BioEconomie

In dit project worden biobased bouwstenen voor materialen en chemicaliën ontwikkeld. Evenals Food 2020 is ook dit project is een Nederlands-Duitse samenwerking.

Bio-economie groene chemie

Het versterken van de biobased economie in de grensregio en het ondersteunen van de bedrijven en instellingen die daar actief in zijn, is het voornaamste doel van Bio-economie groene chemie. Binnen dit project, een Nederlands-Duitse samenwerking mede ondersteund door de NOM, worden biobased bouwstenen voor materialen en chemicaliën ontwikkeld. Dat betekent een besparing van grondstoffen en minder belasting van het milieu. Het project is de tweede fase van het in juli 2018 afgelopen Bio-economie in de Non-Food sector.

Kweekvijver

Wat voor een restmateriaal heb je en wat wil je ermee? Dat is een van de grote vragen binnen Bio-economie groene chemie. Om mee te draaien in dit project moet je een mkb’er zijn, gesetteld in Groningen, Friesland of Drenthe, een innovatief product hebben met extra waarde voor de regio en liefst werk je al samen met een Duitse partij. Ideeën zijn in allerlei stadia welkom. Dit project is ook een kweekvijver, al richt het zich meer dan zijn voorganger op producten die al verder op weg zijn. Er is nog beperkt ruimte voor haalbaarheidsstudies en conceptontwikkeling.

Meubels van lisdodde

Fase 1 van dit project, toen onder de noemer Bio-economie in de Non-Food sector, ging in 2015 van start. Inmiddels zijn er een aantal vaste thema’s ontstaan, zoals biobased woningbouw. Maar ook worden nieuwe thema’s verder gebracht. Een daarvan is paludicultuur. Oftewel; natte grond beheer. Binnen dat thema vinden we onder meer meubelmakerij Wester in Earnewâld, Friesland. Hier worden meubels gemaakt van lisdodde: een duurzaam alternatief voor andere materialen.

Regionaal belang

Bio-economie groene chemie staat voor een grensoverschrijdende samenwerking tussen de noordelijke provincies en Noordwest-Duitsland. De noordelijke provincies in Nederland hebben een sterke positie. Denk bijvoorbeeld aan de regio Emmen waar veel aan bioplastics en biobased materialen wordt gedaan. Maar ook aan de Eemshaven, Delfzijl en Groningen waar de focus op groene chemie ligt. Lyanne Ausema zet zich namens de NOM in voor Bio-economie groene chemie en daarmee voor duurzaamheid.

Wil jij weten of jouw innovatie in aanmerking komt voor dit project? Neem dan gerust contact met ons op!

Ga naar de website van Bio Economie Bekijk op de kaart welke bedrijven bij BioEconomie betrokken zijn Lees de verhalen van ondernemers die bij BioEconomie betrokken zijn