EColoRo helpt textielindustrie aan schoon water

Provincie Friesland draagt ruim half miljoen bij aan Water AllianceHet bedrijf EColoRo, dat is gevestigd in het Johannes de Doper Science Centre, onderdeel van de Watercampus Leeuwarden, heeft een installatie ontwikkelt waarmee het zowel de watervervuiling als het watertekort in de textielindustrie kan aanpakken. Het bedrijf heeft al goede resultaten geboekt in Turkije en heeft in dat land nu zicht op nog eens drie forse orders.

In de textielindustrie worden gigantische hoeveelheden water gebruikt. Dit zwaar vervuilde water is moeilijk schoon te krijgen en wordt daarom vaak gedumpt, met allerhande gevolgen voor het milieu. In Turkije is het probleem extra groot. De bedrijven daar verbruiken zoveel grondwater dat ze het steeds dieper uit de bodem moeten halen, met stijgende kosten als gevolg.

Met de door EColoRo ontwikkelde installatie, die in drie zeecontainers past, kunnen de bedrijven grote hoeveelheden afvalwater snel zuiveren, zodat het opnieuw kan worden gebruikt in het productieproces. Zo pakt het Friese bedrijf niet alleen de vervuiling aan, maar lost het tevens het watertekort op. Het eerste project van EColoRo in Turkije leverde de textielproducent aldaar een besparing van 60 procent op de waterrekening op.

Ook in Brussel bleek men gecharmeerd van de technologie van EColoRo. Het bedrijf kreeg het verzoek om samen met zes partners een Europees proefproject op te zetten, gefinancierd uit het Europese Horizon2020-programma. Hiervoor wordt momenteel gewerkt aan de bouw van een testinstallatie voor een fabriek in België.

In de toekomst hoopt EColoRo ook in landen als China actief te worden. Daarvoor moet de capaciteit van de installatie wel fors worden uitgebreid, iets waar hard aan wordt gewerkt. De eerste installaties in Turkije kunnen zo’n 200 kuub water per uur zuiveren. Bij Chinese fabrieken is er echter vraag naar installaties die 8000 kuub of meer aankunnen.

Reinder de Jong, Project Manager Foreign Direct Investment NOM: “Rond de zomer van 2015 kwamen wij in contact met Eric van Sonsbeek. Het was ons direct duidelijk dat de technologie van het bedrijf, electro coagulatie, op zich niet nieuw was, maar wel de doorontwikkeling daarvan tot een concurrerend, en in economisch opzicht, interessante en innovatieve applicatie in de watertechnologie toepasbaar is. Ook de toepassing van deze technologie in specifieke branches zoals de textielindustrie en daarmee een groot marktpotentieel, sprak al snel tot de verbeelding.

Daarop is een onderzoek in gang gezet hoe EColoRO als bedrijf optimaal gefaciliteerd zou kunnen worden. Zaken zoals huisvesting, R&D,  onderzoeksfaciliteiten, gekwalificeerd personeel, subsidies en financieringen zijn daarbij tegen het licht gehouden. In samenwerking met de gemeente Leeuwarden bleek al snel dat vanuit de watercampus Leeuwarden alle vraagstukken, inclusief mogelijkheden voor groeifinanciering goed gefaciliteerd konden worden. Inmiddels is het bedrijf Ecoloro dan ook een mooie en sterke aanvulling van het watertechnologie cluster in Leeuwarden / Noord Nederland.”

Bron: Leeuwarder Courant

Delen via Whatsapp: