Kunstlicht is het hart van ‘algenfabriek’ in Bolsward
  • AgroFood
  • Innoveren
  • Investeren

Kunstlicht is het hart van ‘algenfabriek’ in Bolsward

In smoothies, soepen, pasta’s, sauzen, snoepgoed, dips en wie weet wat nog meer. Spirulina (algen) past in heel veel gerechten en dranken. De alg is hypergezond en wordt op revolutionaire wijze gekweekt in Bolsward. Dankzij financiering van NOM, FOM, en NEW kan I AM ALGAE flink opschalen.

In poedervorm en in tabletten wordt de Spirulina wereldwijd al flink ingenomen. Logisch. Meer dan zestig procent van de alg is plantaardig eiwit en dan zitten er ook nog zeven vitaminen en verschillende mineralen in. Toch is er een manier om de gezondheidsvoordelen nog beter te benutten: door de Spirulina in verse vorm aan te bieden. En dat is precies de uitdaging die de startup I AM ALGAE oppakte.

,,Je hebt voor het kweken vooral water en zonlicht nodig’’, legt CEO Filips Jager uit. ,,Wij zeggen wel eens dat het ons gelukt is het licht te hacken. We hebben een technologie ontwikkeld waarmee we de algen continu en duurzaam kunnen kweken met behulp van energiezuinig kunstlicht. Snel opschalen is daarmee geen probleem.’’ Jager denkt dat de unieke ‘fabriek’ begin volgend jaar draait. Het product is dan via de webshop van I AM ALGAE voor iedereen te bestellen waarna het bevroren wordt geleverd aan de eindgebruiker.

Kunstlicht is het hart van ‘algenfabriek’ in Bolsward

We bieden de algen het hele jaar door de allerbeste groeiomstandigheden

De founders van I AM ALGAE kennen elkaar van andere projecten rond de uitdagingen van de voedseltransitie. Jager: ,,Onze missie is om daaraan serieus bij te dragen, vooral aan de eiwittransitie. Afgezien daarvan speelt duurzaamheid bij elke beslissing die we nemen een belangrijke rol. Uiteindelijk is ons doel om de verse algen voor iedere consument op ieder moment en waar dan ook beschikbaar te hebben.’’ Ze zijn techneuten, hun startup is in wezen een techbedrijf. ,,Met onze gepatenteerde techniek laten we de Spirulina jaarrond optimaal groeien. We bouwen hightech apparatuur om lowtech algen te kweken.’’

De startup verwacht dat opschalen op korte termijn nodig is. ,,We zitten in een eiwittransitie. Van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Daar past ons product perfect in. Gezondheid is belangrijk, gemak en smaak ook. Onze verse algen hebben een lekkere frisse smaak. De combinatie van welzijn, versheid en gebruiksvriendelijkheid zie je terug in de uitstraling van ons merk. Wij leveren ingevroren Spirulina in blokjes, een beetje wat mensen gewend zijn van spinazie. Wij zijn ervan overtuigd dat de vraag daarnaar snel zal stijgen.’’

Die overtuiging hebben de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM), de Friese Ontwikkelingsmaatschappij (FOM) en het landelijke investeringsfonds Netherlands Enabling Watertechnology (NEW) ook. Gezamenlijk steken ze een flink bedrag in de startup. NOM Investment Manager Allard van der Horst spreekt namens de fondsen. ,,I AM ALGAE is een goed team met een zeer beloftevolle propositie. Minder ruimte, minder energie, meer continuïteit, meer smaak, meer gezondheid. Deze startup sluit perfect aan bij de doelstellingen van de fondsen.’’

Benieuwd? Lees meer op de website van I AM ALGAE.