Etergo en Technologisch Added gaan samenwerken. Productie van de Appscooter naar Emmen
  • HTSM
  • Innoveren

Etergo tekent partnerschap met Technologies Added om de eerste grootschalige elektrische motorfiets productielijn van Nederland op te zetten

De wereldwijde zoektocht van Etergo naar de ideale partner om hun productielijn voor elektrische motorfietsen op te zetten, eindigde in hun eigen achtertuin, bij Technologies Added in Emmen. Daar vond de Amsterdamse scaleup die beroemd is geworden met hun AppScooter precies wat ze zochten: productie vakmanschap, genoeg ruimte om op te schalen en een sterke visie op de fabriek van de toekomst. Naast een goede commerciële partnerschap, is ook de locatie ideaal voor Etergo. Emmen is een ideale uitvalsbasis voor de Europese uitrol van de AppScooter die naar verwachting halverwege 2020 begint met Nederland en Duitsland.

Op slechts 2 uur van Amsterdam kunnen de engineers van Etergo support bieden in de cruciale eerste maanden waarin de productie wordt gestart en opgeschaald. Hierdoor kunnen continue verbeteringen snel worden doorgevoerd en zijn de communicatielijnen kort. Zo zorgt Etergo ervoor dat ze 100% klaar staan om problemen vlot op te lossen voor dingen ook maar enigszins lijken op de beruchte ‘productiehel’ van Tesla. Bovendien biedt Technologies Added, naast veel ervaring, ook de vierkante meters om straks tot 60.000 stuks per jaar te kunnen maken voor Etergo’s toekomstige product portfolio. De fabriek in Emmen moet daarmee de thuisbasis worden voor de eerste grootschalige productiefaciliteit voor elektrische motorfietsen in Nederland.

Etergo AppScooter, ook wel de “Dutch Tesla on two wheels” genoemd

Etergo zit in de driver seat om wereldmarktleider te worden in de snelgroeiende elektrische scootermarkt. In hun missie om luchtvervuiling drastisch te verminderen lieten de oprichters Marijn Flipse en Bart Jacobsz Rosier zich inspireren door Tesla. In een gelikt design tilt AppScooter het concept van de elektrische scooter naar een hoger niveau door een combinatie van veiligheid, communicatietechnologie, muziek, apps en een bagageruimte waar zelfs een bierkratje in past. Etergo haalde in totaal 20 miljoen euro op van een investeerder uit de Duitse auto-industrie en van meer dan 5.000 investeerders in hun community. Daarmee hebben ze bijna alle crowdfunding records in Nederland en inmiddels ook Europa verbroken en groeiden ze uit tot een van de één van de boegbeelden van de Nederlandse startup community.

Industrie 4.0 Smart Factory – future proof & prijs competitieve productie in Nederland

Technologies Added, ontstaan na de sluiting van de Philips-fabriek in Emmen in 2017, is opgezet als Industrie 4.0 Smart Factory met compleet gedigitaliseerde productieprocessen en behoort daarmee tot de kopgroep van de nieuwe maakindustrie in Nederland. Nederland groeit uit tot een voorloper op het gebied van Smart Factories, en wordt daarmee steeds aantrekkelijker voor de nieuwe generatie mondiale spelers, zoals Etergo, om productie te huisvesten voor de Europese markt. Onder de bedrijven die inmiddels bij Technologies Added in Emmen zijn neergestreken zitten meerdere innovatieve duurzame producten op het terrein van nieuwe mobiliteit, schone energie, smart cities en urban technology.

Impuls Drentse maakindustrie

De deal tussen Etergo en Technologies Added is mede tot stand gekomen met steun van de Provincie Drenthe en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM). De komst van Etergo is een belangrijke impuls voor Zuidoost Drenthe. Het project levert 50 nieuwe banen op, wat kan oplopen tot vele honderden op termijn. Ook toeleveranciers uit de regio zullen waarschijnlijk betrokken worden bij de productie van de componenten van de Appscooter. De keuze van Etergo bevestigt de positie van Technologies Added als een van de top Industrie 4.0 Smart Factories in Nederland.