Groningen Open: startups en gevestigde bedrijven slaan handen ineen
  • Partnerschappen
  • Innoveren

Groningen Open: startups en gevestigde bedrijven slaan handen ineen

De samenwerkingen van de toekomst, de samenwerkingen mét de toekomst. De finale van de Groningen Open leverde donderdag weer mooie combinaties op tussen gevestigde bedrijven en startups. NNZ begint een samenwerking met BEBR, KroeseWevers slaat de handen ineen met LEF en ODE koos Nostics en Protyon uit.

Multinational NNZ uit Groningen is marktleider op het gebied van transport- groothandels- en consumentenverpakkingen voor de AGF-branche. Dat gaat al honderd jaar heel goed, maar toch denkt het bedrijf iets te hebben aan de andere manier van denken die startups eigen is. Zou het aantal benodigde verpakkingen elk seizoen niet beter te voorspellen kunnen zijn? BEBR denkt van wel. De Groningse startup levert oplossingen voor bedrijven op het gebied van datascience en A.I.

De match tussen NNZ en BEBR is exemplarisch voor waar Groningen Open voor staat. Het idee is dat gevestigde bedrijven en startups elkaar niet altijd kennen, maar elkaar wel wat te bieden hebben. De muren moeten naar beneden kortom. Campus Groningen, NOM, Founded in Groningen en Founded in Friesland bedachten daarom het format. Bedrijven vertellen in een filmpje tegen welke uitdaging ze aanlopen, startups mogen vervolgend reageren. Het vragende bedrijf kiest ten slotte één van de startups als winnaar uit.

,,We staan hier bij de finale, maar eigenlijk is dit juist het startpunt’’, vertelde Anne-Wil Lucas, manager Innoveren en Internationaliseren bij de NOM. Dat klopt precies. Nu de matches gemaakt zijn, en de bedrijven en startups elkaar beter gaan leren kennen, moet de innovatiekracht echt op gang komen.

Dat geldt ook voor een ander nieuw koppel: Accountantskantoor KroeseWevers en creativiteitsbolwerk LEF. De jonge Groningers gaan uitzoeken hoe ze het accountantskantoor – dat vooral in Oost-Nederland bekend is – ook in het Noorden op de kaart kunnen zetten. Founder Teddy Monninkhof weet al wel ongeveer hoe: ,,Het mag wat spannender alleemaal. Eerst gaan we kennis maken met de mensen binnen de organisatie, om het hart te leren kennen. Daarna doen we onderzoek, waarbij we veel jonge mensen beetrekken voor out-of-the-boxideeën.’’

Groningen Open: startups en gevestigde bedrijven slaan handen ineen

Ontmoeting uitgangspunt

Aan de finalisten van de Groningen Open (for Innovation) wordt door de organisatie, en mede-mogelijkmaker Accoord van Groningen, een bedrag ter beschikking gesteld. Juist bedoeld voor dat initiële onderzoek, om daarna voortvarend los te kunnen.

De derde en vierde winnende matches komen voort uit een luxeprobleem. Open Diagnostics Ecosystem (ODE), onderdeel van de Life Cooperative, was eigenaar van dat probleem. Projectleider Elke Veenman: ,,Onze oproep aan startups was om met goede ideeën te komen voor het ontwikkelen van nieuwe diagnostische tools. We kregen veel inzendingen en moesten al vaak nee verkopen. Maar deze twee vonden we allebei te goed om te laten gaan.’’

Die twee zijn Nostics en Protyon. De eerste ontwikkelt diagnostica om razendsnel infecties en meer te meten, zodat direct passend gehandeld kan worden. De tweede, een spin-off uit het UMCG, bouwt technologie om kankermoleculen te laten verbinden met eiwitten in medicatie. Dat verlengt en verbetert het leven van patiënten aanzienlijk.

De samenwerkingen zijn begonnen, met een toast in een gloednieuw gebouw op de Zernike Campus dat wel heel mooi aansluit bij de doelstellingen van Groningen Open. Plus Ultra – de feestelijke opening is pas in april – is een groot, modern gebouw waarin verschillende bedrijven een onderkomen vinden. Van groot tot klein. Juist ontmoeting is het uitgangspunt geweest van de tekenaars. Dat is alvast gelukt.