Sonesto innoveert de lockersmarkt… en het is locking good

Sonesto en LoQit: de een is de lockerspecialist, de ander ontwikkelde een innovatief elektronisch slot voor lockers. Beide ondernemingen vallen onder de Kastiel Groep BV van Klaas Grootherder. “Sonesto is al sinds 1984 gespecialiseerd in lockers. Dit zijn opberg- en soms ook uitgifteruimtes met een deur en een slot. Steeds vaker elektronisch. Daarom besloten we in 2012 zelf een uniek en sterk slot te ontwikkelen onder de noemer LoQit.”

Kregen we vroeger op school nog een kluisje toegewezen dat we naar hartenlust versierden met foto’s en stickers omdat het jarenlang van ons was, vandaag de dag gaat dat anders. Kluisjes hebben in de regel geen vaste gebruiker meer. Je gebruikt er eentje op het moment dat je er een nodig hebt en daarna is iemand anders aan de beurt. Grootherder: “Het gaat nog verder dan dat, want wij leveren lockers ook als een service. Bijvoorbeeld in musea en theaters. Wij zetten de lockers neer en de penningen van de gebruikers gaan direct naar ons. Er zit geen andere partij meer tussen. Het museum faciliteert alleen de ruimte en heeft er zelf geen omkijken meer naar. Dat is de nieuwe manier van opbergen.”

Is het locking good?
En waar het de lockers zelf betreft; die worden in alle vormen, maten en materialen geleverd.

Sonesto innoveert de lockersmarkt… en het is locking good

Sonesto en LoQit werken met designers, software engineers en allerlei strategische partnerbedrijven. Bij Sonesto zelf zijn 20 mensen in dienst. Zij zorgen met name voor de acquisitie en de assemblage, in elkaar zetten van het product. “We werken met vaste partners, dus we weten bij wie we moeten zijn. Tegelijkertijd blijven we een echt mkb-bedrijf dat graag de handen uit de mouwen steekt. Kunnen we iets niet vinden? Dan maken we het zelf!”

De noordelijke NOM-mentaliteit
“Als ondernemer moet je veel ballen in de lucht houden, het is vaak een worsteling. Welk balletje laat je vallen en wat blijft zeker in de lucht? Bij de start van LoQit in 2012 hadden we extra kapitaal nodig. De NOM heeft ons toen een lening gegeven. Dat was ook prettig omdat de NOM met zijn noordelijke uitstraling goed bij ons past, we hebben dezelfde mentaliteit.” Die noordelijke uitstraling uit zich vooral in nuchterheid. Klaas Grootherder: “En ook in een goede dosis niet lullen, maar poetsen.”

Mikken op groei
Binnen Nederland heeft de Kastiel Groep BV een unieke positie. “Er is geen tweede Sonesto. We hebben collega’s die gespecialiseerd zijn in een bepaald type locker, bijvoorbeeld van staal of trespa, maar wij leveren een unieke oplossing voor de klant. Welk materiaal het meest optimaal is voor de klant, maakt niet uit. We zijn flexibel en onderscheiden ons ook graag in design. De missie van Grootherder is om Sonesto en LoQit verder te laten groeien. Het elektronische slot van LoQit gaat de hele wereld al over, voor de lockers van Sonesto mogen er nog meer partners in het buitenland komen. “Samen met de NOM blijven we grenzen verleggen.”