Food 2020

Hoe ziet de toekomst van de voedselindustrie eruit? Dat is de hoofdvraag van Food2020: Een Nederlands-Duits samenwerkingsproject dat voortborduurt op het Food Future project.

Het draait om innovatie, het versterken van de economie in de regio en het creëren en verstevigen van samenwerkingen tussen Nederland en Duitsland . Binnen Food2020 wordt onder meer gekeken naar de behoeften in de voedselindustrie en geïnvesteerd in de opbouw van grensoverschrijdende netwerken tussen bedrijven en instellingen voor onderzoek en onderwijs. Onderzoek waarnaar? Denk aan nieuwe verwerkingsprocessen, duurzame productie en verbeterde arbeidsvoorwaarden binnen de food sector.

NOM als voorloper

Met Food Future ondersteunde de NOM in vijf jaar tijd meer dan 140 kleine en middelgrote ondernemingen in hun innovatieproces. Er werd een netwerk opgebouwd en het leverde nieuwe producten op. Food2020 bouwt hierop voort, met partners in zowel Nederland als Duitsland. Het project is gebaseerd op de EU 2020-strategie, waarin het draait om slimme, duurzame en inclusieve groei. Food2020 is onderverdeeld in vijf thema’s: voedselzekerheid en voedselveiligheid, duurzame- en gezonde levensmiddelen en sociale innovatie.

Regionale risotto

FOOD2020 ondersteunt het MKB met hun onderzoek naar het creëren van innovatieve producten, diensten en toepassingen (het ontwikkelen of verbeteren van een keten). Denk bijvoorbeeld aan de risotto van Landgoud, een akkerbouwbedrijf uit Kloosterburen. Zij maken risottorijst van regionale producten zoals parelspelt. Of aan de natuurlijke sinaasappelsmaakstof van Sylphium. Ben jij ook een innovatieve ondernemer in de agro-food sector? Ben je gevestigd in Drenthe, Groningen of Friesland en wil je samenwerken met Duitse partners? Dan is er misschien wel plek voor jou in het Food2020 programma. In juli 2018 ging de tweede fase van het project van start. Binnen deze fase is nog ruimte voor tien innovatieprojecten ter waarde van 135.000 euro.

Positieve innovatie

Het doel van Food2020 is het teweegbrengen van duurzame innovatie. Innovatieve plannen zijn in allerlei fases welkom. De NOM speelt een grote rol bij het zoeken van deelnemers, de projectbemiddeling en als aanspreekpunt voor ondernemers. Zij krijgen onder meer steun bij de aanvraag, het vinden van de juiste partner en het tot stand brengen van een netwerk. Namens de NOM heeft Lyanne Ausema Food2020 in haar portefeuille. Het mooiste aan Food2020? Op een positieve manier bijdragen aan innovatie.

Ga naar de website van Food2020 Bekijk de bedrijven op de kaart die bij Food2020 betrokken zijn Lees de verhalen van ondernemers die bij Food2020 betrokken zijn