Watersplash (NOM Stock)
  • Water
  • Innoveren

Ontdek brede innovatiekansen tijdens Water Tech Week (sept 24-27)

Water is een levensbehoefte en ook in veel bedrijven een onmisbare factor. Watertechnologie biedt daarom vaker dan we beseffen innovatieve kansen. “Een goede reden om in september de European Water Tech Week in Leeuwarden te bezoeken”, stelt business development manager Alex Berhitu van de NOM. “En reserveer dan vooral woensdag 26 september.”

Berhitu roept nadrukkelijk ook bedrijven op die niet direct aan de watersector zijn gerelateerd. “Juist door kruisbestuiving ontstaan nieuwe ontwikkelingen. Bovendien is deze Water Tech Week een unieke kans om goed inzicht te krijgen in de mogelijkheden binnen deze sector. Er kan werk voor de maakindustrie uit voortvloeien en bedrijven die veel water verbruiken in hun processen kunnen profijt hebben van nieuwe vindingen. Zo wordt bijvoorbeeld afvalwater bron van kansen.”

Profiteren van waterhub

De vraag die tijdens de European Water Tech Week (EWTW) centraal staat is: hoe kunnen we door multidisciplinaire samenwerking bijdragen aan oplossingen voor de wereldwijde waterproblematiek? Dat kan al heel dichtbij door huishoudelijk afvalwater te recyclen, zo bedacht Hydraloop*, een bedrijf dat – vanuit Muiderberg – besloot om zich ook op de Watercampus in Leeuwarden te vestigen. “Deze waterhub heeft een aantrekkende werking en daar profiteert heel Noord-Nederland van”, stelt Berhitu. “De waterbehandelingstechnologie van Hydraloop werkt heel compact in een apparaat dat op een koelkast lijkt en die kast wordt nu mede via onze netwerken gefabriceerd in Emmen.”

Business to business

Berhitu wil maar zeggen: net zoals water kan stromen op plekken waar je het niet verwacht, kunnen in onze regio verrassende businessverbindingen ontstaan via watertechnologie. “Daarom is het de moeite waard om die EWTW te bezoeken”, roept hij noordelijke bedrijven op.

“Natuurlijk is het slim om tijd zorgvuldig te investeren, daarom adviseer ik vooral woensdag 26 september te gaan. Die dag staat in het teken van B2B en is voor ondernemers de beste dag om de huidige kansen van watertechnologie concreet en praktisch in beeld te krijgen. Er zijn veel bedrijven aanwezig en wie specifieke vraagstukken heeft, kan zich aanmelden voor een WaterMatch.”

Winst te halen

Van autowasstraten en industriële textielwassers tot de chemische sector en foodindustrie: water of andere vloeistoffen spelen in uiteenlopende bedrijfstakken een grote rol en daar liggen kansen tot verbetering. “Neem de nieuwste ontwikkelingen in sensortechnologie of membraanfiltratie”, noemt Berhitu, “die reiken veel verder dan alleen de watersector. Bovendien valt in de verwerking van afvalwater nog veel winst te behalen, zowel in duurzaam als economisch opzicht. Daarom kunnen allerlei noordelijke bedrijven profiteren van de uitwisseling tijdens EWTW, van MKB’ers tot grote bedrijven als Avebe, Friesland Campina of A-ware.”

Kijk voor het programma en aanmelding op: www.watercampus.eu/ewtw

* Hydraloop is dit jaar één van de tien genomineerden voor de prestigieuze Water Alliance Innovation Stimulation (WIS) Award. Ook kandidaten Foru-Solution, SolteQ en WLN komen uit Noord-Nederland. Zij pitchen hun technologie tijdens de EWTW voor publiek en een vakjury.