Diverse vragen
  • Diversiteit

Diverse vragen aan Esmeralda van Boon

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat resultaten verbeteren in een diverse en inclusieve organisatiecultuur. Welke maatregelen nemen bedrijven om diversiteit & inclusiviteit te bevorderen? En heeft dat gevolgen voor de stijl van leidinggeven?

Diverse vragen aan Esmeralda van BoonEsmeralda van Boon
Programmamanager Diversiteit & Inclusie bij Noorderpoort.

Noorderpoort
Noorderpoort is een regionaal opleidingscentrum met verschillende locaties in Groningen en Drenthe.

 

 

Wat maakt dat jij zo geschikt bent voor de functie van programmamanager diversiteit & inclusie?

Dat heb ik mezelf ook afgevraagd toen Noorderpoort me benaderde. Mijn beste vriendin gaf aan dat zij mij kent als iemand die het moeilijke gesprek durft te faciliteren en aan te gaan. En dat klopt ook wel. Mijn eigen achtergrond is divers. Ik heb Arabisch gestudeerd, in het Midden-Oosten gewoond en gewerkt en ben veel in conflict- en oorlogsgebieden geweest als journalist voor de Nederlandse televisie en radio. Terug in Nederland heb ik gewerkt bij het COA en als integratieadviseur bij de gemeente Groningen. Voor mijzelf is het de normaalste zaak van de wereld dat iedereen mee mag doen en een kans moet krijgen. Maar dat is helaas in werkelijkheid nog niet overal zo. Ik wil het daar graag met ontzettend veel mensen over hebben. Dat is precies wat ik nu doe. Ik ben er voor iedereen bij Noorderpoort.

Hoe ontwikkel je divers en inclusief beleid bij Noorderpoort?

In de visie van Noorderpoort moet iedereen een volgende stap kunnen maken. Ik onderzoek of we dat waar kunnen maken en zo niet of we dat kunnen verbeteren. Divers en inclusief beleid ontwikkelen doe je samen. Dat begint met jezelf een spiegel voorhouden. Met medewerkers van verschillende afdelingen en functies hebben we bij elkaar gezeten om tot de uitgangspunten van het beleid te komen. In die sessie kwamen vragen op. Staan we echt open voor iedereen, ook in onze werving en selectie? Hoe geven we burgerschapslessen vorm? Hoe communiceren we intern en extern, met studenten? En laten we de diversiteit die we in huis hebben ook zien? Ondertussen ga ik tijdens mijn rondgang langs alle locaties ook het gesprek aan.

Mijn programma bestaat uit parallelle processen die in elkaar haken en er op een gegeven moment voor zorgen dat er sprake is van meer diversiteit en inclusie in het DNA van Noorderpoort. Tenminste, dat is mijn doel. Een brede opdracht, die na mijn aantreden nog meer gewicht kreeg door de mediastorm over grensoverschrijdend gedrag en vervolgens de oorlog in Oekraïne.

Hoe ga je met zulke onderwerpen om op school?

Ik praat veel met studenten. De oorlog zorgt voor onrust op school heb ik gemerkt in die gesprekken. Zo is het idee ontstaan om gastlessen te geven waarin we uitleg geven en context bieden over onderwerpen die voor studenten belangrijk zijn, zoals de oorlog, vluchtelingen, de media. In de gastlessen brengen we een dialoog op gang. We hebben de scholen gevraagd om de opleidingen en niveaus te mixen zodat studenten elkaar tegenkomen en leren kennen. Want dat wil je graag, onbekend maakt onbemind. Iedere gastles staan we voor een groep van zo’n 40 tot 60 studenten. Ondertussen hebben al 1.000 studenten deelgenomen en gaan we nog verder.

Wat houdt inclusieve communicatie in?

Inclusieve communicatie vraagt om een omgeving die veilig is, waarin mensen die aan een gesprek deelnemen zich gerespecteerd en gehoord voelen en waarin ze open kunnen spreken, ook als ze een andere mening hebben. Om dat te bereiken is het belangrijk dat je met elkaar een nieuwe norm afspreekt en implementeert. Helaas zie je nog te vaak dat gesprekken verharden omdat mensen het niet met elkaar eens zijn. Terwijl in het verhaal van de ander meestal ook wel iets zit waarin je elkaar wél kunt vinden.

Hoe ben jij als leider?

Ik ben een verbinder en probeer iedereen altijd mee te krijgen. Ik ben bezig om bij ieder onderdeel van het programma dat we hebben samengesteld mensen te zoeken om mee samen te werken. Ik heb niet de illusie dat ik alle kennis in huis heb om in mijn eentje deze klus te klaren, de meeste kennis is al in onze organisatie aanwezig. In samenwerking gaan we hiermee aan de slag en maken we er een succes van.

Wat wil je andere leiders meegeven?

Aandacht voor diversiteit en inclusie is een beetje een hype, maar wel broodnodig. En dat is natuurlijk jammer. Het is geen kwestie van wat vinkjes zetten en dan is de klus geklaard. Toen Noorderpoort mij benaderde voor deze functie heb ik ze voorgesteld mij niet als extern medewerker aan te trekken maar mij intern te maken. Als je wilt dat diverse en inclusieve omgang met elkaar common sense is, is het belangrijk daar continu aandacht aan te blijven besteden. Dat is in ieder geval mijn visie.

Heb jij een rolmodel?

Niet echt nee. Ik heb wel een boek dat me erg inspireert en dat ik iedereen die zich met dit onderwerp bezighoudt aan kan raden. De inclusiemarathon van Kauthar Bouchallikht en Zoe Papaikonomou gaat over diversiteit en gelijkwaardigheid op de werkvloer. De auteurs zijn in gesprek gegaan met 41 diversiteitsprofessionals en onderzoekers over hun kennis en ervaring in het werkveld. Echt een tof boek.

Wie wil je een volgende keer in deze rubriek teruglezen?

Ik geef graag het woord aan Cissy Gressmann, projectcoördinator van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed.

Toolkit D&I
Toolkit D&I

In dit whitepaper leer je:

  • Hoe regel je meer diversiteit en inclusie?
  • Top 5 tools en tips waar je morgen mee aan de slag kan
  • Speciale tips voor ondernemers, investeerders, ecosysteemontwikkelaars, kennisinstellingen en overheid