Chemie

Eerste paal bioplasticfabriek Avantium, met dank aan noordelijke investeerders

Een feestelijk moment is het binnenkort voor Avantium Renewable Polymers, voor Noord-Nederland en voor iedereen die duurzaamheid een warm hart toedraagt. De bouw van de unieke fabriek voor bioplastics staat op het punt van beginnen. Een consortium van noordelijke investeerders draagt er flink aan bij.

FDCA. Zo heet de grondstof voor de plasticindustrie die Avantium gaat produceren op het chemiecluster Delfzijl. De korrels zijn op veel verschillende manieren toepasbaar en nemen de plaats in van plastics op basis van aardolie. Aan het proces van Avantium komt geen fossiele grondstof te pas. De FDCA wordt gemaakt van natuurlijke suikers.

En dat is uniek. Nergens in de wereld is een fabriek te vinden die deze bouwstenen op commerciële schaal produceert. Dat Noord-Nederland er straks wel één heeft, is een resultaat van ondernemerschap, een sterke wil en goede samenwerking. Avantium en Chemport Europe – het ecosysteem van chemische bedrijven in Noord-Nederland – versterken elkaar.

Gelegenheidsconsortium

Om de komst en totstandkoming van de bioplasticfabriek te ondersteunen, brengen Groningen Seaports, Investeringsfonds Groningen, Groeifonds en de NOM, als consortium onder de naam Bio Plastics Investment Groningen, 20 miljoen euro in. Het gelegenheidsconsortium, krijgt er een minderheidsbelang in de onderneming voor terug. De totale investering in de fabriek bedraagt meer dan 150 miljoen euro. Emiel ten Have, investment manager NOM: “Het consortium heeft al in een vroege fase het belang van Avantium onderkend, vroegtijdig een voor de regio omvangrijke intentie tot financiering afgegeven én heeft een actieve rol gespeeld in de totstandkoming van het besluit om deze innovatieve fabriek in Delfzijl te bouwen.” Bio Plastics Investment Groningen is specifiek voor de investering in Avantium Renewable Polymers in het leven geroepen. De vier consortium partijen blijven zich ook in de toekomst inzetten voor de realisatie van duurzame initiatieven in Noord-Nederland.

Duurzaam uithangbord

Het belang van de fabriek kan niet snel worden overschat, ,,We zijn in Noord-Nederland inmiddels een voorbeeldregio voor de duurzame chemie. Avantium zal echt een internationaal uithangbord worden voor Chemport. We zijn er trots op dat we hier zo’n mooie organisatie mogen ontvangen’’, aldus Ten Have.

Avantium en Noord-Nederland waren al een tijd met elkaar in gesprek over de vestiging van de fabriek. Meer locaties in binnen- en buitenland werden door het innovatieve bedrijf onderzocht. De combinatie van beschikbaarheid van ruimte, de inbedding in het vergroenende Chemport en de samenwerking tussen de noordelijke partijen gaven de doorslag.

Andersom brengt Avantium meer dan werkgelegenheid alleen. De nieuwe industriële partij past perfect in het noordelijke streven om activiteiten in de duurzame chemie uit te bouwen. Groningen is straks de place to be voor afnemers en licentienemers van de nieuwe techniek voor de productie van bioplastics. En misschien wel het belangrijkst: Noord-Nederland levert met dit project een mooie bijdrage aan een duurzamere wereld.