All Stars vieren 10-jarig bestaan Young Business Award
  • Partnerschappen

All Stars vieren 10-jarig bestaan Young Business Award

Wat begon als ‘showcase voor de regio’ groeide uit tot een evenement van formaat voor heel Nederland. De Young Business Award bestaat tien jaar. De ondernemingen die morgen de All Starsaflevering bezetten, tonen de groei en potentie van de Award, maar vooral van de deelnemers.

Chordify, Amberscript, CodeSandbox en Greener Power Solutions beklimmen morgen nog een keer het podium voor een pitch. Tijdens de All Stars-editie van de Young Business Award (YBA) bepalen zij wie de meest succesvolle of belofterijke startup is in de geschiedenis van de Award. Constantijn van Oranje en Lusanne Tehupuring presenteren de liveshow in De Oosterpoort in Groningen. Thijs Verheul (United Wardrobe) en Rutger Teunisssen (24Sessions) leveren boeiende keynote-bijdragen.

Dat is een mooi rijtje van oud-finalisten en -winnaars van de YBA, die veel meer moois voortbracht de afgelopen jaren. Van regionale opstomers tot landelijke beloften. Op podia in het Noorden eerst, op televisie en streamingdienst later.

Het lijkt een eeuwigheid geleden, die eerste editie van de Young Business Award in Emmen, die toen nog Jong Business Award heette trouwens. De wereld was nog een beetje anders. Veel aandacht voor startups was er niet in Noord-Nederland. Opleidingen, accelerators, netwerken, die stonden nog in de kinderschoenen.

Hoe het óók kan

,,Dat was de belangrijkste reden voor ons om de Award te organiseren’’, vertelt Niels Palmers. Hij was al die jaren de drijvende kracht achter de YBA. En is dat nog steeds. ,,Ik liep er toen tegenaan dat er nog weinig was. Met mijn startup Taxi Culinair ging ik best hard, en ik had behoefte aan gelijkgestemden, aan goede voorbeelden. Omdat die er in de regio weinig waren, haalden we ze hier naartoe vanuit vooral Amsterdam. Leek me goed voor de regio, om te laten zien hoe het óók kan.’’

In die tijd stak Anne-Wil Lucas als Kamerlid veel energie in het manifest Startup NL, bedoeld om het ondernemersklimaat voor startups in Nederland te verbeteren. ,,Toen zag je alleen een startup-scene in Amsterdam eigenlijk. Maar wij vonden het belangrijk om dergelijke ecosystemen in Nederland te ondersteunen. Als je nu terugkijkt, kun je zeggen: dat is best aardig gelukt. Maar we zijn er nog niet. Sommige van de 43 punten uit het Manifest zijn nog steeds niet verwezenlijkt’’, zegt de manager Innoveren en Internationaliseren bij de NOM.
Veel ook wel. Dat je mag afstuderen in je eigen onderneming bijvoorbeeld. ,,Dat heb ik ook gedaan, maar ik moest er toen nog hemel en aarde voor bewegen om dat voor elkaar te krijgen’’, weet Palmers.’’ In het onderwijs is de aandacht voor startups en ondernemen enorm gegroeid in tien jaar. Minors zijn er ontstaan, ondersteunende maatregelen voor student-ondernemers, masterclasses en meer.

Volwassen

Daar heeft de YBA misschien ook wel een aandeel in gehad, al is Palmers daar bescheiden over. ,,De focus op ondernemerschap is vergroot, er wordt meer gevalideerd, het systeem is volwassener geworden. Zeker ook in Drenthe. En dat is waar we met de Award begonnen. We hebben aandacht gevraagd voor het belang van ondernemerschap en het hebben van aanjagers en goede voorbeelden. Misschien heeft dat wel geholpen met het in beweging krijgen van alles.’’

De wereld is veranderd. Uitleggen wat een startup is, hoeft nu niet meer. Dat was tien jaar geleden nog anders. Anne-Wil Lucas: ,,Toen waren we echt nog druk met verklaren waarom er beleid nodig was voor het bevorderen van het startup-klimaat. Het belang was niet iedereen duidelijk. Nu hebben we het over andere dingen, over het verder versterken van het ecosysteem bijvoorbeeld. Maar ook over het kritisch kijken naar welke maatregelen nou geholpen hebben en welke niet. Dat vind ik volwassen worden.’’

Van het evenement in het stadion van FC Emmen toen, tot aan de televisiereeks met 800.000 kijkers nu. De YBA heeft gelijke tred gehouden met het opgroeiproces van de startupscene. ,,Wat ik vooral knap vind’’, zegt Anne-Wil Lucas ,,is dat het evenement na een paar jaar over zijn eigen schaduw heen sprong en besloot ook startups uit de rest van het land toe te voegen. Maar wel altijd georganiseerd in het Noorden. Door die stap is de YBA meer geworden dan de zoveelste award.’’