Bruggenbouwer Groot Lemmer pakt momentum
  • Investeren

Bruggenbouwer Groot Lemmer pakt momentum

Meebewegen met de markt: bruggenbouwer Groot Lemmer uit Heerenveen doet het al bijna honderd jaar. Directeur Eugène Dekker loodste het bedrijf door de crisis met zijn focus op kwaliteit en innovatie. “Dankzij onze ontwikkeling tot materiaalonafhankelijke bruggenbouwer met ICT- en datakracht zijn we klaar voor de huidige marktkansen”, stelt Dekker. Om die kansen in de komende jaren te verzilveren, maakt hij gebruik van een financiering van de NOM.

“Dit is hét momentum voor Groot Lemmer”, ziet ook investmentmanager Ruud van Dijk van de NOM. “Waar andere infrabedrijven vooral bezig waren met overleven door het binnenhalen van werk tegen elke prijs, is de organisatie zich blijven richten op kwaliteit, duurzaamheid en vernieuwing. Nu de markt weer aantrekt, wil Groot Lemmer zowel in de infra- als de woningbouwmarkt vooraan staan. Om daarin te kunnen doorpakken – van marketing en sales tot materiaalinkoop, voorraadbeheer en een flexibel team – is werkkapitaal nodig. Bovendien is de aanstaande verhuizing naar het naastgelegen perceel een uitgelezen kans om het machinepark en de efficiency verder te verbeteren.”

Als speler in de grond-, weg- en waterbouw verwierf Groot Lemmer vooral bekendheid met het ontwerp en de bouw van houten bruggen voor voetgangers, fietsers en licht verkeer. Onder de aansturing van Dekker – sinds 2010 – is de focus doelbewust verbreed. “Vanuit een materiaalonafhankelijke positie zijn wij in staat om eerlijke adviezen te geven en makkelijker mee te bewegen met de vraag”, stelt Dekker. “Elk materiaal heeft bepaalde eigenschappen die in meer of mindere mate bij een situatie passen. Voor ons blijft hout een specialiteit, maar we bouwen tegenwoordig net zo makkelijk met staal, composiet of een combinatie van materialen.”

Bruggenbouwer Groot Lemmer pakt momentum

 

Om dat zo goed mogelijk te doen – in kwaliteit en rendement – maakt Groot Lemmer slim gebruik van ICT en data. “Software is minstens zo belangrijk als machines en technische skills”, stelt Dekker. “Via ingebouwde sensoren verzamelen we gegevens over het ‘gedrag’ van bruggen, bijvoorbeeld bij veranderende temperaturen of belasting.Dit biedt inzichten tot verdere verbetering in de engineering en draagt bij aan passend onderhoud en een langere levensduur.” Die engineering doet het bedrijf overigens volledig in eigen huis. “Ook daarbij richten we ons op een geavanceerde ICT-omgeving, zodat we zoveel mogelijk relevante data kunnen uitwisselen tussen de keten en de opdrachtgevers.”

Groot Lemmer fabriceert naast bruggen en sluisdeuren ook vlonders en galerijen voor de woningbouw, een markt die eveneens aantrekt. Bovendien runt het bedrijf een groothandel in hardhout en geniet faam om de machinale voorbewerking hiervan voor de bouwsector. Naast de reeds aangetrokken extra verkopers verwacht Dekker de komende jaren groei in werkgelegenheid. “We werken nu deels met een flexibele schil. Het Nederlandse team bestaat uit gemiddeld 40 vakmensen en in Engeland hebben we een vestiging met 5 mensen.” Groot Lemmer exporteert naar alle omliggende landen in Europa, maar de productie vindt volledig plaats in Heerenveen, in de eigen bedrijfshal van 4000 m2. “Die omvang blijft bij verhuizing naar het buurperceel bijna hetzelfde, alleen gaan we de nieuwe bouwplaats logistiek gezien een stuk efficiënter inrichten.”

Met de financiering van de NOM beschikt de organisatie over voldoende armslag om de ingezette koers verder te varen. “Van een vrij logge tanker is Groot Lemmer veranderd in een wendbaar zeilschip waarmee we een gezonde basis voor groei hebben gecreëerd. Groei in eigen land, maar ook over grenzen. Heerenveen blijft wel onze ankerplaats, want die betrouwbare en nuchtere noordelijke aanpakmentaliteit past bij ons bedrijf. Daarom is de NOM als verbinder in Noord-Nederland ook zo’n waardevolle partner om die beoogde groei daadwerkelijk te gaan realiseren.”