Startups gezocht voor uitdagingen van Krinkels, MercachemSyncom, FC Groningen en Cloetta
  • Partnerschappen

Startups gezocht voor uitdagingen van Krinkels, MercachemSyncom, FC Groningen en Cloetta

Groningen OPEN gaat deze week van start. Vier bedrijven uit Noord-Nederland hebben challenges (uitdagingen) geformuleerd en zoeken startups met innovatieve oplossingen. Het doel van het nieuwe initiatief ‘Groningen OPEN’ is om gevestigde bedrijven en startups in de regio op een laagdrempelige en effectieve manier met elkaar in contact te brengen. Groningen OPEN wordt georganiseerd door Campus Groningen, Founded in Groningen, VentureLab North en de NOM.

Startups hebben vaak baat bij de opgebouwde expertise en ervaring van grotere bedrijven als het gaat om productverbetering, marktkennis en -acceptatie. En andersom zijn gevestigde bedrijven voor hun concurrerend vermogen in groeiende mate afhankelijk van de snelheid en flexibiliteit van innovatieve startups. Toch vinden beide partijen het vaak een uitdaging om contact te leggen of samen te werken. Groningen OPEN biedt startups de kans om in contact te komen met gevestigde bedrijven en te reageren op hun actuele vraagstukken, oplossingen te ontwikkelen, te testen en eventueel implementeren.

OPEN voor innovatie

Vier gevestigde bedrijven – Krinkels, MercachemSyncom, FC Groningen en Cloetta – hebben zich verbonden aan Groningen OPEN. Zij hebben challenges geformuleerd en gaan de komende weken samen met de partners van Groningen OPEN op zoek naar startups die een goede oplossing voor hun vraagstuk kunnen bieden. Door zich te verbinden aan Groningen OPEN laten de vier gevestigde bedrijven zien dat ze ‘open’ staan voor nieuwe ideeën, innovatie en samenwerking: Groningen OPEN for Innovation. Zo is Cloetta op zoek naar een startup die de positieve effecten van Xylitol op de mondgezondheid op een ludieke manier onder de aandacht weet te brengen bij de Nederlandse consument. Krinkels zoekt naar methoden voor schaalbare verwerking van gras tot een waardevol halffabricaat of eindproduct. FC Groningen wil samenwerken met een startup die de club kan helpen met het inzichtelijk maken van de KPI’s in een (live) dashboard. En MercachemSyncom komt graag in contact met een (biotech) startup die snel en betrouwbaar specifieke enzymen kan leveren.

Kansen voor samenwerking

De partners van Groningen OPEN – Campus Groningen, Founded in Groningen, VentureLab North en de NOM – zetten hun netwerk en expertise in om bedrijven en startups met elkaar te verbinden. “Met Groningen OPEN kunnen we de snelheid en flexibiliteit van innovatieve startups verbinden met het netwerk en de marktkennis van grotere bedrijven”, aldus Lusanne Tehupuring, Private Lead van Founded in Groningen. “Die combinatie is waardevol en sluit goed aan bij onze kerntaak: het actief verbinden en ondersteunen van startups in de regio.” Ook Ronald Hesse, Business Developer Campus Groningen, is overtuigd van de meerwaarde die het nieuwe initiatief Groningen OPEN kan bieden. “Vanuit Campus Groningen stimuleren we actief de verbinding en het openstellen van onderzoek, onderwijs en bedrijvigheid. “Groningen OPEN biedt kansen voor nog meer samenwerking tussen de grotere partijen en startups op en rondom onze prachtige Campus, waar Open Innovatie centraal staat.”

Groningen OPEN wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Akkoord van Groningen, om het innovatieklimaat te stimuleren.

Matching en pilotprojecten

Startups kunnen zich tot uiterlijk 1 november inschrijven voor de vier challenges. In november vinden de kennismakingsgesprekken en pitches plaats. Tijdens een (online) event op 16 november wordt bekend gemaakt welke startups een match hebben met de vier grotere bedrijven. Zodra er een match is, gaan de startup en het bedrijf (de challenge eigenaar) een traject van 8 tot 12 weken in om samen tot een oplossing te komen. De partners van Groningen OPEN zullen dit traject begeleiden en ondersteunen.

Meer informatie over Groningen OPEN en de challenges is te vinden op de website. Het project Groningen OPEN is een nieuw project van Campus Groningen, Founded in Groningen, VentureLab North en de NOM.

Na deze eerste editie wordt geëvalueerd hoe het programma in de toekomst zo effectief mogelijk kan worden ingericht. Gevestigde bedrijven die willen deelnemen in een volgende editie van Groningen OPEN kunnen contact opnemen via de gegevens op de website.