Sander Oosterhof: ‘Groen licht’

Gisteren werd ik gebeld door een succesvolle TopDutch ondernemer, die me even wilde bijpraten over de kansen en ontwikkelingen in zijn bedrijf. “Ik ga volgende week nog even naar Denemarken, naar een potentiële partner. Ik vlieg lekker vanaf Eelde” En dit is niet het enige verhaal dat ik hoor van ondernemers in de regio die kansen pakken door even heen en weer te vliegen. De vraag is dan, of ze dat niet zouden doen als ze heel vroeg in de ochtend naar Schiphol moeten rijden en ’s avonds laat weer terug te komen. Ik durf te beweren dat hoe kleiner de stap is, hoe groter de kans dat ondernemers de stap wel nemen. Dat geldt nu voor Scandinavië en vanaf het voorjaar ook voor London (Manchester en Dublin) en later wellicht ook voor München. Daardoor kunnen ondernemingen in de regio sneller groeien en dat is goed voor onze economie.

Verkoopargument

Andersom geldt dit ook. Een aantal weken geleden kregen wij een ondernemer uit Silicon Valley over de vloer. Nadat we hem hadden uitgelegd dat hij heel makkelijk via Kopenhagen naar Groningen Airport Eelde kan vliegen heeft hij ook voor de route gekozen. Hij kwam helemaal enthousiast en relaxt aan. Het geeft een fantastische eerste indruk als je gewoon in de regio waar je wellicht wilt investeren uit het vliegtuig kunt stappen en meteen aan de slag kunt. Je weet op dat moment dat het ook voor jouw mensen geldt, die in de regio aan het werk gaan.

Het hebben van een internationale luchthaven in onze regio, met verbindingen naar belangrijke luchthavens in Europa en daarbuiten is een ongelofelijk belangrijk verkoopargument. Het is ook een belangrijke aanjager voor de internationalisering van de regio. Dat leidt uiteindelijk allemaal tot economische groei! En zoals iedereen weet: economische groei is de eenvoudigste manier om banen te creëren.

Investeren

Tot nu toe staan alle seinen op groen om over te gaan tot een flinke investering in Groningen Airport Eelde. De provincies Groningen en Drenthe en ook de gemeenten Assen en Tynaarlo hebben hun nek uitgestoken om te investeren in een belangrijk stuk infrastructuur in ons prachtige Noord Nederland. Om te investeren in het verbeteren van het luchthavencomplex, het structureel verlagen van de kosten en in het mogelijk maken van luchtlijnen zoals die naar Kopenhagen en London. Eén licht staat nog op oranje, de gemeente Groningen maakt het nog heel spannend. Ik denk dat ook bij de gemeente Groningen duidelijk is dat het ongelofelijk zonde zou zijn om een belangrijk deel van je propositie niet te ondersteunen. Ik verwacht dat na maandag 6 november 2017 alle lichten op groen staan en we aan de slag kunnen om van de luchthaven een succes te maken.