Sander Oosterhof: Bijna elke dag naar San Francisco…

Gisteren (19 september 2016) kwam om iets over half negen een vlucht aan op Eelde die er voor veel mensen uit heeft gezien als vele anderen. Een spierwitte Embraer 145 van BMI maakte een keurige landing en reed naar het platform. Wat het al iets meer bijzonder maakte was, dat de twee enorme tenders van de luchthavenbrandweer stonden te wachten om het toestel met een douche van hun bluskanonnen te verwelkomen. Een mooie gewoonte in luchtvaartland als er een nieuwe dienst wordt geopend. Want dat was het, een nieuwe dienst! Elf keer per week gaat dit toestel, en binnenkort een nog grotere, heen en weer vliegen tussen Eelde en Kopenhagen en dat is een heel bijzondere mijlpaal!

De verbinding met Kopenhagen is namelijk meer dan dat, het is een verbinding met de rest van de wereld, Kopenhagen is namelijk een HUB. Vanuit Kopenhagen vertrekken dagelijks vluchten naar (de rest) van Scandinavië, naar het (verre en midden-) oosten en naar Noord-Amerika. Sinds gisteren kun je dus gewoon een ticket kopen van Groningen Airport Eelde naar New York of Peking. De vluchten worden namelijk uitgevoerd door Nordica en die heeft een codeshare-overeenkomst met de star-alliance maatschappijen SAS, Lufthansa en anderen.

Als je dat even laat indalen en er even je gedachten over laat gaan wordt ineens duidelijk wat het belang is van deze verbinding. Eelde was al een heel interessant vliegveld voor een groot deel van de bevolking van Noord-Nederland omdat je dicht bij huis kunt instappen voor een week ontspannen aan de Turkse Riviera of de Canarische Eilanden.

Sander Oosterhof: Bijna elke dag naar San Francisco…

 

En ook voor met name zakelijke reizen naar Londen en omgeving, of een weekend stappen of cultuur snuiven in Gdansk.

Nu ineens is Noord-Nederland goed bereikbaar vanaf heel veel plaatsen in de wereld en dat is belangrijk. Want, zoals Harm Post het gisteren zei, één van de eerste vragen die Google, Siemens en anderen stellen als ze plannen hebben om in Noord-Nederland activiteiten te gaan ontplooien is: hebben jullie een vliegveld. Het is nooit de enige factor, maar het is wel een belangrijke om tot een positieve beslissing te komen. En niet alleen om hun mensen in te laten vliegen, Eelde wordt regelmatig bezocht door zakenjets uit Noord Amerika en Europa. Die brengen leden van raden van bestuur van grote buitenlandse bedrijven naar hun vestiging in onze regio. Meestal voor een bliksembezoek, maar daarmee komt de vestiging wel weer op het netvlies. Dat heeft een positieve invloed op mogelijke uitbreidingsinvesteringen.

Een luchthaven in een regio, in een stedelijke agglomeratie zoals Groningen,  is goed voor de economie en de uitstraling van de regio. Een luchthaven in een regio, waarvandaan de hele wereld bereikbaar is, is  geweldig voor de economie en de uitstraling van de regio.

Vanochtend was hij er weer, die witte Embraer van BMI. Vanavond ook en morgen en overmorgen. Je kunt dus bijna elke dag naar San Francisco, iets om trots op te zijn Noord-Nederland!