Innovatieve staalrecyclingfabriek in Delfzijl levert 68 arbeidsplaatsen op

Innovatieve staalrecyclingfabriek in Delfzijl levert 68 arbeidsplaatsen op

Purified Metal Company (PMC) gaat een staalrecyclingfabriek bouwen in Delfzijl die circa 68 directe arbeidsplaatsen oplevert. De fabriek gaat op jaarbasis tot 150.000 ton verontreinigd staalschroot verwerken tot nieuwe grondstof. De realisatie van de fabriek wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van in totaal € 7.500.000,- uit de Regionale Investeringssteun Groningen 2017 (RIG). Daarnaast investeren Provincie Groningen, NOM, Groningen Seaports en het GROEIfonds van de Economic Board Groningen in het bedrijf.

PMC heeft een wereldwijd nieuw en gepatenteerd proces ontwikkeld waarmee het verontreinigd staal kan recyclen tot hoogwaardige grondstoffen voor de staal- en gieterij industrie. Deze methode is niet alleen veiliger voor mens en milieu, maar zorgt er ook voor dat verontreinigd staal op een veilige manier verwerkt wordt en een nieuwe bestemming krijgt. Met de bouw van de fabriek in Delfzijl zet PMC dit recycleproces letterlijk en figuurlijk in werking.

Jan Henk Wijma, Algemeen directeur en medeoprichter van PMC: “Het is fantastisch om te zien dat een idee dat we een aantal jaar geleden hadden nu ook werkelijkheid wordt. Met deze fabriek bieden we een circulaire én veilige oplossing voor de inzameling, het transport en verwerking van met asbest verontreinigd staal tot hoogwaardige grondstof voor staalfabrikanten.”

De vergunningen waren al geregeld, nu is ook de financiering rond dankzij een flinke bijdrage uit de regio. Daarmee is verankering van het bedrijf in de regio voor een langere periode geborgd. Ook omdat het proces zich niet eenvoudig laat verplaatsen naar een andere locatie. Voor PMC is dit mede aanleiding om intensieve samenwerking te zoeken met regionale kennisinstellingen zoals Rijksuniversiteit Groningen en Hanze Hogeschool voor de opleiding van operators en het bieden van stageplekken. De verwachting is dat de fabriek in 2020 operationeel is.

Impuls werkgelegenheid

Patrick Brouns, gedeputeerde: “Deze ontwikkeling past in de ontwikkeling van het nationaal klimaatakkoord waarvan de hoofdlijnen afgelopen dinsdag zijn gepresenteerd aan Minister Wiebes en is een goed en concreet voorbeeld van wat we bedoelen met circulaire economie.

Daarnaast zorgt deze investering voor een flinke impuls voor de werkgelegenheid in het Delfzijlse havengebied.”

PMC is absolute aanwinst

Marco Smit, bestuurder Economic Board Groningen vult aan: “PMC is een absolute aanwinst voor de regio: een hypermodern en innovatief recyclingbedrijf dat ook nog eens 68 nieuwe banen schept. Daar mogen alle betrokken partijen: Provincie Groningen, Groningen Seaports, NOM en GROEIfonds, enorm trots op zijn.”

Overtuiging

“Wij waren snel overtuigd, nu de rest nog”, aldus Siem Jansen, directeur NOM. “De eerste gesprekken met PMC dateren al van een aantal jaar geleden. In eerste instantie gericht op Delfzijl als vestigingslocatie. PMC had meerdere locaties op het oog maar koos uiteindelijk voor Delfzijl. Vervolgens is veel tijd gestoken in het overtuigen van andere financiers. Voor ons is risicofinanciering dagelijkse kost. Gelukkig hebben we meerdere partijen kunnen overtuigen PMC financiering te verstrekken. We zijn enorm blij met dit resultaat. Verankering in de regio én nieuwe werkgelegenheid!”