Gezocht: binnenkort invloedrijk persoon M/V
  • Investeren

Gezocht: binnenkort invloedrijk persoon M/V

De NOM zoekt nieuwe namen. Om precies te zijn: nieuwe leden van de vaste adviesorganen die officieel ‘Investeringscomité’ heten. Comité, dat klinkt als een heel belangrijke en mooie taak, toch?

“En dat is het ook!” Rob Drees, Teamleider Regionale Fondsen van de NOM, kan er niks anders van maken. De NOM, dat is de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland. Rob legt de bedoeling van deze oproep graag uit: “Ondernemers met plannen weten ons gelukkig te vinden. Nu draaien we het een keer om; wij willen mensen vinden, die zelf ervaring hebben als MKB-ondernemer. Om knopen door te hakken in onze regionale fondsen: Investeringsfonds Groningen, MKB Fonds Drenthe, de FOM voor Friesland en het Groninger Groeifonds. Het gaat ons juist om lokale ondernemers die andere ondernemers vooruit willen helpen, al is het via een anoniem omweggetje aan de vergadertafel. Maatschappelijk rendement behalen, zinvol geld uitgeven, daar gaat het gewoon om. Je mag het van mij ook zo zeggen: ik wil rechtstreeks bijdragen aan gezond ondernemerschap in mijn provincie!”

Wat ga ik doen, als lid van een investeringscomité?

  • Als vast lid van een investeringscomité geef je de directie van tijd tot tijd advies over voorgenomen investeringen. Zeker doen, liever niet doen. Misschien wel ooit doen, behalve als . . .
  • Hoe? Je durft ook eigenwijs te zijn, tegen de stroom in, altijd met een goede reden. Al lijkt een investering nog zo aantrekkelijk en vanzelfsprekend, jouw innerlijke stem zegt overduidelijk nee. Noem het kennis van zaken, geduld, gezond verstand, onderbuikgevoel of Fingerspitzengefühl (de NOM doet naast investeren en innoveren ook aan internationaliseren), liefst op basis van concrete eerdere ervaringen, persoonlijk of als kritisch en analytisch volger van de markt.
  • Praktisch. In principe 1 keer per maand vergaderen, jaarlijks meestal zo’n 4 tot 10 keer. Reken op 5-7 uur per vergadering inclusief voorbereiding; misschien wel meteen de tijd die je het nuttigst besteedt, nog aangenaam ook.

Waarom ik?

Als dit een gewone vacature was, zouden we zeggen:

  • Je bent integer, zelfstandig, scherp van geest, onafhankelijk, je weet iets van investeringen en financieringen, je kent de waarde van geld, bijvoorbeeld als MKB-ondernemer of in een rol bij een start-up of beginnend project, vul gerust zelf in.
  • Je hebt het hart op de juiste plaats, je snapt wat mensen willen.
  • Je wilt graag van betekenis zijn voor de samenleving; maar je wist nog niet exact hoe (nog meer).
  • Je hebt affiniteit met moedige ondernemers en wereldverbeteraars. Misschien ben je er zelf wel een?

Kortom: je kans op onverwachte, interessante ervaringen, leuke ontmoetingen, een bevoorrecht kijkje in de keuken bij andere ondernemers en een dikke vinger in de pap bij alles wat vernieuwend, baanbrekend of noodzakelijk is. Je wordt een klein, maar onmisbaar onderdeel van de motor van de noordelijke economie. Je gaat nieuwe vrienden maken. En je steekt ondertussen zelf ook nog wat op.

Wat ga ik precies doen, bij de NOM?

Daar heb je toch echt Rob Drees even bij nodig. Bel hem, want hij kan het haarfijn uitleggen. Telefoon 06 549 614 67, E-mail: drees@nom.nl

Goed om alvast te weten

Waar komt het zorgvuldig geïnvesteerde geld van onze fondsen in de praktijk terecht? Waarom daar en niet ergens anders? Hoe maken de fondsen die de NOM beheert – én de vaste adviseurs van de NOM! – de zakelijke wereld stukje bij beetje duurzamer, gezonder en slimmer? Lees een nummer van onze uitgave de NOMMER en je weet al een heel stuk meer.