Ronde tafel eiwittransitie
  • AgroFood
  • Innoveren

Dineren en inspireren: NOM en Campus Groningen brengen agrifoodsector Noord-Nederland succesvol om tafel

De slimme connectie tot stand brengen tussen bedrijven en organisaties in de agrifoodsector in Noord-Nederland, dat was de belangrijkste missie van de Innovatietafel op woensdag 28 september. Dit event, georganiseerd door de NV NOM en Campus Groningen, vond in stijl plaats bij een van de belangrijkste spelers in deze sector, namelijk Avebe, in hun Innovatiecentrum op Campus Groningen. Is de connectie gelegd, dan kunnen NOM en Campus Groningen vervolgens de bedrijven en organisaties faciliteren en stimuleren om nieuwe samenwerkingen en initiatieven van de grond te tillen. Zo’n 40 deelnemers waarvan het merendeel bedrijven schoven aan bij dit ontspannen en succesvolle diner.

Onno de Vegt, directeur Product and Process Development Center bij Avebe, is blij met het event: “Avebe zet vol in op de plant-based markt. We ontwikkelen hoogwaardige ingrediënten en toepassingen die de transitie van dierlijk naar plantaardig mogelijk maken. Dit doen we samen met andere partijen en wij vinden het daarom belangrijk om nieuwe partijen te blijven ontmoeten en nieuwe samenwerkingskansen te verkennen. Deze Innovatietafel helpt hierbij.”

Borrelen en business

Geen strakke agenda, maar een ontspannen setting en veel ruimte voor ontmoeting stonden centraal tijdens de Innovatietafel Agrifood. Tijdens het diner kwamen diverse bedrijven in contact met andere spelers in agrifood Noord-Nederland, die elkaar nog niet kenden. Sven Stielstra, business developer bij Campus Groningen, kijkt tevreden terug op het event: “Ons doel is om slimme connecties te maken, zodat bedrijven nieuwe business kunnen genereren en nieuwe projecten op kunnen starten, waar wij ze bij ondersteunen. Bijvoorbeeld op thema’s zoals de eiwittransitie, de daarvoor benodigde groene technologieën en deelbare testfaciliteiten. Op Campus Groningen zijn we zeer goed in het ontwikkelen van duurzame voedselingrediënten en producten. Ook is er veel kennis en kunde, onder andere in het UMCG, om die innovaties te vertalen naar producten die goed zijn voor je gezondheid.”  Campus Groningen faciliteert deze innovaties en zorgt ervoor dat de partners in het ecosyteem elkaar goed weten te vinden. Stielstra: “We pakken graag deze verbindende rol samen met de NOM, om de bedrijvigheid en innovatie te stimuleren en te vergroten.”

Toekomst

Uit de reacties van de deelnemende bedrijven kunnen de organisatoren opmaken, dat de basis voor verdere samenwerking gelegd is. En dus zeker ook samenwerking die verder kijkt dan de grenzen van stad Groningen. NV NOM en Campus Groningen is de samenwerking ook goed bevallen. Joep de Vries, business developer bij de NV NOM: “Campus Groningen en de NOM vullen elkaar uitstekend aan qua netwerk en expertise. En samen zetten we graag de schouders eronder om de agrifoodsector in Noord-Nederland verder te versterken. Innovatief mkb kan altijd bij ons aankloppen met de meest uiteenlopende vragen. Bijvoorbeeld om de juiste partners in de waardeketen te vinden, het bedenken van financieringsoplossingen of het opzetten van een gezamenlijk onderzoeksprogramma.”