Terug naar het overzicht

Hydrowashr: Handen wassen en drogen ineen

Het overviel Jan Melein zomaar toen hij op de fiets zat: een idee voor een geweldig nieuw product. Het idee dat sinds 2012 bekend staat als Hydrowashr: een apparaat waarmee mensen hun handen wassen en drogen ineen. Touchfree, zeeploos en met maar 10 milliliter water per keer. “We testen het product nu op de Nederlandse markt, maar misschien kijken we samen met de NOM en de Water Alliance straks wel over de grenzen.”

Het belang van hygiëne
Voor de Hydrowashr werkte Jan een groot deel van zijn carrière als docent natuurkunde. “Eigenlijk wilde ik al lang iets voor mezelf doen, gaan ondernemen, maar ik wist niet precies hoe of wat. Tot in 2009 de Mexicaanse griep uitbrak en steeds vaker het belang van goede persoonlijke hygiëne onder de aandacht werd gebracht. Vooral handen wassen. Maar in de praktijk staat dat gelijk aan gedoe. Een waterballet op wastafels, lege zeeppompjes, nergens papier om af te drogen… dat moet toch anders kunnen. Zo schoot het me te binnen, de Hydrowashr.”

Samen met de Water Alliance
En zo begon ook het tekenen en uitdenken ervan. Resultaat: een apparaat waar mensen van bovenaf hun handen in steken, die in een paar seconden worden schoongespoten en drooggeblazen. “Ik startte alleen,” zegt Jan, “maar redelijk snel sloot mijn broer aan en investeerde ook een vriend in het bedrijf.

Handen wassen en drogen ineen

Voor de ontwikkeling van de eerste prototypes hadden we bijna een miljoen euro nodig. Dat was dus deels eigen geld en bestond deels uit subsidies van gemeentes en groene fondsen. We klopten ook aan bij de NOM voor een financiering, maar die kwam er niet. Wél een samenwerking met onder andere de Water Alliance, wat ons veel heeft gebracht.”

Vriendelijk voor milieu, portemonnee en klant

Verbruik van water verlagen
De Hydrowashr is bij uitstek geschikt voor recreatief gebruik. Bijvoorbeeld op campings of bij sportverenigingen. Ook hotels, restaurants of horecagelegenheden zijn gebaat bij de milieu- portemonnee- en klantvriendelijke apparaten. ‘Dankzij de Water Alliance zijn we een tijd geleden in aanraking gekomen met Defensie, die druk bezig zijn om het verbruik van energie en water op kampen te verlagen. Met de Hydrowashr helpen we daarbij.”

Over de Nederlandse grenzen
Jan is blij dat hij met de Water Alliance in aanraking is gekomen. “Zij zijn samen met de NOM gericht op duurzame watertechnologie. Helemaal in ons straatje. We leren veel van de ondernemers binnen de waterbranche die we ontmoeten en van andere ondernemers uit het noorden.” Vorig jaar begonnen Jan en zijn collega’s aan een nieuwe versie van de Hydrowashr. Helemaal gemaakt van RVS, vierkant van vorm en makkelijker te produceren. “Het is nu nog een pilot, maar ik weet haast zeker dat we in de toekomst opnieuw met de NOM is gesprek gaan over een financiering. En dat we samen met de Water Alliance ver over de Nederlandse grenzen gaan kijken.”

Meer lezen

Gerelateerde verhalen

Bekijk dit verhaal op de kaart