Sander Oosterhof over ‘The future of bitcoins’

Bitcoin lijkt de laatste tijd een buzz-word. Er wordt veel over gesproken en er zijn ook heel veel meningen over. Volgens een steeds groter aantal mensen liggen er ook grote kansen. Twee weken geleden vond in Amsterdam, op het hoofdkwartier van de ING-bank, het jaarlijkse Bitcoin-congres plaats, dat mede wordt georganiseerd door Rutger van Zuidam (@rutgervz). Hij had mij uitgenodigd om het congres te bezoeken en omdat ik nieuwsgierig was ben ik gegaan.

Silk Road en Mt.Gox zijn twee begrippen die ijverige nieuwsvolgers al snel zullen roepen. Silk Road was een duistere marktplaats op het dark web waar je allerlei illegale spullen, van drugs tot wapens, kon kopen en waar je maar op 1 manier kon betalen: Bitcoin. Opgerold door de FBI, die daarmee in het bezit kwam van veel bitcoins. Mt.Gox was een beurs waar je valuta als Euro en Dollar kon omzetten in Bitcoin en andersom. Helaas bleek er te worden gemanipuleerd en ging Mt.Gox failliet met een schuld van ongeveer 640.000 bitcoin.

Bekend met dit soort verhalen word je vanzelf wel een beetje sceptisch. Wat een verademing is dan zo’n congres, waar het allang niet alleen meer over het muntje blijkt te gaan maar meer om de technologie erachter: de blockchain. Een technologie waar je enorm veel meer mee kunt dan betalen. De reden ook waarom een gerenommeerde venture capitalist als Andreessen & Horowitz al in vele startups op dit gebied geld heeft gestoken en waarom ook een aantal vooruitstrevende Nederlandse fondsen aanwezig was.

Een voorbeeld: je kunt de blockchain toepassen voor smart contracting. Dat betekent dat je van ieder contract of ander document ondubbelzinnig kunt vastleggen dat het een geldig document is.

Sander Oosterhof over 'The future of bitcoins'

 

Zo kondigde ABN Amro op het congres aan met een aantal andere partijen bezig te zijn om te kijken of ze het hele proces van Letters of Credit op een dergelijke manier kunnen laten lopen. Ook voor bedrijven in Noord-Nederland biedt dit kansen, in veel smart factory toepassingen is het vastleggen van data belangrijk en daar kan de blockchain in helpen.

De Duitse Fidor Bank heeft de mogelijkheid om transactie te doen via Ripple, een op de blockchain gebaseerd proces om op een veilige manier betalingen in allerlei valuta te doen zonder de vele legacy software die banken nu nog gebruiken. Snel en op ieder moment! Overigens zeggen ze er wel bij dat je alleen nog uitgaand verkeer kunt doen omdat zij tot nu toe de enige bank zijn die een trusted partner is…

En ook Bas de Vries, nog lang geen 20 jaar oud en bezig met zijn FlorinApp.com, waarmee je gewoon heel makkelijk kunt betalen van de ene wallet naar de andere…

Het was ongelofelijk interessant want hoe meer kennis je opdoet van Bitcoin en blockchain, hoe meer je je gaat realiseren dat het een prachtige technologie is die in de toekomst heel veel processen kan vereenvoudigen doordat controlemechanismen worden gedemocratiseerd. David Birch (@dgwbirch) van Consult Hyperion zei er als afsluiting van zijn presentatie het volgende over: “The future of money isn’t Bitcoin, the future of Bitcoin isn’t money.” En zo is het…

De sprekers die tijdens het congres inspirerende verhalen vertelden zijn te vinden op www.bitcoincongres.nl. Daar zijn ook de bijdragen terug te zien.
Een korte uitleg over bitcoin is hier te vinden. En een samenvatting van het congres.