Kijlstra Bestrating op zoektocht naar de intelligente steen

Het innovatieve denken van Kijlstra legde het bedrijf geen windeieren. In vijf jaar tijd verviervoudigde de omzet tot 30 miljoen euro en aan die groei is nog geen einde gekomen. Niet voor niets bouwde Kijlstra een nieuwe fabriek met de nieuwste snufjes.

In de fabriek wordt gewerkt aan bijvoorbeeld de Reflexstone. Een betonproduct met een reflecterende laag van vuursteen die ervoor zorgt dat licht wordt weerkaatst. Door vervolgens LED-lampen te gebruiken in straatverlichting is 74 procent minder energie nodig. De stenen zijn iets duurder, maar die meerprijs is binnen drie jaar terugverdiend.

Maar het bedrijf heeft meer ijzers in het vuur. Zoals een klinker met een toplaag die CO2 bindt tot silicaten, dat gewoon op het water kan worden geloosd en zelfs zorgt voor een hogere zuurgraad. Dat is weer een ideaal klimaat voor de kiezelalg, die ervoor zorgt dat blauwalg geen kans maakt. Dat inspireerde weer tot een steen die stikstofoxide afvangt waardoor magnesium en ijzer zich gaan binden met een straatlaag onder het wegdek.

Daarnaast heeft Kijlstra vuilwerende stenen en produceert het tegels met een zonnepaneel die makkelijk gelegd kunnen worden en een hoge opbrengst hebben. De provincie Groningen krijgt de primeur van reflecterende grasbetontegels die zorgen voor minder beschadiging aan de berm.

Mooie voorbeelden van duurzaam denken en dat doen ze in de eigen processen ook. Het bedrijf produceert schoon, haalt grondstoffen uit de buurt en werkt aan de CO2-prestatieladder. Daarmee scoort het bedrijf bij een aanbesteding extra punten, waardoor prijs een minder belangrijke factor speelt.

Delen via Whatsapp: