Lancering EDIH-NN op Hannover Messe
  • HTSM
  • Innoveren

EDIH Noord-Nederland gelanceerd op Hannover Messe

Autonome systemen. Daarop focust Noord-Nederland zich de komende jaren. Tijdens de Hannover Messe lanceerde secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) Sandor Gaastra de European Digital Innovation Hub Northern Netherlands (EDIH NN).

Om digitalisering in de regio’s te stimuleren, wordt in heel Europa gebouwd aan een netwerk van EDIH’s. Elk van die 200 hubs heeft zijn eigen thema en zijn eigen insteek. Overal wordt gewerkt aan digitale toepassingen om de grote maatschappelijke uitdagingen van nu en straks het hoofd te bieden, in het kader van het programma Digital Europe Program.

Nederland telt vijf van die EDIH’s, gefinancierd door de EU, het ministerie van EZK en de provincies. De thema’s die daar in programma’s worden uitgewerkt, zijn allemaal industrieel van aard. Ze bouwen voor een goed deel voort op de al bestaande regionale Smart Industry Hubs.

Allemaal willen ze een bijdrage leveren aan de belangrijke transities die Nederland voor de boeg heeft, zoals die in de agrosector, in health & life science, de bouw, energie, mobiliteit en de fabriek van de toekomst.

Partners
Dat is ook precies waarop de EDIH NN zich richt. De Noord-Nederlandse EDIH is een partnerschap van de NOM, de FME, de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool, NHL Stenden en de eerstelijnsorganisaties van de provincies.

Het thema in Noord-Nederland is autonome systemen. En daar is project manager Hans Praat erg blij mee. ,,Autonome systemen worden onmisbaar om de belangrijke transities te doorlopen en bieden veel kansen voor de industrie om nieuwe producten en diensten te gaan leveren.”

De programma’s zijn uitgedacht en worden nu verder ontwikkeld, de verbanden met bedrijven en kennisinstellingen worden aangescherpt. Ondernemers en ontwikkelaars worden uitgenodigd hun ideeën en vindingen in Noord-Nederland uit te testen, in één van de vele (living) proeflabs die van de grond komen. EDIH NN wil dé proeftuin voor autonome systemen worden en nodigt Europa uit te komen testen en meedenken.

EDIH-NN gelanceerd

Hoe dat er allemaal precies uit gaat zien, is te zien in een flitsende video. Secretaris-generaal van EZK Sandor Gaastra lanceerde de video vanmorgen in de Top Dutch-stand in het Holland Hightech Paviljoen op de Hannover Messe, de grootste technologische industriebeurs ter wereld. EDIH NN is de eerste Nederlandse EDIH die zich daar laat zien.