Water Alliance

Alex Berhitu

Door vraag en aanbod internationaal te koppelen, ontstaan bijzondere samenwerkingen. Dit alles gebeurt op de Watercampus in Leeuwarden. De NOM zet zich binnen de Water Alliance actief in het bevorderen van de business development. Dit moet gaan leiden tot meer commerciële projecten en werkgelegenheid in Noord-Nederland.

Ecosysteem

De aftrap van de Water Alliance was een jaar of negen geleden. Wat begon met een handjevol regionale bedrijven is inmiddels een landelijk cluster van ruim honderd bedrijven. De NOM helpt bedrijven binnen de Water Alliance hun plannen uit te voeren. En ondersteunt het innovatie-ecosysteem zoals dat inmiddels ontstaan is in en rond Leeuwarden. Een ecosysteem waarin er niet alleen ruimte is voor nieuwe technologische- of wetenschappelijke ontwikkelingen, maar waar faciliteiten samenkomen om bedrijven te helpen deze ontwikkelingen op te schalen naar commerciële producten/toepassingen. Ook faciliteiten van de NOM: Business Development, Acquisitie en Financiering, zijn onderdeel in dit ecosysteem.

Werkgelegenheid

Een van de doelen van de NOM is het stimuleren van werkgelegenheid in de drie noordelijke provincies. Dat is ook waarom de NOM zich binnen de Water Alliance richt op de business development. Meer business is vaak ook meer werkgelegenheid. En niet alleen in de bedrijven vanuit de water technologie. Vaak wordt de technologie ingezet door de industrie in hun productie processen. Verbeteringen in industriële productie processen leiden tot betere concurrentie positie en indirect ook tot (behoudt van) werkgelegenheid.

Grensoverschrijdend

Het speelveld van de Water Alliance reikt steeds verder. Alex Berhitu van de NOM reist de hele wereld over om te vertellen over nieuwe innovatietechnieken. En andersom heeft men in Leeuwarden steeds vaker watertechnologie-experts uit andere landen over de vloer. Nederland neemt mondiaal een concurrerende positie in en Alex Berhitu is er dan ook van overtuigd dat de gezamenlijke ambitie vanuit het watercluster om het aantal arbeidsplaatsen in de regio te verdubbelen gehaald zal worden.