NOM kijkt om – Van waterlek naar slimme metergigant

NOM kijkt om - Van waterlek naar slimme metergigant

Iben van Paridon

Hoe gaat het eigenlijk met de bedrijven waar NOM in het verleden in participeerde? In deze rubriek kijken we samen met ondernemers terug naar de ontwikkeling tussen toen en nu.

Een ernstig waterlek: zo begint het ondernemersavontuur van Iben van Paridon. Acht jaar geleden blijkt hij vijf miljoen liter water te hebben verloren onder zijn huis door een scheur in de waterleiding. Iben stond in zijn tuin en zakte een meter de grond in; het water had een ondergronds kanaal geslagen. Hij ziet zijn watermeter als een dolle lopen.

Van verbazing naar business-idee
‘Dat was wel echt een ramp. Niet alleen hadden zowel mijn buren als ik heel veel schade, ik had ook een enorme waterrekening. Het verbaasde mij meteen dat het waterbedrijf dit niet had gesignaleerd. Kennelijk werd er niet gemonitord op opvallend verbruik. En dat zou wel moeten kunnen.’ Het was zijn vader die er als eerste een interessante business in zag. Een slimme  meter die wél kan signaleren als er iets abnormaals gebeurt: daar moesten mensen wel op zitten wachten.

Slimme meterkasten
Zijn vader had gelijk. Deels. Na het verder uitwerken van het concept deed Iben mee aan een Drentse wedstrijd voor innovatieve bedrijven. Het idee won een geldprijs waardoor vader en zoon een jaar lang konden ontwikkelen aan de slimme watermeter. Metsens B.V. was geboren en na een jaar bleek de meter inderdaad goed te werken. Afnemers waren echter vooral mensen die een dergelijke ramp als Iben hadden meegemaakt. En dat waren er niet heel erg veel.

Dus besloot het stel tot een aangepast idee: niet alleen een slimme watermeter, maar een slimme meterkast. Zo ontwikkelden ze nieuwe software en hardware die al het gebruik kon monitoren. Er volgden een aantal grotere opdrachten en het bedrijf groeide. ‘Toch liepen we er tegenaan dat we eigenlijk niet heel goed waren in het hardwaregedeelte. De software lag ons beter, dus wilden we daar op gaan focussen. Maar om grotere klanten te kunnen bedienen, hadden we extra financiering nodig. Zo kwam de NOM in beeld’, vertelt Iben.

Trotse vader in financieringstraject
Er volgt een traject in samenwerking met Flinc waar Iben heel positief op terugkijkt: ‘Ik had eigenlijk helemaal geen ondernemerservaring toen we begonnen, maar dat heeft Flinc in heel korte tijd uitstekend bijgespijkerd. Sterker nog: het hele team en Jan Martin Timmer in het bijzonder hebben me uiteindelijk het zetje gegeven om me volledig te focussen op het bedrijf en mijn baan op
te zeggen. Ook begeleidden ze ons naar de eerste investering waardoor we onze software verder konden innoveren.’

Het vroeg enige aanpassing van beide Van Paridons: op advies van Flinc werd het aandelenpakket opnieuw ingericht waardoor vader van grootaandeelhouder naar een kleiner aandeel ging. Iben: ‘Dat was wel een spannend voorstel, maar hij was eigenlijk alleen maar heel erg trots dat ze zoveel vertrouwen in me hadden.’

Lees het volledige artikel in NOMMER 28

Nog geen lid van de NOMMER? Word dan NOMMER abonnee en ontvang de NOMMER gratis in uw brievenbus. Aanmelden voor de NOMMER.

Meer weten over financieringen door de NOM?

 

Delen via Whatsapp: