Sander Oosterhof: Noord Nederland online

Als je op een willekeurige plaats in Nederland op een zonnig terrasje zit en gedachteloos via MyOrder een geweldige cappuccino bestelt sta je er niet bij stil. Niet bij het vakmanschap dat de uitbater in zijn koffie stopt en al helemaal niet aan het feit dat MyOrder is ontsproten aan het brein van Thomas Brinkman, een op en top noordelijke ondernemer.

Dat is maar 1 van de vele voorbeelden van zeer succesvolle ondernemingen in de IT die in Noord Nederland zijn ontstaan. GasLicht.com, nationalevacaturebank.nl, Afterpay, Catawiki, Chordify, Voys. En dan heb ik heel veel ondernemers onrecht aangedaan omdat ik ze niet heb genoemd. Noord-Nederland is een broedplaats voor prachtige start-ups in veel sectoren, waarvan de informatie technologie een belangrijke is.

Hoe komt dat, kun je je afvragen. Waar komt al dit talent vandaan en hoe krijgen ze het voor elkaar om prachtige bedrijven op te zetten die deels ook internationaal zeer succesvol zijn. Zo als altijd is er niet één antwoord, het is een complex van factoren.

Noord-Nederland mag zich gelukkig prijzen met een aantal hoogstaande opleidingen op dit gebied, zowel op de universiteit als op de verschillende hogescholen. Veel van de online start ups zijn goed in het verwerken en ordenen van zeer grote hoeveelheden data en dat is een vakgebied waar de RuG op wereldniveau scoort.

Een andere belangrijke factor, met name in de stad Groningen, is dat het noorden een fantastische plaats is om als student en als jonge ondernemer aan de slag te gaan. Woon- en werkruimte is betaalbaar, er is 24/7 iets te beleven en cultuur is er in overvloed. Een inspirerende omgeving!

De derde factor die ik wil noemen is dat er inmiddels een vibe is ontstaan doordat een aantal start ups al hele succesvolle financieringsrondes heeft gedaan en een aantal ook al een prachtige exit heeft gedaan. Dat laatste levert overigens ook geld op dat in veel gevallen in nieuwe bedrijvigheid wordt gestoken. Succes creëert succes.

Gevolg van deze vibe is dat ook grotere ondernemingen zich met plezier in het noorden komen vestigen, er is immers voldoende talent, vooraanstaande kennis en dat in combinatie met betaalbare huisvesting en een heel goede data-infrastructuur. IBM is daarvan een prachtig voorbeeld.

Als je binnenkort achter je computer zit om een dure aankoop te doen en je besluit om op zeker te gaan door dat via AfterPay te betalen, denk er dan even aan dat ook dit een Noord-Nederlands succesverhaal is!