Ellen Ploeger: ‘Eerste hulp bij kennis- en financieringsinstrumenten in de Healthy Ageing sector’

Ben je een innovatieve startup en actief in de Health Ageing sector? Ben je zoekende naar de instrumenten die jou als innovatieve ondernemer kunnen ondersteunen? In Noord-Nederland wordt vol ingezet op gezond en actief ouder worden!

De aanwezigheid van een Health Ageing Campus op het terrein van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) weerspiegelt de ambitie van het noorden op dit vlak. De campus heeft als ambitie om te zorgen voor een continue stroom van nieuw ontwikkelde producten en technologieën die uiteindelijk snel en effectief een toepassing moeten gaan vinden in de zorgmarkt.

Vanuit mijn rol bij Flinc kom ik veel in aanraking met startups of spin-offs in de Health Ageing die een innovatief product of dienst in de markt willen zetten. Ze zijn op zoek naar kennis en financiering, naar dé partij die hen verder kan helpen, die kan aanjagen en verbinden. De partij die net dat extra zetje kan geven om de ontwikkeling van een concept, de start van het bedrijf of de groeiplannen van de onderneming te versnellen.

Een greep uit de instrumentenkoffer

In Noord-Nederland is er niet één partij, maar zijn er ontzettend veel ‘instrumenten’, samenwerkingsverbanden en proeftuinen die aan deze vraag tegemoetkomen. Eigenlijk is er sprake van een koffer vol instrumenten, waarvan het als innovatieve ondernemer prettig zou zijn als je wat handvatten aangereikt krijgt, die je helpen om je te oriënteren. Onderstaand een poging om innovatieve ondernemers hierbij wat “eerste hulp” te verlenen.

Te beginnen met de HANNN. Health Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) heeft een rol als verbinder en brengt bedrijven, kennisinstellingen, zorgpartijen en overheden dichter bij elkaar. De HANNN organiseert op frequente basis interessante bijeenkomsten voor startups in de health sector. Deze bijeenkomsten zijn toegankelijk voor startups actief in de MedTech, Life Sciences, en Food, tot Care & Cure, Healthy Lifestyle en Serious Gaming.

Vanuit de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) biedt VentureLab een accelerator programma aan voor innovatieve startups en het ‘gevestigd’ mkb in Noord-Nederland.

Eerste hulp bij kennis- en financieringsinstrumenten in de Healthy Ageing sector

 

In 2017 is VentureLab weer gestart met een specifieke Health groep. Speciaal voor deze startups worden naast het reguliere VentureLab programma ook speciale ‘Health’ trainingen aangeboden.

Een interessante proeftuin voor productinnovaties in de Health Ageing sector is Health Hub Roden. Bij deze Health Hub kun je als innovatieve ondernemer onder andere terecht als je er voor wil zorgen dat jouw idee werkelijkheid wordt, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen en testen van jouw prototype. Dit faciliteren ze binnen de health hub bijvoorbeeld door apparatuur beschikbaar te stellen. Ook kun je gebruikmaken van de nauwe samenwerking met studenten en het aan de health hub gelieerde netwerk van bedrijven.

Ook FC Groningen draagt haar steentje bij om de gezondste regio van ons land te worden. De HEALTH i LOUNGE is een fysieke ontmoetingsplek bij FC Groningen voor partijen verbonden aan HEALTH i PORT. Dit is een inspiratie- en informatieplatform van specialisten in de gezondheidszorg. Een bezoek aan deze lounge tijdens een wedstrijd van FC Groningen biedt je niet alleen de mogelijkheid om een voetbalwedstrijd te zien, maar ook nog eens op een laagdrempelige en gerichte manier in contact te komen met een interessant netwerk van bedrijven.

En ben je geïnteresseerd of jouw innovatieve zorg concept al bestaat? Kijk dan eens op ZorgInnovatie. Dit platform biedt een uitgebreid overzicht van bestaande zorginnovaties naar ontwikkelingsfase.

Financiering

Business Generator Groningen commercialiseert kennis gegenereerd vanuit de RUG en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Business Generator Groningen heeft onder andere specifieke kennis van intellectueel eigendom en verstrekt leningen, waaronder een pre-seed lening welke kan worden ingezet om de ontwikkeling van productinnovaties in de Health Ageing mogelijk te maken.

Triade is ook gelieerd aan het UMCG. Triade heeft kennis en ervaring op het gebied van zorggerelateerde innovaties. Naast het bieden van ondersteuning bij de ontwikkeling van producten en de bedrijfsvoering, beschikt Triade ook over financieringsmogelijkheden voor innovatieve bedrijven in de Health Ageing. In de vroege fase zijn dat het GoudIdee Fonds en het Proof of Concept Fonds. Voor vervolgfinanciering komt Early Seed Capital in aanmerking.

Sparren?

Bovenstaande is slechts een greep van de mooie initiatieven die Noord-Nederland te bieden heeft voor innovatieve startups in de Healthy Ageing. Wil je als innovatieve ondernemer eens sparren over jouw innovatieve product of dienstverlening, neem dan contact met mij op!

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Aanmelden e-NOMMER (nieuwsbrief) Aanmelden NOMMER (magazine)