Horus Holding focust op groei op de lange termijn

Politievoertuigen waarin je met één druk op de knop 60 à 70 apparaten kunt bedienen, bouwterreinen in kaart brengt met 360° -video of de prestaties en technieken van topsporters minutieus analyseert. Dit zijn slechts drie voorbeelden van mogelijkheden met de hardware en software van Horus Holding uit Bedum.

In technologisch opzicht leven we, als je de mogelijkheden weet te benutten, in een gouden tijd. “Daar worstelen organisaties nog regelmatig mee”, weet Horus directeur René Bolhuis. “Er kan zó veel dat mensen bij hun dagelijkse bezigheden terugdeinzen voor complexiteit. Daarom zetten wij in op hoogwaardige techniek die net zo simpel werkt als lego. Wij willen dat onze klant zo veel mogelijk tijd aan zijn werk kan besteden.”

Grip houden
Bolhuis: “Wij werken verdeeld over drie zuilen: Mobile mapping, Safety & Security en Virtual Reality Entertainment.” Op dit moment is Mobile Mapping de grootste markt; het in kaart brengen van de omgeving met sensoren en een 360°-video, het herkennen van objecten en gegevens slim analyseren. De verwachting is dat de andere twee takken in de toekomst ook zullen aantrekken. “Met onze drie zuilen zijn wij vrij breed. Dat is niet altijd even handig, maar we willen blijven doen wat we doen en niet te veel grip verliezen”, legt René Bolhuis uit.

 

Valkengod
Horus is een Egyptische valkengod. Het oog van Horus is het alziend oog. Met zo’n naam kun je geen kleine dromen hebben. De droom van Bolhuis is het verkopen van licenties in bulk, à la Autocad of Microsoft. “Daar werken we naartoe in onze productontwikkeling, terwijl we tegelijk ons internationale netwerk uitbreiden. Een netwerk heb je nodig, gelukkig zitten er dankzij internet geen grenzen meer aan. Je wilt dat je product in grote hoeveelheden wordt afgenomen. Bill Gates kent ook al zijn klanten niet persoonlijk.”

Wij zetten in op hoogwaardige techniek die net zo simpel werkt als lego

Geen kortetermijnwinst
“Wij konden wegblijven van leningen en banken tót er veel interesse uit het buitenland kwam. Dan moet je gaan reizen en nemen de kosten toe. Een jaar lang probeerden we dit uit de omzet te betalen, maar anderhalf jaar geleden besloten we dat we meer kracht nodig hebben. Bij particuliere investeringsmaatschappijen kregen we het gevoel dat er erg naar kortetermijnwinst werd gekeken. Wij willen onze drie zuilen in stand houden. De NOM deelt daarin onze belangen; de focus ligt op groei, niet op snelle winst. Ze geven financiële armslag en soms interessante ingangen om te investeren in kennis, mensen en markt.”

No-nonsense bedrijf
Is het de Groningse nuchterheid die bijdraagt aan de kracht van Horus Holding? “Zou kunnen”, zegt Bolhuis. “We zijn in ieder geval een pragmatisch en no-nonsense bedrijf dat het de klanten zo makkelijk mogelijk maakt. Dat we in Bedum zitten, is gewoon doordat ik hier vandaan kom en we in Groningen voldoende aanbod hebben van bekwame mensen met een bovengemiddelde interesse in dit vakgebied. Het Noorden voelt zich soms een underdog, maar we hebben in deze regio alles in huis om het verschil te maken.”