Terug naar het overzicht

Solenne – Met wetenschap onze gezondheid verbeteren

Fullereenderivaten. Wat dat zijn? Nou, koolstofmoleculen. De Groningse onderneming Solenne gooit, mede ondersteund door de NOM, al jaren hoge ogen als het gaat om de productie en verkoop ervan. De toepassingsmogelijkheden zijn vrijwel oneindig. Zo is Solenne nu ook een speler op de cosmetische markt met haar innovatieve gezichtsolie; Combray.

“Combray bestaat uit maar twee ingrediënten. Een fullereenderivaat en de beste kwaliteit cosmetische druivenpitolie”, legt Maureen van Veelen, managing director van Combray, uit. “Dat past bij deze tijd. Steeds meer mensen willen terug naar de basis; een duidelijk product in plaats van olie of crème met een onnavolgbare lijst ingrediënten.”

Wetenschap en gezondheid
Een fullereenderivaat op het gezicht smeren, klinkt misschien wat eng. Maar het molecuul dat Solenne ontwikkelde, Oxofulleram, is de sterkere broer van vitamine E. Het vangt zoveel vrije radicalen af, dat het ook wel een radicalenspons wordt genoemd. Combray is ook vanuit medisch oogpunt een interessant product. Het is antibacterieel en kan helpen bij huidproblemen zoals bijvoorbeeld acné. Maureen van Veelen: “De gezichtsolie is nog niet geregistreerd als medicijn, dan moet er nog meer onderzoek worden gedaan. Maar het is zeker al een product met extra voordelen. Wij willen met behulp van de wetenschap de gezondheid verbeteren.”

Cosmetische beurzen
En zo sta je je als Noord-Nederlandse ondernemer dan plots op de grootste cosmetische beurzen ter wereld. “Een hele andere wereld, er gebeurt daar zo ontzettend veel. Dat we nu als Nederlandse onderneming tussen de grote namen op die beurzen staan, is fantastisch. We zijn natuurlijk nog niet de Nederlandse Estée Lauder of L’Oréal. Maar we dromen groot. Dat is ondernemers eigen. De ambitie is er.”

We zijn nog niet de Nederlandse Estée Lauder of L´Oréal. Maar we dromen groot

Langetermijnvisie
Veel ondernemers worstelen met de financiën zodra er een nieuw, innovatief, product is bedacht. Combray heeft het geluk dat Solenne al een vaste groep investeerders had. De NOM raakte al snel na de start van Solenne in 2005, als spin-off van de Rijksuniversiteit Groningen, betrokken. Als investeerder en aandeelhouder. Maureen: “De NOM kijkt naar de lange termijn. Ze denken mee met de groei van onze onderneming. Dat is voor Solenne én nu ook voor Combray van groot belang.”

Food2020
Binnen het Food2020 programma van de NOM onderzoekt Solenne of zij in de toekomst ook nutraceuticals kunnen ontwikkelen. “Denk dan aan drankjes, capsules of poeders. We proberen wetenschappelijk naar het lichaam te kijken. Hoe ga je er ook van binnenuit beter uitzien? Beauty starts from within. Al hoort nuchterheid ook bij de wetenschap, we willen geen flauwekul verkopen. Ga je bijvoorbeeld onbeschermd de zon in, rook je en eet je ongezond? Dan helpen drie flesjes Combray je ook niet vooruit.”