Horeca-ondernemers geloven in de Basiliek
  • Investeren

Horeca-ondernemers geloven in de Basiliek

De Sint Nicolaaskerk in Appingedam is het bijzondere decor van restaurant De Basiliek. Een toprestaurant volgens culinaire
recensenten. De gasten komen van heinde en ver. Horecaondernemer Hans Beukema benadrukt dat hij zijn succesvolle
ondernemerschap toch vooral te danken heeft aan de samenwerking met goede medewerkers. Mensen die houden van hun vak en die je kunt vertrouwen. Hans is beretrots.

Het was in 2017 dat de gebroeders Beukema de kans kregen om de Sint Nicolaaskerk en aangrenzende pastorie in Appingedam te kopen. Na bijna een kwarteeuw met succes hun cafetaria- en steeds groter groeiende cateringbedrijf De Vesting in Appingedam gerund te hebben, was de volgende logische stap een restaurant vond Hans. ‘Ik mag graag samen met veel mensen een bedrijf opbouwen. Onze cateringactiviteiten liepen zo goed dat ik wel wat meer wilde. Toen we hier voor het eerst binnenstapten zag ik het gelijk: wow, dit is een hele mooie locatie voor een restaurant.’

Kernteam

Hans en zijn broer zijn nuchtere types die goed begrijpen dat dit ambitieuze project alleen kan slagen met de juiste man aan boord. In Willem Bos, voormalig chefkok van restaurant Tijdloos uit Groningen vinden ze de juiste persoon om hun ambities mee waar te maken. Zonder hem hadden we het zeker niet gedaan, meldt Hans. ‘We wisten hem in ons enthousiasme mee te nemen. Willem heeft precies dezelfde ideeën over de beleving die we willen nastreven, heeft veel ervaring en is net als wij lekker nuchter.’ Het team is dan compleet. Willem draait het restaurant, Hans houdt zich bezig met de catering en staat overdag in de cafetaria, Adolf draait ook in de cafetaria.

Horeca-ondernemers geloven in de Basiliek

Zware periode

Een heftige tijd brak aan toen juist in de beginperiode de vrouw van Hans ernstig ziek werd en na een jaar ziekbed overleed. ‘Iedereen leefde gigantisch mee. Ik heb toen ervaren hoe die situatie ons met zijn allen sterk heeft gemaakt en waar het werkelijk om gaat: er voor elkaar zijn met zijn allen, samen werken in goede en in minder goede tijden en op elkaar vertrouwen. Ik ben met het project doorgegaan omdat mijn vrouw vond dat ik dat moest doen. Het was heftig, maar ik ben haar daar heel dankbaar voor.’

RTL 4

Met steun van de bank kunnen de ondernemers de kerk en de aanliggende pastorie kopen en ze kloppen bij het GROEIfonds aan voor de inrichting, want die moest natuurlijk een bijdrage leveren aan het wow-effect. Mazzel was dat de verbouwing meteen landelijk bekijks trok in de realityserie Opdienen of Afserveren van RTL 4, vertelt Hans, ‘daardoor konden we vanaf het begin op veel belangstelling rekenen.’

‘MET GOEDE MEDEWERKERS KOM JE HEEL VER’

Eettempel

In de kerk is een ware eettempel verrezen: De Basiliek. De kerkzaal is zoveel mogelijk in de originele staat hersteld, met een zwart geschilderd plafond, kroonluchters en een houten vloer en fungeert als restaurant met plaats voor 80 tot 100 eters. De zitplaatsen zijn modern en comfortabel en er is gezorgd voor verrassend goede akoestiek. De keuken is nieuw ingericht. In de heringerichte pastorie kan gedineerd worden in intiemere setting. Boven is er ruimte om te vergaderen.

Laagdrempelig

Met een uitgebreide menukaart is De Basiliek toegankelijk voor iedereen, jong, oud, foodies, mensen die gewoon gezellig willen komen eten of juist gastronomisch uitgebreid willen dineren. Op de menukaart staan een saté, een Stroganov, maar ook de ree die door de boswachter binnen is gebracht. In deze tijd eigenlijk best bijzonder. Na zijn werk in de cafetaria maakt Hans ‘s avonds vaak een rondje langs de tafels. Hij treft dan stadsgenoten, mensen van ver die op de verhalen zijn afgekomen, directeuren en soms ook burgemeesters. ‘Ik maak graag een praatje. Als het hier vol zit is het hartstikke gezellig.’ Hans was er niet toen culinair recensent Jacques Hermus het restaurant een verrassingsbezoek bracht. Hermus schreef een lovende reactie in Dagblad van het Noorden en plaatste De Basiliek bovenaan het lijstje van mooiste en beste restaurants in Groningen (2019).Hans: ‘Ik liep al een beetje met de borst vooruit, maar daarna helemaal natuurlijk.’

Horeca-ondernemers geloven in de Basiliek

Het geheim

Zelf het goede voorbeeld geven, waarmaken wat je belooft en samenwerken met mensen die van hun vak houden en enthousiast zijn, daarin schuilt het geheim van het ondernemerschap van Hans. ‘Het belangrijkst vind ik hoe onze mensen met gasten omgaan.’ Hans vertelt dat zijn medewerker Rick zich heeft ontpopt als topsommelier. ‘Rick stond bij mij achter de kassa in de cafetaria en wilde graag mee naar De Basiliek. Ik had werkelijk geen idee, maar dat Rick zo mooi kan vertellen over wijnen en gerechten is intussen wijd en zijd bekend. Als mensen willen reserveren informeren ze al of hij die avond werkt.’

Onze actuele rol in deze is natuurlijk beperkt. Wij hebben bij de start een financiering verstrekt en de ondernemers hebben er zelf een succes van gemaakt. Als GROEIfonds zijn we blij dat we dat kleine steentje hebben kunnen bijdragen.
Christian Bout, Investment Manager GROEIfonds

Corona

Maar goed, toen corona kwam lagen alle activiteiten ineens stil. ‘Dat was wel even schrikken’, zegt Hans. Begin dit jaar waren de ondernemers ook nog eens gestart met een nieuwe uitdaging, het runnen van B&B De Vijgenhof in de synagoge in Appingedam. Alle lunches, diners, vergaderingen, feesten en reserveringen werden van de ene op de andere dag gecanceld. De ondernemers gingen meteen bij elkaar zitten en besloten hun jarenlange ervaring in de catering te benutten om de voorraden van het restaurant op te maken. Vanuit Appingedam werden door de hele provincie lunches en gangenmenu’s bezorgd aan huis. ‘Met een fles wijn van ons erbij bezorgden we mensen een culinair avondje uit aan hun eigen eettafel. We bezorgden zo’n 300 maaltijden per week. Ik besefte toen wel dat we een hoge gunfactor hadden.’

Sinds juni was De Basiliek weer voorzichtig open, om na de persconferentie van 13 oktober weer volledig te moeten sluiten. ‘Corona maakt me ongerust, ik vind het beangstigend, maar ook hier komen we weer uit’, meldt Hans, als altijd wonderwel optimistisch. ‘We zagen het aankomen en zijn meteen opnieuw begonnen met onze afhaal- en bezorgservice. En dat moet ook wel. Want we doen het met zijn allen. Al onze 25 medewerkers hebben hart voor de zaak. Dat we ze betrokken houden en samen enthousiast blijven vind ik heel belangrijk.

Horeca-ondernemers geloven in de Basiliek

Toch weer nieuwe plannen

De cateringactiviteiten liggen nog volledig stil. En toch, toch zijn er ook alweer nieuwe plannen. Het zusterhuis dat bij de kerk hoort komt mogelijk vrij. Hans ziet het al helemaal voor zich om daar een longstay bed & breakfast van te maken. ‘Het wordt altijd weer beter.’