Terug naar verhalen

EColoRO gooit hoge ogen met waterzuiveringstechniek

Bij toeval ontdekten de oprichters van EColoRO waar hun zuiveringstechniek toe in staat is. Het systeem werd min of meer voor de grap getest op textielafvalwater in Turkije en dat bleek enorm doeltreffend. Zo begon de succesvolle startup EColoRO. De eerste startup ooit die een groot Europees subsidieprogramma won. En krijg je subsidie, dan heb je ook eigen kapitaal nodig, ontdekte directeur Eric van Sonsbeek al snel. Een groeilening van de NOM bood uitkomst.

Van Sonsbeek: “Toen we eenmaal ontdekten hoe de technologie werkte, was het te mooi om te laten liggen.” In de textielindustrie worden namelijk grote hoeveelheden water gebruikt, voor kleurbaden en om te spoelen. Het zwaar vervuilde water wordt vaak gedumpt, met negatieve gevolgen voor het milieu. Dankzij de technologie van EColoRO hoeft dat niet meer: 90% van de pigmenten en kleurstoffen wordt door elektro-agulatie uit het afvalwater gehaald. Daarna wordt het met membranen volledig gezuiverd.

Serious business
EColoRO ontwikkelde zich van een startup in sneltreinvaart tot serious business. “We werden gevraagd mee te doen met Horizon2020, het grootste onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie.” Eric van Sonsbeek sloot zich samen met collega’s drie weken op om de veertig pagina’s tellende subsidieaanvraag in te vullen. “Dat was complex, maar we merkten dat er aan de hand van de vragenlijst een businessplan ontstond, een consistent verhaal. En een groot voordeel van in een vroeg stadium aan een Europees programma meedoen, is dat je boekhouding direct EU proof is.”

Ruggespraak
EColoRO kreeg 3,7 miljoen euro subsidie en mag een installatie voor een Belgisch textielbedrijf bouwen. Van Sonsbeek: “Subsidie krijg je niet gratis, je hebt ook een eigen bijdrage nodig. De NOM ondersteunde ons met een groeifinanciering.

EColoRO gooit hoge ogen met waterzuiveringstechniek

Daarnaast heeft de NOM ook een adviseursrol. Die kwam duidelijk naar voren toen mijn zakenpartner Berry Degens helaas plotseling uitviel. Hij was met name verantwoordelijk voor de verkoop en het was moeilijk om daarna door te zetten. De NOM ondersteunde ons met adviezen en ruggespraak.”

Wachtrij
Mede dankzij de Europese aandacht wint EColoRO snel aan naamsbekendheid. Steeds meer potentiele klanten van over de hele wereld kloppen op de deur. Voordat Van Sonsbeek op de verzoeken in kan gaan, moet het demonstratiemodel voor Horizon2020 gerealiseerd zijn. “Dat is de keerzijde van zo’n groot Europees project. Door problemen met de vergunning in België lopen we vertraging op en dus staan nieuwe klanten in de wachtrij. Dat hoort ook bij ondernemen: je stoot soms je hoofd. Het heeft geen zin om er boos om te worden.”

Electrochemie is een vergeten stuk scheikunde

Leeuwarden
Eric van Sonsbeek verhuisde recent naar Friesland, EColoRO achterna. De onderneming is namelijk gevestigd in het Johannes de Doper Business Centre op de WaterCampus in Leeuwarden; de hotspot voor watertechnologiebedrijven. “Hier komt van alles bij elkaar; wetenschap, onderwijs, startups, de Water Alliance en de NOM. Het is een sterk netwerkklimaat. Er wordt kennis uitgewisseld en je kunt samen dingen ondernemen. Zo stonden we via de Water Alliantie bijvoorbeeld op een beurs in Mexico waar men veel interesse had in onze technologie.”

Vergeten scheikunde
“Waar ik EColoRO over vijf jaar zie? We willen het systeem eerst technisch uitwerken en de wereld insturen. Op dit moment richten we ons op textiel, maar de technologie is ook geschikt voor andere industrieën. Dit is het begin van de ontwikkeling van een nieuw type afvalwaterzuivering. Electrochemie is een interessante basis en het blijft steeds interessanter worden. Het is een vergeten stuk scheikunde.”

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je aan voor de NOMMER

Aanmelden