12 deelnemers Young Business Award hebben voor honderden miljoenen aan groeigeld opgehaald
  • Partnerschappen

12 deelnemers Young Business Award hebben voor honderden miljoenen aan groeigeld opgehaald

De Young Business Award is in een nieuwe bruisende fase beland. Er worden met het nieuwe televisieprogramma grote stappen voorwaarts gezet. Zo hebben de twaalf scale-ups die in de voorrondes op het podium staan gezamenlijk al voor honderden miljoenen euro’s aan groeigeld opgehaald bij investeerders. Een recordaantal van 378 bedrijven hebben zich dit jaar aangemeld voor de Young Business Award.

De twaalf deelnemers die met elkaar strijden in de competitie zijn geselecteerd uit 378 bedrijven die bij de selectiecommissie aan de orde zijn geweest. De deelnemers van de Young Business Award 2022 zijn: Amberscript, Bots, Brenger, Chordify, Dwarfs, Dyme, Go Sharing, Healix, SwipeGuide, Volta Energy, Yobbers, en Moovd.

Young Business Award in acht jaar van heel andere orde

De 12 deelnemers zijn vanaf zondag 15 mei wekelijks terug te zien in het nieuwe televisieprogramma dat wordt uitgezonden via RTL-Z en Videoland. De scale-up competitie bestaat dit jaar uit vier voorrondes, waarin drie deelnemers per aflevering de jury proberen te overtuigen van een plek in de finale. “Elke deelnemer heeft tijdens de voorronde 60 seconden voor zijn of haar pitch. Daarna neemt de jury de regie over met een spervuur aan vragen en beslist de jury direct of de deelnemer wel of niet doorgaat naar de finale aflevering”. De finale aflevering van de Young Business Award is de vijfde tv-aflevering en wordt op zondag 12 juni op televisie uitgezonden.

De organisatie verwacht door de nieuwe samenwerking met RTL-Z en Videoland in combinatie met de socials een behoorlijk aantal kijkers voor het nieuwe tv-programma. Daarbij kan de winnaar van de Young Business Award dit jaar ook nog eens rekenen op een investering van 1 miljoen euro.

YBA geeft toegang tot media, markt en kapitaal

De YBA is de afgelopen jaren goed meegegaan in de snel veranderende techscene in Nederland. ,,Als je terugkijkt naar wie hier als deelnemer op het podium heeft gestaan, dan vormden veel bedrijven toen de toekomst terwijl ze nu onderdeel van het heden zijn’’, klinkt het. Er wordt daarbij gewezen op onder meer naar Somnox, Hardt Hyperloop en Felyx, de laatste is met hun huurscooter niet meer weg te denken in het stadsbeeld.

Onder de huidige 12 deelnemers bevindt zich ook Chordify, het Groningse bedrijf dat muziek vangt in akkoorden. ,,Chordify is als bedrijf al een paar jaar bezig en heeft een enorme groei doorgemaakt. Het is erg tof om ze terug te zien in de voorrondes van de Young Business Award. Het is uniek in de huidige techscene dat ze zo groot zijn geworden, zonder dat ze groeigeld hebben opgehaald bij een venture capital fonds of angel investeerder. Deelnemer BOTS is daarin weer het tegenovergestelde, het bedrijf uit Amsterdam is erg bekend onder beleggers en heeft de afgelopen jaren al voor vele miljoenen euro’s aan groeigeld opgehaald bij investeerders”.

En de YBA zou zichzelf ook kunnen aanmelden voor het podium. De scale-up competitie ontwikkelt zich tot een volwaardig tv-format dat zich beweegt tussen Dragon’s Den en The Voice. ,,Als organisatie zetten wij nu een immense stap. Heel gaaf. Het gaat zo hard dat ik benieuwd ben waar we over twee tot drie jaar staan.’’ Het volledige televisieseizoen van de Young Business Award is vanaf zondag 15 mei wekelijks om 17:00 uur te zien op RTL-Z en een dag later op Videoland.

Deelnemers Young Business Award 2022

Amberscript uit Amsterdam. Dit bedrijf zet in korte tijd audio om in tekst en de audio van video om in ondertiteling. Dankzij AI kan het goedkoop en snel.
Bots uit Haarlem. Beleggen via een algoritme (bot ofwel computerprogramma), waardoor verkoop en koop van aandelen op een logisch moment gebeurt.
Brenger uit Amsterdam. Het platform dat transport van grote en onhandige spullen koppelt aan de professionele koerier die toch die kant op gaat. Voordelig, makkelijk en duurzaam.
Chordify uit Groningen. Muziek wordt digitaal omgezet naar akkoorden. Handig voor muzikant, handig voor muziekles. Meer dan 10 miljoen nummers zijn al ‘gechordifyd’.
Dwarfs uit Utrecht. Koopt e-commercebedrijven en laat ze in een community groeien. Dwarfs biedt de bedrijven kapitaal en kennis, samen bouwen ze kennis en ervaring op.
Dyme uit Amsterdam. Met eenvoudige tools op je smartphone biedt Dyme controle over je persoonlijke financiën. Dyme geeft inzicht in geldbesparingen.
Go Sharing uit Nieuwegein. Een verhuurplatform voor e-scooters, e-bikes en e-cars. Het elektrisch deelvervoer levert een bijdrage aan een groenere planeet.
Healix uit Maastricht. Healix verzamelt, sorteert, verpulvert, wast en reproduceert draad, touw, netten in nieuw veilig te hergebruiken plastic.
SwipeGuide uit Amsterdam. Dit bedrijf verlost de wereld van nutteloze instructies. En helpt op een intuïtieve manier om werkprocessen in de maakindustrie te verbeteren.
Volta Energy uit Duiven. Zonne-aggregaten voor bouw en events. Ze zijn waardige vervangers van diesel-aggregaten omdat ze groen en duurzaam zijn.
Yobbers uit Leeuwarden. Wie werk zoekt in het buitenland kan de baantjes bij Yobbers vinden. Yobbers wil mensen inspireren de wereld te ontdekken.
Moovd uit Nijverdal. Het bedrijf ontsluit en ontwikkelt innovatieve digitale therapieën voor de gezondheidszorg. Moovd bevordert daarmee de mentale gezondheid.

Whitepaper Investor Ready
Investor ready worden?

In deze whitepaper:

  • Welke uitdagingen kom je tegen en hoe ga je daar mee om?
  • In vier stappen investor ready worden!
  • Een overzicht van alle financieringsmogelijkheden