Innovatiefonds schakelt een versnelling hoger

Innovatiefonds schakelt een versnelling hogerHet Innovatiefonds Noord-Nederland zoekt bedrijven met een serieuze ‘wow-factor’. Nu, bijna drie jaar na de start van het fonds zegt fondsmanager Jens Ruesink: ‘We hebben een paar hele mooie gevonden.’

Het Friese bedrijf Aeolus Coating is zo’n diamantje. Het maakt coatings voor wieken van windmolens. De vuilafstotende beschermlaag van Aeolus vermindert slijtage aan de wieken en verbetert het rendement van de windmolen. De ontwikkeling van het product ging met vallen en opstaan en juist toen het bedrijf de moed wat begon te verliezen, werd een coatingsamenstelling gevonden die zijn werk beter deed dan alle eerdere. Nu staat het bedrijf internationaal in de belangstelling bij windmolenbedrijven.

Dynamiek
De plotselinge omslag is typerend voor de dynamische wereld van de vroege-fase-financiering, waar succes of falen nooit ver weg zijn. Dat is precies het beeld dat de portefeuille van het Innovatiefonds Noord-Nederland (IFNN) geeft. Het heeft nu aan negen ondernemingen aandelenkapitaal verstrekt. Daarvan zijn twee investeringen succesvol. Een aantal ontwikkelt zich nog en een paar andere hebben het volgens Ruesink ‘behoorlijk moeilijk’. Van de beschikbare twintig miljoen heeft het IFNN nu circa twee miljoen besteed.

Ingecalculeerd
‘Zo hoort het ook’, zegt Ruesink. Vooraf is ingecalculeerd dat niet alle investeringen een daverend succes worden. Het IFNN financiert bedrijven die nog in een zeer vroege fase van ontwikkeling zitten, en dan zijn de risico’s nog groot. ‘Er is een eerste prototype maar er zijn bijvoorbeeld nog geen marktpartijen voor de afzet of het product moet technisch worden doorontwikkeld.’

Meer risico
De overgrote meerderheid van de bedrijven kan voor financiering bij banken of andere investeringsfondsen terecht. Ruesink: ‘Wij mogen meer risico nemen dan andere partijen en vervullen dus een iets andere rol. Wij zijn aanvullend op de kapitaalmarkt.’ Het IFNN vult de ruimte aan de voorkant van de financieringsmarkt, waar de risico’s het allerhoogst zijn. Het fonds is daarmee een belangrijk onderdeel van het totale pakket aan ondersteunings- en stimuleringsinstrumenten van de NOM, bedoeld om de economie in de regio aan te jagen.

Innovatiefonds Noord-NederlandMilestone
‘Bekijk het lijstje investeringen eens. Het zijn allemaal superinteressante bedrijven’, stelt Ruesink vast. ‘Zowel economisch als maatschappelijk.’ Ruesink is nu op zoek naar investering nummer tien, een milestone, zoals hij zelf zegt. Die zal er zeker komen en meer zullen volgen.

Volop geld
Tegelijkertijd heeft Ruesink de markt in de afgelopen jaren zien veranderen. Het aantal bedrijven dat aanklopt voor financiering bij het IFNN daalt daardoor wat. Mogelijk dat het te maken heeft met het toegenomen aanbod van fondsen. Er zijn themafondsen voor bijvoorbeeld farma, ict of starters. Ze lokken bedrijven die zich erdoor aangesproken voelen. Aan geld voor financiering is overigens geen gebrek. Dat is er volop, zegt Ruesink.

Deurtjes
‘Er ligt nog veel interessants op de plank’, zegt Ruesink over de latente financieringsvraag. Al is de drempel naar het IFNN laag, voor het fonds zelf zijn ondernemers niet altijd even eenvoudig te vinden. ‘De ecostructuur voor innovatie is goed, universiteit en hogescholen, grote noordelijke bedrijven en organisaties op de Watercampus in Leeuwarden of het Zernike Park in Groningen weten elkaar echt wel te vinden. Maar sommige pareltjes zitten goed verstopt. We kunnen niet achter ieder deurtje kijken.’

Contacten
Om beter zicht te krijgen op bedrijven die werken aan innovaties, zoekt het IFNN meer samenwerking met partijen die nauwe contacten onderhouden met het innovatief mkb. Zoals banken en andere financiers, accountants, incubators en innovatiehubs. Dan kan Ruesink een versnelling hoger met het IFNN, precies wat hij wil. ‘Dat is mijn oproep: ken je iemand die met innovatie bezig is, laat het mij weten.’

PDF artikel in NOMMER 29

Nog geen lid van de NOMMER? Word dan NOMMER abonnee en ontvang de NOMMER gratis in uw brievenbus. Aanmelden voor de NOMMER.

Meer weten over het Innovatiefonds Noord-Nederland?

Delen via Whatsapp: