Financiering

Vroege fase financiering

Heb je een geweldig idee, maar blijft het door gebrek aan financiering op de plank liggen? Kun je daardoor geen prototype van je product of dienst maken? Wij snappen hoe frustrerend dat is, want zonder proefmodel kun je ook niet de hort op voor een financiering. Omdat wij jouw innovatieve idee graag op de markt zien verschijnen, helpen we je met financiering. Ook tijdens deze fase.

Early birds

Is je goede idee, alleen nog een goed idee? Dan is het nog te vroeg om ons te bellen. Bel ons vooral wél als je aan de onderstaande criteria voldoet:

  • De markt is voor jou een open boek. Je hebt onderzocht wat men van jouw idee vindt en hoe groot de concurrentie is.
  • Je hebt een realistisch businessplan op papier gezet waarin onder meer staat welke stappen jij als ondernemer gaat zetten om je idee op de markt te krijgen.
  • Je bent gevestigd (of voornemens je te vestigen) in Groningen, Fryslan of Drenthe.
  • Binnen jouw concept wordt samengewerkt door in ieder geval twee mkb’ers. Dit duo kan ook bestaan uit jijzelf (de ondernemer) en bijvoorbeeld een leverancier.
  • Er is ook een andere financiële bron. Of dat nu eigen middelen, een ander fonds of private investeerders zijn, maakt voor de NOM niet uit. We kunnen ook samen op zoek gaan naar een co-financier.

N.B.: deze vroege fase financieringen worden gefinancierd vanuit het Innovatiefonds Noord-Nederland.

NOM als aandeelhouder

Een lening bij vroege fase financiering is meestal ingewikkeld. Want hoe betaal je in termijnen terug als je nog geen omzet maakt? De NOM ondersteunt je daarom in de vorm van aandelenkapitaal. Als aandeelhouder zijn wij dan betrokken bij je onderneming. Wij bieden actief ondersteuning en stellen je voor aan partijen die potentieel interessant voor je zijn. Daarnaast kunnen we ingrijpen als iets niet goed gaat. Ondernemen is risicovol, het komt voor dat innovatieve plannen na verloop van tijd toch sneuvelen. Gelukkig halen heel veel plannen het wél. In dat geval zoekt de NOM naar verloop van tijd een partij die onze aandelen kan overnemen. Soms ben jij dat zelf, soms een co-ondernemer, een andere partner of een ander fonds binnen de NOM.

Family, friends & fans

Kom je in aanmerking voor onze vroege fase financiering? Dan volgt een screening. Wij zijn niet bang om risico’s te nemen, maar willen wel eerst zien hoe haalbaar jouw plannen zijn. Ook bekijken we samen met jou hoeveel financiering je nodig hebt. Onze investering varieert van € 50.000,- tot 1 miljoen euro. Heb je minder dan € 50.000,- nodig? Dan is onze theorie dat je dat in de directe kring om je heen wel bij elkaar kunt krijgen: ‘family, friends & fans’ noemen we dat. Heb je meer dan € 50.000,- nodig, komt jouw idee in aanmerking en voldoe je aan de criteria? We horen graag van je.

Hoe luister ik naar de markt?

Soms denk je het gat in de markt gevonden te hebben. Jouw idee gaat de wereld veroveren. Deze gedachte is sowieso een goed uitgangspunt. Ambitieus denken is nooit verkeerd. Toch hebben we wat tips op papier gezet voor de ‘grote denkers’ onder ons. Niet om je enthousiasme te temperen. Maar gewoon om even over na te denken.

Hoe luister ik naar de markt?
Neem contact met ons op