Het Groningse Organ Assist begon als spin-off van het UMCG. Het bedrijf produceert zes verschillende orgaanpompen. Met deze apparatuur blijft de kwaliteit van organen langere tijd behouden of wordt die zelfs verbeterd. Dat maakt het in sommige gevallen mogelijk om al afgekeurde organen toch weer geschikt te krijgen voor transplantatie.

Het wereldwijde netwerk van partners waarmee het medisch-technische bedrijf samenwerkt, is minstens zo belangrijk als het eigen team. CEO Wilfred den Hartog: “Artsen willen hard bewijs dat onze apparatuur verschil maakt. Daarom zijn partners die fundamenteel onderzoek doen naar onze orgaanpompen onmisbaar.”

Gedreven door een missie
Alle begin is moeilijk, hoe hield Organ Assist als startup de moed erin toen het veroveren van marktaandeel zo moeizaam ging? Den Hartog: “Iedereen hier werd en wordt nog steeds gedreven door de missie om levens te redden met donororganen van goede kwaliteit. Er is een chronisch tekort aan donororganen, waardoor er overal ter wereld wachtlijsten zijn. Dan geeft het energie en doorzettingsvermogen als je apparatuur hebt ontwikkeld waarmee je het aantal succesvolle transplantaties kunt vergroten.”

Kritische houding
Elk bedrijf dat een nieuw product introduceert, moet zich bewijzen op de markt. Voor Organ Assist bleek die uitdaging in de conservatieve medische wereld nog groter. “Het gaat om menselijke organen, dus die kritische houding is volstrekt logisch”, stelt Den Hartog. Hij kwam als CEO aan het roer toen de baanbrekende onderneming in een stroomversnelling kwam. “Na jarenlange klinische studies en enkele doorbraken ontstond er een serieuze vraag naar onze perfusie-apparatuur.”

Organ Assist op missie om levens te redden

Ondanks de soms kritische houding in de medische wereld is het vinden van financiële steun geen worsteling geweest voor Organ Assist: “We hebben een aansprekende missie, die ook in de ambitie van partners past.” Dat gold ook voor de NOM, die in 2015 de samenwerking met Organ Assist aanging. Den Hartog: “Elke nieuw fase van het ondernemerschap kunnen we mede dankzij hun investeringen ingaan.”

Wereldwijd collectief
Het samenspel met partners heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de overtuigingskracht van Organ Assist. “Van onderzoekers en ziekenhuizen tot transplantatiestichtingen en verzekeraars: we hebben wereldwijd een collectief van partners die ons steunen in de ontwikkeling en uitrol van onze apparatuur. Eerst stonden innovatie en doorontwikkeling van de pompen centraal, nu gaat het meer om het opschalen van de productie en de verkoop. Onze focus ligt nu nog op Europa, maar we kijken onder meer ook naar Brazilië, China en Amerika. In Amerika mogen we nu alleen pompen leveren voor onderzoeksdoeleinden, maar als dat verandert, kan het snel gaan. Gezien de afstanden daar zijn onze orgaanpompen extra interessant.”

Onze partners zijn minstens zo belangrijk als het eigen team

Kloppend hart
Een groot deel van de productie vindt plaats in Drachten; het team opereert vanuit Groningen. “Noord-Nederland is en blijft het kloppend hart”, zegt Den Hartog. “Net zoals innovatie een sleutelrol blijft spelen. Zowel nieuwe inzichten en technologieën als veranderende wet- en regelgeving houden ons scherp. Om ook onze klanten scherp te houden, doen we er alles aan om hen een vliegende start te geven met onze apparatuur. Vooraf bespreken we welke apparaten aansluiten op hun behoefte. Vervolgens ondersteunen onze medische vakmensen ze tijdens de implementatie op de werkvloer. Bovendien geven we regelmatig trainingen op onze eigen Organ Assist Academy, zodat onze apparatuur optimaal wordt benut.”