GDI Product Photo Anode Roll
  • Energie
  • Investeren

GDI haalt $11,5 miljoen aan vervolginvestering op, geleid door Helios Climate Ventures, Impact NY en InnoEnergy

Pionier in 100% silicium-anodetechnologie voor next-gen batterijen start pilotproductie in Europa

GDI, een wereldwijde leider in 100% siliciumanodes voor geavanceerde lithium-ionbatterijtechnologie, heeft vandaag de succesvolle afronding aangekondigd van een belangrijke vervolgronde van Serie A-financiering. Deze ronde werd geleid door Helios Climate Ventures, Impact NY en InnoEnergy, aangevuld met cofinanciering in de vorm van een marktgebaseerde converteerbare lening in opdracht van de Provincie Groningen en het Ministerie van Economische Zaken via BSA. Er werd meer dan $11,5 miljoen opgehaald bij bestaande en nieuwe investeerders, waarmee het totale bedrag van GDI's Serie A-financiering tot op heden boven de $20 miljoen uitkomt.

Deze strategische kapitaalinjectie versnelt GDI's missie om de productie van zijn baanbrekende 100% siliciumanodes op te schalen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van toeleveringsketens in Europa en de Verenigde Staten, wat bijdraagt aan energieonafhankelijkheid, veerkrachtige toeleveringsketens en werkgelegenheid.

“Deze mijlpaal stelt ons in staat de volgende fase in onze reis naar transformatie van de wereldwijde batterij-industrie te betreden,” aldus Rob Anstey, oprichter en CEO van GDI. “We brengen meer dan alleen batterijtechnologie vooruit, want batterijen beïnvloeden elk aspect van ons leven: van consumentenelektronica en medische apparaten tot defensie en elektrische mobiliteit. We bouwen aan veerkracht, welvaart, nationale veiligheid en een duurzame energietoekomst.”

Met deze laatste investeringsronde is GDI gestart met pilot productie in Nederland met een capaciteit van 300 kWh. Het bedrijf positioneert zich hiermee als wereldleider in de productie van 100% siliciumanodes. Het Europese hoofdkantoor zal worden gevestigd in Groningen, Nederland – strategisch gelegen in het hart van het EU-energie- en innovatie-ecosysteem.

“We investeren in vooruitstrevende technologieën die de wereld vooruit helpen,” aldus Josh Grehan, Principal bij Helios Climate Ventures. “GDI’s schaalbare, binnenlandse oplossing voor 100% siliciumanodes sluit perfect aan bij onze missie om klimaatimpact en financieel rendement te combineren. Hun vermogen om een betere batterij te leveren zonder hogere kosten is revolutionair. We zijn enthousiast over hun partnerschappen in defensie, medische technologie, consumentenproducten en de auto-industrie.”

“De technologie van GDI verbetert niet alleen de prestaties van batterijen, maar adresseert ook de strategische batterijbehoeften van Europa,” aldus Jacob Ruiter, CEO Benelux van InnoEnergy. “Door diepgaande wetenschappelijke innovatie te combineren met een duidelijke route naar grootschalige productie, bouwt GDI aan de basis van de batterijwaardeketens in zowel Europa als de VS. Ze versnellen een schoner, veerkrachtiger energiesysteem aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.”

“De vestiging van GDI draagt bij aan de beleidsvisie van de Provincie Groningen en het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken, gericht op een kennisintensieve economie, en sluit nauw aan bij de doelstellingen van de Economische Agenda van Nij Begun,” aldus Sytze Hellinga van NOM. “We zijn trots om GDI’s Europese hoofdkantoor in Groningen te mogen verwelkomen.”

De siliciumrevolutie in batterijen versnellen

GDI’s gepatenteerde 100% siliciumanodetechnologie lost drie langdurige obstakels voor commercialisering van silicium in batterijen op:

  • Beperkte cycle-life door ongecontroleerde uitzetting
  • Veiligheidsrisico’s door siliciumpoeder en lithiumdendrietvorming
  • Schaalbaarheid en hoge productiekosten

GDI’s oplossing maakt het volgende mogelijk:

  • Meer dan 30% hogere energiedichtheid
  • Opladen in minder dan 15 minuten
  • Een veilige toeleveringsketen gebaseerd op materialen en apparatuur uit de VS en Europa
  • Compatibiliteit met bestaande grootschalige zonne- en glasproductieapparatuur
  • Directe integratie in bestaande batterijproductie

Een veilige, binnenlandse en duurzame vervanger voor grafiet

De huidige grafietanodes kennen grote beperkingen: lagere energiedichtheid, milieuproblemen en een afhankelijkheid van China voor meer dan 90% van de kritieke batterijmaterialen. GDI’s siliciumtechnologie biedt een schoner, efficiënter en geopolitiek veerkrachtiger alternatief.

Sterke partnerschappen voor schaalbare productie

GDI werkt samen met AGC Plasma Technology Solutions aan de ontwikkeling van efficiënte, grootschalige roll-to-roll coaters – een essentiële stap richting industriële productie. Schlenk SE, een toonaangevende wereldwijde foliefabrikant, zal het koperlegeringssubstraat leveren dat essentieel is voor GDI’s anodes.

Met 31 wereldwijde patenten staat GDI aan het front van batterij-innovatie, klaar om de toekomst van consumentenelektronica, defensietoepassingen, medische apparaten en e-mobility mogelijk te maken.

“De toekomst van lithium-ionanodes is silicium – en GDI maakt die toekomst schaalbaar, prestatiegericht en betaalbaar,” aldus Anstey. “Deze financieringsronde is een krachtig vertrouwen van investeerders die onze visie en technologie volledig begrijpen en ondersteunen.”

BSA staat voor Budget (internationale) Strategische Acquisitie, een publieke financiële faciliteit gelinkt aan Nij Begun, uitgevoerd door de NOM en beheerd in samenwerking tussen de Provincie Groningen en het Ministerie van Economische Zaken. Het doel van BSA is om internationale bedrijven met strategische meerwaarde voor de regionale economie van Groningen en Noord-Drenthe aan te trekken met behulp van financiële ondersteuning.