Startup Arvick maakt zich op voor innovatie top 100

MKB Fonds Drenthe helpt groeikansen te verzilveren
Het bedrijf Arvick uit Hoogeveen strijdt donderdag 21 september voor een topklassering in de MKB Innovatie Top 100, de nationale innovatie-etalage van de Kamer van Koophandel. De startup die gespecialiseerd is in het zeer nauwkeurig vastzetten van verbindingen in windmolens op zee heeft namelijk niet alleen een vernieuwend product maar ook een succesvol eerste jaar achter de rug.

Arvick zag in 2015 het licht en komt voort uit Xenergy, een onderdelen- en onderhoudsbedrijf dat zich vooral richt op de conventionele energiesector. ‘We hebben bestaande technieken doorontwikkeld tot een nieuwe methode, waarmee we niet alleen bouten en moeren aan kunnen draaien, maar ook heel precies kunnen meten hoeveel druk erop staat. Zo kan je heel nauwkeurig werken, ook op moeilijke locaties als windmolens op zee’, aldus oprichter Henk van den Berg.

Door in hun netwerk veel ruchtbaarheid te geven aan de nieuwe techniek kwam de eerste klus snel binnen. Na meting bleken de verbindingen van de windmolens van het nieuwe park in zee ten noorden van Schiermonnikoog niet goed vast te zitten. Arvick schoot te hulp en loste door de nieuwe methode het probleem op. ‘Dit was een mooie bevestiging voor het bedrijf’, blikt Van den Berg terug.

Nu is het tijd voor de volgende stap. Daarvoor gaat Arvick de samenwerking aan met het MKB Fonds Drenthe, dat kapitaal beschikbaar stelt aan kansrijke Drentse bedrijven. ‘Arvick is een innovatief bedrijf met veel groeipotentieel. Dat past erg goed bij ons fonds’, zegt investeringsmanager Dave de Groot. ‘We hebben een achtergestelde lening verstrekt zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen.’ Arvick gaat het geld naast de doorontwikkeling van het bedrijf ook gebruiken voor het opzetten van een scholingstraject. ‘Er is in de technieksector een groot gebrek aan vakmensen. Daar komt nog bij dat wij heel specialistisch werk doen. Dit kapitaal biedt ons de kans om zelf mensen op te leiden’, aldus Van den Berg.

De Groot is bij voorbaat al positief over de notering van Arvick in de MKB Top 100. ‘Vorig jaar stond er geen enkel Drents bedrijf in de Top 100, nu twee waaronder Arvick. En ik denk dat zij bovendien kans maken op een goede klassering. Ze hebben in hun eerste jaar zwarte cijfers geschreven, en dat is best bijzonder voor zo’n startup.’

Van den Berg ziet de Top 100 vooral als mooie exposure voor zijn bedrijf. ‘Als we hoog eindigen biedt dit misschien nog meer kansen. We staan voor een enorme uitdaging: de conventionele energieopwekking wordt kleiner en wind- en zonne-energie nemen toe. We moeten als bedrijf naar andere oplossingen kijken en onze techniek doorontwikkelen.’ En die techniek stopt niet bij windmolens op zee. Van den Berg: ‘We hebben onlangs alle bouten en moeren van de achtbaan in Slagharen nauwkeurig vastgezet. Ook zijn we in gesprek om bij te dragen aan de duurzame deconstructie van schepen. Volop kansen dus!’

De MKB Innovatie Top 100 wordt donderdag 21 september bekendgemaakt. Meer informatie

Zie ook: www.arvick.com 

Delen via Whatsapp: