Event

‘Het platform staat, draait en loopt uitstekend’, benadrukt Tessa. ‘Onze boekingscapaciteit, de realtime voorraad en de omzet zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid. Momenteel telt ons bestand meer dan 12.000 direct beschikbare boten, verspreid over meer dan 600 bestemmingen wereldwijd. We zijn marktleider in Nederland en een begrip in de internationale markt. Maar we willen nog grotere stappen maken en nog meer naamsbekendheid creëren. Door de schaalbaarheid van ons platform kunnen we probleemloos een grotere groei aan, met nagenoeg hetzelfde aantal medewerkers.’

Om de verwachte verdere groei mogelijk te maken was natuurlijk geld nodig. Vandaar dat Tubber op zoek ging naar financieringsmogelijkheden. Zo werd met succes een aanvraag ingediend voor een door G-Force Capital georganiseerd Pitch Event. G-Force Capital investeert in veelbelovende bedrijven met een digitaal hart uit de provincie Groningen. En dus mocht Tessa vorig jaar juni, ten overstaan van een professionele en kritische jury, de ambitieuze plannen van Tubber presenteren. Het verhaal maakte indruk. Tubber won de juryprijs, waarna Tessa ter plekke een financieringsovereenkomst tekende. Wat gaf de doorslag? ‘De schaalbaarheid van het platform en het feit dat het bedrijf wordt geleid door een sterk managementteam met een heldere focus op de markt’, vertelt fondsmanager Marco de Jong van G-Force Capital. ‘Bovendien had Tubber al een bewezen track record. Naast financiële ondersteuning kan het bedrijf ook gebruikmaken van onze kennis, expertise en netwerk. En regelmatig is er overleg. Zo blijven we betrokken bij belangrijke strategische beslissingen.

Momenteel telt ons bestand meer dan 12.000 direct beschikbare boten, verspreid over meer dan 600 bestemmingen wereldwijd.

Verfrissing

Ook werd door Tubber contact gelegd met Flinc. Waarom eigenlijk? ‘We bestaan al een flinke tijd’, begint Tessa haar uitleg. ‘Al die jaren heeft Anne de rol van CEO vervuld. We vonden het tijd voor verfrissing. Daarom hebben we vorig jaar besloten dat ik de directierol op me zou nemen, zodat Anne zich volledig kan concentreren op business development. Zodoende ben ik, mede met het oog op financiering, eens grondig gaan kijken naar ons businessplan. Daar waren we tot dusver niet heel actief mee bezig geweest. Het loopt gewoon, het is bij ons altijd hoogseizoen. Sterker nog, er stond vrijwel niets op papier. Het zat allemaal in mijn hoofd.

Om een gedegen businessplan te maken kon ik de ondersteuning en de kritische blik van Flinc dus goed gebruiken. En dat is ook gebleken. Ellen Ploeger, projectmanager van Flinc, heeft me bijvoorbeeld geholpen om door de ogen van een investeerder naar ons bedrijf te kijken. Natuurlijk, we kunnen en willen flink groeien. Vanuit die optiek is het platform tenslotte gebouwd. We willen meer marktaandeel en nog rendabeler worden. Maar hoe maak je dat tastbaar richting investeerders? Anders gezegd: hoe ga je die groei realiseren? Welke stappen moeten daarvoor worden gezet? En vooral: hoeveel financiering hebben we nodig om onze doelen te bereiken? Na lang schrijven, schrappen en herschrijven ligt er nu een plan dat volledig investor ready is. Het resultaat van waardevolle gesprekken en een intensief traject’.

Marketingbril

Tegelijkertijd werd Tessa door Ellen geholpen bij het in kaart brengen van de best passende financieringsstructuur. Op basis daarvan werd een lijst samengesteld van mogelijk interessante investeerders, waarmee Flinc Tubber vervolgens in contact bracht. Inmiddels is een groot deel van de financiering binnen. ‘Voor het resterende deel hebben we aardig wat gesprekken lopen’, zegt Tessa. ‘We gaan uitsluitend met partijen in zee waarbij we ons 100% comfortabel voelen. We zijn kritisch en vinden het belangrijk dat we onze eigen koers kunnen blijven varen. En mocht er iemand bij het aandeelhoudersoverleg moeten aanschuiven, dan bij voorkeur iemand met een marketingbril op. Want marketing wordt voor Tubber de komende periode een voornaam aandachtspunt. Zoals gezegd kunnen we een grote massa aan. Niet zomaar is het platform al in diverse talen klaar. Maar die massa moet je natuurlijk wel eerst bereiken.’