Finalisten eerste editie LIFE Science Innovation Award bekend
  • Life Sciences & Health
  • Innoveren

Finalisten eerste editie LIFE Science Innovation Award bekend

De vier finalisten van de ‘LIFE Science Innovation Award’ zijn bekend. Op dinsdag 27 september 2022 mogen Sulfateq, Detact Diagnostics, ICON en TRACER hun ingezonden innovatie pitchen tijdens de LIFE Science Conference. Uit meer dan twintig aanmeldingen en voordrachten heeft het bestuur de vier finalisten geselecteerd. De LIFE Science Conference en Innovation Award worden mede mogelijk gemaakt door NV NOM, gemeente Groningen, Campus Groningen en de LIFE Cooperative.

Een mooie mix

De Innovation Award wordt uitgereikt aan de innovatie met de meeste impact op het gebied van Life Sciences & Health, met een oorsprong in Noord-Nederland. De winnaar wint een cheque van €5.000 euro. Voorzitter Ton Vries van LIFE Cooperative is zeer tevreden over de inzendingen: “We hebben vanuit allerlei disciplines en invalshoeken in de Life Sciences & Health sector inzendingen gekregen. Dat resulteert ook in een mooie mix van de vier bedrijven en innovaties die doorgaan naar de finale.” Tijdens de finale op 27 september zal de jury vertegenwoordigd worden door onder andere personen vanuit de gemeente Groningen, de NOM en Pharma Connect Capital. Aanmelden voor het evenement kan nog t/m 1 september via www.lifecooperative.nl

Over de finalisten

Uit een twintigtal aanmeldingen zijn de innovaties van Detact Diagnostics, TRACER, ICON en Sulfateq uitgekozen om te pitchen.

Sulfateq

Sulfateq BV is een innovatief biotechnologiebedrijf dat baanbrekende verbindingen ontwikkelt voor de behandeling van een breed scala aan aandoeningen. Op dit moment is er nog geen werkend medicijn die het verloop van Alzheimer, zoals geheugenverlies tegengaat. Sulfateq heeft voor een potentiële behandeling een verbinding ontdekt die gebaseerd is op de natuur: de winterslaap. Overwinteraars bevatten beschermende mechanismen die tijdens de winterslaap bijvoorbeeld orgaan schade kunnen voorkomen of zelfs repareren. In samenwerking met GEN İlaç, een toonaangevend farmaceutisch bedrijf in Turkije, wordt de potentiële behandeling versneld ontwikkeld waarbij op korte termijn een eerste studie bij mensen wordt gestart.

Finalisten eerste editie LIFE Science Innovation Award bekend

Detact Diagnostics

Start-up Detact Diagnostics werkt hard aan de ontwikkeling van de VIPER® technologie (Visualization by Infrared PEptide Reaction), waarmee bacteriën en virale infecties snel en eenvoudig gedetecteerd kunnen worden. Deze technologie wordt gebruikt voor verschillende toepassingen waaronder de testen RenoTact en SynoTact. Dialyse is een behandeling bij nierfalen. Door middel van hemodialyse in het ziekenhuis of peritoneaal dialyse thuis worden afvalstoffen uit het bloed gefilterd. RenoTact met de VIPER®-technologie stelt patiënten in staat om hun dialysevloeistof eenvoudig en snel thuis te testen. Op deze manier kan een buikvliesontsteking (peritonitis) in een vroeg stadium gedetecteerd worden.

Finalisten eerste editie LIFE Science Innovation Award bekend

TRACER

Zogenoemde “fast in-human” studies voorspellen de veiligheid, optimale dosering en effectiviteit van een nieuw medicijn in de mens. TRACER zet deze techniek om de go/no-go beslissing voor de doorontwikkeling van geneesmiddelen te verschuiven naar een vroeg stadium van het medicijnontwikkelingsproces. Dit betekent dat er sneller getest wordt op de doelgroep van de medicijnen, namelijk de patiënt, in plaats van op dieren. Het vervroegen hiervan vermijdt het investeren van tijd, geld en blootstelling van (gezonde) proefpersonen aan niet effectieve medicijnen. In 2021 voerde TRACER onder andere een succesvolle “fast in-human” studie uit met het COVID-19 kandidaatvaccin van Akston. Het inrichten van het onderzoek, de indiening en de uitvoering van de vaccinstudie duurde hierdoor 6 maanden in plaats van 12 maanden.

Finalisten eerste editie LIFE Science Innovation Award bekend

ICON

Enzymen zijn biologische motoren en zijn essentieel voor tal van (bio)chemische reacties binnen en buiten de cel. Het meten van enzymactiviteit is een veelgebruikt instrument in biomedisch onderzoek. Voor veel ziekten is het belangrijk om de activiteit te meten in plaats van de concentratie van specifieke enzymen om de ziektestatus of het effect van een medicijn te begrijpen. Traditioneel worden deze testen uitgevoerd met behulp van methoden die gebaseerd zijn op een kleurreactie. Die metingen zijn relatief goedkoop, maar leveren niet altijd selectieve resultaten op, waardoor de resultaten minder betrouwbaar kunnen zijn. In sommige typen klinische studies is die betrouwbaarheid juist van enorm belang. ICON heeft op verzoek van een farmaceutisch bedrijf een methode opgezet en volledig gevalideerd volgens de geldende eisen van de autoriteiten. Met die methode zijn vervolgens duizenden monsters gemeten. Eenzelfde opzet kan worden gekozen voor de analyse van andere enzymen. Dat hiervoor belangstelling is vanuit de industrie blijkt nu al uit nieuwe aanvragen.

Finalisten eerste editie LIFE Science Innovation Award bekend