Kind met fototoestel

De ideale profielfoto

Je LinkedIn profielpagina is essentieel voor jouw (online) reputatie.

Je profielfoto is de eerste indruk die je op klanten, werknemers, werkgevers en collega’s maakt. Het klinkt allemaal logisch, maar toch zien we dagelijks nog foto’s en profielpagina’s die nog wat werk nodig hebben. Maar waar moet de perfecte LinkedIn profielfoto dan aan voldoen? Met onderstaande handige tips van fotograaf Ronald Zijlstra, haal je meer uit je LinkedIn profiel.

Tip 1 - Lachen mag op je profielfoto 

Natuurlijk, LinkedIn is een professioneel netwerk. Maar dat betekent niet dat je niet lachend op je foto mag staan. Lachen mag altijd. Een lach zorgt ervoor dat je warmte uitstraalt en dus makkelijker benaderbaar bent. Lach met je tanden, maar overdrijf niet. Schaterlachend met je hoofd in de nek komt weer niet professioneel over.  

Een glimlach kan een groot verschil maken. We doen nu eenmaal het liefst zaken met mensen die we kennen, vertrouwen en bovenal: aardig vinden.  

Tip 2 - Kijk recht in de camera 

Kies voor een foto waar je recht in de camera kijkt. Wanneer je met iemand in gesprek bent, kijk je diegene ook aan toch? 

Tip 3 - Een recente foto 

Zorg ervoor dat je LinkedIn profielfoto altijd recent is. Mocht je uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek, netwerkevenement of een gesprek met een (potentiële) klant dan moet diegene je direct kunnen herkennen. Want als jouw profielfoto is verouderd, kost je dat bij een eerste ontmoeting direct een stuk vertrouwen. En dat is een slecht begin voor elke relatie. Zorg dus dat je profielfoto altijd recent is.  

Tip 4 - De achtergrond

Kies bij het (laten) maken van je foto’s voor een neutrale achtergrond. Wit of zwart is altijd goed. Maar ook kleurtjes werken prima. Zorg in ieder geval voor voldoende contrast tussen je gezicht en de achtergrond.  

Tip 5 - De compositie

Wat je laat zien is belangrijk. Maar ook de manier waarop je het laat zien is van belang. Het ideaalplaatje bestaat uit je gezicht en de schouders. Niet meer, niet minder.

Tip 6 - Helderheid 

De juiste helderheid is bij elke foto belangrijk, dus ook bij je LinkedIn profielfoto. Een te donkere foto heeft te veel schaduweffecten en maakt duister. Is de helderheid te hoog dan kan dit een nepeffect geven.  

Tip 7 - Het draait om jou 

Jouw profielfoto draait om jou en om niemand anders. Zorg er dus voor dat jij alleen op de foto staat. Foto’s met vrienden, familie, kinderen en huisdieren zijn leuk, maar niet voor op je LinkedIn profiel. En nee, afgeknipte personen (met eventueel zichtbare lichaamsdelen) kan echt niet.  

Tip 8- Passende kleding

Deze tip sluit aan op de vorige: kies voor passende kleding. Heb je normaal nooit een stropdas aan? Kies dan ook voor je LinkedIn profielfoto niet voor een stropdas. Draag kleding die je normaal gesproken ook zou aantrekken voor een zakelijke afspraak of een sollicitatiegesprek. 

Tip 9 - Alsjeblieft, geen selfies 

Ondanks dat dit het tijdperk is van de selfies; niet doen voor je LinkedIn profielfoto. Het komt echt niet professioneel over wanneer je met je telefoon in je hand staat of een foto via de spiegel maakt. Vraag een familielid of collega om een foto te maken, of nog beter… 

Tip 10 - Schakel een professional in 

Vind je het moeilijk om een geschikte foto te maken? Schakel een professional in. Klopt, het is een investering, maar het is wel een investering die de moeite waard is. Een investering die zichzelf  uiteindelijk terugverdient.  

Meer informatie over Ronald Zijlstra