The Region of Smart Factories

De Fabriek van de toekomst. Dat is wat veertig bedrijven uit Groningen, Friesland en Drenthe ontwikkelen. De focus van dit project ligt op de producten en productieprocessen. Die zijn intelligent, connected en customized.

Het doel van deze samenwerking reikt verder dan een fabriek: er wordt aan een Region of Smart Factories gewerkt waar ook onderwijs en onderzoek bij betrokken zijn.

Noordelijke hotspot

De Region of Smart Factories is een initiatief van Hans Praat van de NOM. En de NOM is ook eindverantwoordelijk. Het project is binnen een klein team ontwikkeld. Met name Fokker en Philips speelden daar een grote rol in. De veertig samenwerkende bedrijven, de community, is erg hecht. Dit werpt al met al zijn vruchten af. De drie noordelijke provincies, Friesland, Groningen en Drenthe, worden steeds meer erkend als hotspot voor smart factories.

Beeldspraak of bouwen?

Een fabriek van de toekomst klinkt fantastisch! Maar wordt er ook echt gebouwd of is het beeldspraak voor innovatieve producten en evenzo innovatieve productiemethodes? Beide! De meeste deelprojecten gaan over het smart maken van bestaande fabrieken. Enkele gaan over het ontwikkelen van nieuwe processen. En binnen één spinoff, Technologies Added, wordt een compleet nieuwe smart factory opgebouwd.

Toekomstvisie

De toekomstvisie van de Region of Smart Factories is met name het doorlopen van de transitie naar Industrie 4.0. Dat betekent mkb-bedrijven helpen om technologie voor smart factories te ontwikkelen en maakbedrijven om versneld de overstap naar Smart Factory te maken. Wil je onderdeel uitmaken van de Region? Dat kan! In eerst instantie was het netwerk gesloten, maar nu wordt het uitgebouwd tot een open community. Er komen steeds meer bedrijven bij. De missie: op naar minstens honderd bedrijven!

Ga naar de RoSF website Bekijk op de kaart welke bedrijven bij RoSF betrokken zijn Lees de verhalen van ondernemers die betrokken zijn bij RoSF

Meer weten over Region of Smart Factories? Neem contact op met Hans

Bekijk het profiel